En superdatamaskin under skrivebordet

8 teraFLOPS. Nvidias nye grafikkort har regnekraft i superdatamaskinklassen.

Vi skriver ikke så mye om spill her på Lyd & Bilde. Men vi elsker teknologi. Og når Nvidia slipper et sånt monster løs, som du kan se her, er det vanskelig for en hardwarenerd å ikke bli litt bløthjertet.

Nvidia GeForce Titan Z er et monsterkort på alle måter. Bak det massive metalliske ytre banker to GK110-grafikkprosessorer med i alt 5.760 CUDA-prosessorkjerner. Og de har 12 GB minne å jobbe med. Prisen? Den er i den høye enden: 2.995 dollar (ca. 18.000 kroner)!

Der hvor det blir virkelig nerdete, er imidlertid når grafikkortet blir satt til å gjøre noe annet enn å sikre mange hundre FPS i Minecraft.

Overgår IBMs rekord fra år 2000
Kortet har en regnekraft på 8 teraFLOPS. Altså åtte tusen milliarder regneoperasjoner i sekundet. For å sette tallene i perspektiv, er det litt mer enn, hva IBM ASCI White superdatamaskinen kunne skryte av, da den i år 2000 lå på toppen av superdatamaskinenes topp 500-liste.

IBM ASCII White. Nesten like kraftig som Nvidias nye grafikkort!

Monterer man tre Titan Z-kort i en server, kommer man opp i en klasse som matcher det neurale nettverket Google Brain, som brukes i forskning på kunstig intelligens. Og dermed blir prisen plutselig særdeles konkurransedyktig. Google Brain består av 1.000 servere med to prosessorer i hver. Det har kostet 5 millioner dollar å bygge, og det sluker 600 kilowatt. Til sammenligning vil en server med tre Titan Z-kort koste rundt 12.000 dollars og “bare” kreve 2 kilowatt fra strømnettet. Og da kan man i tillegg spille et hvilket som helst spill i en hvilken som helst oppløsning, når man tar seg fri fra forskningsarbeidet.

Kilde: PC Magazine

Les videre
Exit mobile version