Vi har prøvd Leicas nye proffkamera

Med fullformat, kjapp autofokus og 4K-video er Leica SL det komplette proffverktøyet.

Gubbestemplet til Leica fikk seg en alvorlig knekk da de introduserte T-systemet i 2014, og fikk ytterligere et skudd for baugen da Leica Q ble lansert i sommer.

Nå introduserer de et helt nytt kamerasystem med fullformat 24 megapiksler bildebrikke, og 4k-video, som har autofokus, rask skuddtakt, og høy pris.

SL, som enkelt kan oversettes til S Leicht siden det er en slags lillebror til mellomformatkameraet Leica S, kommer til å koste 72.000 kr. For huset alene, når det er i salg fra 16. november.

Det er ikke mye som mangler for pengene, men så er kameraet rettet mot proffotografer mer enn amatører, og det vises på spesifikasjonene. Ikke bare på prislappen.

Bildebrikken på 24 Mp, er basert på den samme CMOS-brikken vi testet i Leica Q med strålende resultat, men er tilpasset SL.

Mikrolinsene over fotosensorene, glasset foran (det er ikke lavpasfilter her), og prosessoren til bildebrikken er derimot ny og tilpasset et kamerasystem med utskiftbar optikk.

Bildebrikken som har en lysfølsomhet på maksimalt 50.000 ISO, er også tilpasset Leica M-objektiver, og det vil være objektivadaptere tilgjengelig for både M- og Leicas R-optikk. Senere kommer det adaptere til alle andre Leica-objektiver, også deres Cine-optikk for filmopptak.

Adapterkart for Leica SL.

Kameraet har fått en enormt stor og lys elektronisk søker, som har hva Leica kaller EyeRes-teknologi med kort responstid og en oppløsning på hele 4,4 Mp. Forstørrelsen er 0,8x, og man må se den for å skjønne hvior stort søkerbildet faktisk er.

Den har også en  2,95 tommer stor pekeskjerm med et spesielt hardt glass som skal være meget ripebestandig.

 

4K-video

Leica har også tilpasset en prosessor – Maestro til II – som med 2 GB bufferminne, støtter skuddhastighet opp til 11 bilder per sekund ved full oppløsning

SL tar også opp 4K video med en bildefrekvens på 24, 25 eller 30 bilder per sekund og har to kortplasser til SD-minnekort som støtter UHS II-standarden.

Kameraet har støtte for Cine4K med 24 bilder per sekund, og det kan filme opp til 120 bilder per sekund i full HD.


Det har også hodetelefonutgang, og mikrofoninngang hvis man kobler til en kommende adapter, fullstørrelse HDMI med live-strøm av ukomprimert 4K-video i 4:2:2 10-bits format via HDMI 1.4.

Det finnes selvsagt en Leica SL App som kan fungere som fjernstyring, av blant annet lukkerhastighet og blenderåpning, fra mobilen eller nettbrettet.

I tillegg til kamerahuset, kommer det også en normalzoom i november, i form av en Vario-Elmarit-SL 24-90mm f2.8-4.0 ASPH, som vil koste 45.000 kr.

I andre kvartal 2016 kommer også en APO-Vario-Elmarit-SL 90-280mm f2.8-4.0 telezoom, og fjerde kvartal 2016, kommer en Summilux-SL 50mm f1.4 ASPH.


Et lite førsteinntrykk

Leica SL er ikke noe lite kamera, tross at det er speilløst. Med en vekt på 847 gram med batteri, og målene 147 x 101 x 39 mm, er det mye større enn et Sony a7 – uansett modell, men mindre og lettere enn Canon EOS 5DSR og Nikon D810.

Som er de tre fullformatkameraene mange vil sammenligne med. Men Sl er mye raskere. Jeg har ikke noen tall for autofokushastighet, men en uhøytidelig test av hastigheten på 90-280mm zoomen, og 24-90mm zoomen, var lovende. Kameraet fokuserte lynkjapt og låste fokus umiddelbart.

En sjekk av serieopptak på 11 bilder/s med kontinuerlig autofokus, ga meg en bildeserie hvor alle bildene var skarpe. Bildene ble tatt på en gråværsdag gjennom rutene på Leitz Park.

Kameraene og objektivene, virket meget godt sammenskrudd. Man kan diskutere designet til man blir blå i fjeset, men det er ingen tvil om at det minimalistiske designet minner litt om Sony a7-serien, men Leica har strødd om seg med langt færre knapper. De fleste av dem er forresten programmerbare, og man kan lage hurtigknapper som gir fotografen rask tilgang til mye brukte innstillinger.

Jeg er litt mer usikker på hvor godt mottatt grepet blir.

Det er ganske stort, har ingen konturer eller fingerstøpte former som mange andre kameraer har, men en test vil selvsagt gi oss et mye bedre grunnlag for å vurdere brukervennlighet og ergonomi.

Det kommer forresten et batterigrep i til SL i 2016. Det får knapper og ratt, og dobler batterikapasiteten til 800 bilder per lading, i følge Stefan Daniel, produktsjef hos Leica.

Det er stadig et stykke unna Canon EOS 1DX og Nikon D4s, som er de eneste proffkameraene som matcher hastigheten til SL, EOS 1D X overgår det til og med, med 12 bilder/s. Men disse to har langt lavere oppløsning, på 18 og 16 Mp.

De koster 55.000 og 60.000 kr, stadig et stykke unna Leica SL, men kanskje ikke billig nok til til at de som allerede jobber med Leica bryr seg nevneverdig.

Det uroer meg litt at Leica kun har et objektiv til SL-systemet ved lansering. Telezoomen er et halvt år unna, og om et år er antallet objektiver kun tre stykker. Hvis 50mm kommer fjerde kvartal 2016, som forespeilet.

Stefan Daniel forteller til Lyd & Bilde at de kommer flere objektiver i 2017 og 2018, i første rekke med faste brennvidder, men kan ikke si noe konkret om hvilke, men det er grunn til å tro at vi snakker om lyssterk vidvinkel, en kort tele, en lang tele, telekonverter og kanskje et makroobjektiv.

Uansett er det lenge å vente. Selv om man kan bruke et stort antall av Leicas allerede eksisterende objektiver, med en adapter.

 

 

Les videre
Exit mobile version