Nyhet

Vi har prøvd Fujifilm X-Pro3

Se bildene tatt med Fujifilm X-Pro3

Den tredje utgaven av Fujifilms unike kamera er her. X-Pro3 er et fortreffelig systemkamera for gatefoto, reiser og reportasje, men det er også et utmerket portrettkamera.

Det kan vi si etter knappe 1000 bilder med kameraet, som vi fikk anledning til å fotografere med på et presseevent i Nice, Frankrike.

Fuji-kameraet er unikt ved at det har en hybrid søker, med både optisk og elektronisk søkerbilde. En liten bryter bytter mellom dem, sånn kan fotografer som foretrekker det ene foran det andre, velge selv.

Les testen av Fujifilm X-Pro2

Jonas Rask med X-Pro3 i grå titan, X-Pro3 i lys titan i forgrunnen. Foto Lasse Svendsen.

Men la oss først liste opp høydepunktene med X-Pro3:

Skjermen må vippes ned før den kan brukes. Foto Lasse Svendsen.

Unik skjermløsning

Nesten alt på kameraet er nytt, selv om formfaktoren på rammesøkerkameraet, er lett gjenkjennelig. Det har færre knapper, en styrepinne på baksiden, et litt bedre håndgrep og topp- og bunnplate i titan over et kamerahus med en kjerne i magnesiumlegering.

Les testen av Fujifilm X-T3

Statusskjerm eller visning av filmsimulering? Ditt valg. Foto Lasse Svendsen.

Skjermløsningen er unik. Det er ikke mulig å vri pekeskjermen slik at den vises hele tiden, som på så mange andre kameraer. Enten er den skjult som på bildet over, ellers så vippes den ned 180 grader når man trenger å gå inn i skjermmenyen. Eller sjekke bildene.

Når skjermen er lukket som  på bildet over, kan man bruke den lille LCD-skjermen på baksiden til å vise status på grunnleggende innstillinger. Eller hvilken av de 11 filmsimuleringene som er valgt, og ISO-verdien. Her vist med Classic Neg. som er en av de to nye.

Duratect

Fullstendig analog visning av ISO, lukkertid, og eksponeringskompensasjon. Foto Lasse Svendsen.

Kameraet kommer i tre utførelser, alle i titan. Enten sort, som den over, eller i to litt mer spesielle utførelser. Grå og lys titan, med et ekstra hardt belegg kalt Duratect, som vi har sett på Citizen-klokker tidligere, og som er mer ripebestandig. Men som vi også la merke til, suger til seg fingermerker.

Kamerahuset er værtettet, og det er funnet plass til to SD-kortplasser med UHS-II-støtte, men bare en 2,5mm mikrofoninngang. Ingen hodetelefonutgang.

Tre farger, med Duratect på de to fremste. Foto Jonas Rask.

Fujifilm har utviklet kameraet mer for stillsfotografer enn video, men har likevel inkludert 4K/30p med 200 Mpbs, og med den lynraske autofokusen hentet fra X-T3, hadde kameraet få problemer med å følge bevegelige motiver på opptak.

En annen fiffig sak er muligheten for en preview av bildene når man bruker den optiske søkeren. Et lite bilde dukker opp i nedre høyre hjørne, sånn at man slipper å sjekke på skjermen.

Filmsimulering

Hjulet for eksponeringskompensasjon mangler en låseknapp lik den på lukkerhjulet. Foto Jonas Rask.

De mange filmismuleringene til Fujifilm er blitt flere på X-Pro3. Nytt er monochrome colour som plukker en valgt farge, og Classic Neg. Som gir en retrofeeling på bildene, som ligner fargefilm fra 70-tallet.

Classic Neg. filmsimulering. Foto Lasse Svendsen.

Det finnes flere spesielle og unike muligheter, som Clarity hvor fotografen kan booste farge og kontrast uten å ødelegge graderingene.

Sorthvitt-bilder kan også justeres i kameraet, etter smak.

Acros filmsimulering med gult filter. Foto Lasse Svendsen.

Raskere

X-Pro3 er et kamera det er lett å like, men som er så avansert at det tar tid å lære seg å sette pris på alle innstillingsmulighetene. Det er merkbart mer responsivt enn forgjengeren X-Pro2, og autofokusen er overlegent mye bedre.

Kameraet mangler låseknapp på hjulet for eksponeringskompensasjon, og det har heller ikke innebygget bildestabilisator, som noen fotografer definitivt ønsker seg.

Den unike skjermløsningen vil være polariserende nok til at enkelte omfavner den, mens andre skygger banen. Det kommer i stor grad an på hvordan man jobber som fotograf. Personlig synes jeg løsningen har sine fordeler. Jeg bruker uansett bare søkeren, og vil ikke savne en lysende skjerm på baksiden.

Pris

Kamerahuset koster 18999 kr i sort, og 20999 kr i Dura Black og Dura Silver, og mens den sort er i salg fra november, er Duratect-utgavene i salg først måneden etter.

Bildegalleri fra X-Pro3

<
>
Alle bilder: Lasse Svendsen
Les videre
Exit mobile version