Slik plasserer du høyttalerne

Har du kjøpt drømmehøyttalerne, men lurer på hvordan de skal plasseres? Her er vårt heteste tips.

Fra tid til annen får vi henvendelse fra lesere som lurer på dette med høyttalerplassering. Dette er tross alt mekaniske skapninger, og lyden blir i stor grad påvirket av rommet de står i. Både vegger, tak og gulv reflekterer og gir både ønsket og uønsket etterklang. Det gjelder å prøve å hanskes med disse påvirkningene, slik at man til slutt sitter igjen med det best mulige lydmessige resultatet.

Hvis du har mulighet for å påvirke akustikken i rommet, kan dette vurderes. Best lyd får du i et rom som er godt møblert, slik at ekko er dempet til et minimum. Det finnes også bassfeller og dempeplater for anledningen, men la oss her holde oss til en vanlig møblert stue.

Illustrasjon av KEF, oversatt til norsk.

Symmetrisk plassering
For enkelhets skyld tar vi her for oss plassering av to høyttalere, i et stereooppsett. Men samme prinsipper kan brukes til flere høyttalere i et surroundoppsett. Senterhøyttaleren er det derimot ikke så mange alternativer for hva plassering gjelder. Den må stå der den må stå.

Symmetri er viktig
Rommet høyttalerne står i bør være symmetrisk, slik at hver høyttaler får samme avstand til sidevegg. Høyttalerne selv bør også være symmetrisk plassert, slik at du og høyttalerne tilsammen danner en likesidet trekant. Med andre ord er din avstand til hver høyttaler nøyaktig lik avstanden mellom høyttalerne. Om din lytteposisjon er litt lenger bak er ikke så farlig, men du bør ikke flytte deg nærmere – slik at høyttalerne står lenger fra hverandre, men nærmere deg i lytteposisjon. Da vil ikke stereoperspektivet bli like sømløst, da hver høyttaler er for langt fra sentrum av lydbildet.

Plassering i forhold til vegger
Utover dette lærte jeg et triks fra kollega Ludwig Swanberg, som den gangen jobbet hos en hi-fi-importør men som i senere tid har jobbet som anmelder for magasinet HiFi & Musik: For å finne optimal plassering i rommet, er trikset å stille seg inntil veggen hvor høyttalerne skal stå, med ansiktet mot andre enden av rommet. Snakk høyt, og hør hvordan bassen fra veggen du står ved oppfører seg. Ta et kort skritt ut fra veggen, og hør hvordan klangen forandrer seg. Etter hvert som du går lenger ut fra veggen, vil du høre at denne veggen gir mindre klang fra seg – og det er bra. Men går du for langt ut, vil du høre at veggen fra andre enden av rommet resonnerer tilbake i det høyere frekvensområdet. Det er ikke bra. Ta et musesteg tilbake igjen, så frem igjen, til du finner det optimale krysningspunktet, hvor det er minst mulig resonans fra begge vegger. Når du har funnet dette punktet, markerer du på gulvet med en remse teip. Så skal den samme prosessen gjentas fra sideveggene. Der hvor punktene krysses, skal høyttalerne settes.

Så kan du jobbe med vinkling, inntil du hører at lydperspektivet sitter som støpt. Dette kan ta tid, avhengig av høyttalernes spredningskarakteristikk. Dersom dine høyttalere også kan vinkles vertikalt, så kan det ta enda lenger tid, men gi en desto større belønning når arbeidet er gjort.

Plassering av subwoofer
Dersom du har subwoofer i ditt oppsett, finnes det er greit tips til plassering av denne, som ofte funker. Plasser den der du selv skal sitte, og spill deretter musikk du kjenner – gjerne med litt heftig bass. Gå så rundt i rommet, til du finner det stedet hvor bassen er på sitt tydeligste. Bytt så plass med subwooferen.

Lykke til!

 

Har du noen egne tips til høyttalerplassering, eller erfaringer rundt vårt tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

Les videre
Exit mobile version