– Jeg liker ikke å bli kneblet

Nordic Light-festivalen i Kristiansund er over for denne gang. Men ikke uten fengslende foredrag, interessante utstillinger eller kontroverser.

Rabalderet startet allerede før programmet til Nordic Light var helt ferdig. Fotofestivalen som er i sitt åttende år, har hatt mange utstillinger som har skapt overskrifter. Denne gangen truet daglig leder Anne Lise Flavik (bildet over), med å trekke seg. Festivalen som ble til for 8 år siden etter en hyggelig kveld med flytende landbruksprodukter, nærmest halvt i spøk, halvt i alvor, var igjen utsatt for kritikk.

Festivalen har pleid å ha en ansikt til ansikt-samtale på kvelden, for publikum. På årets Nordic Light skulle kunsterisk leder Morten Krogvold, intervjue talsmannen for den norske avdelingen av Hells Angels motorsykkelklubb,  Rune “Supern” Olsgaard, i kjløvannet av at Marcel Leliënhofs utstilling med bilder fra det norske HA-miljøet. Som han hadde brukt tre år på komme inn i, og til slutt fikk innpass i og kunne starte fotoprosjektet som også er blitt til en bok.

Da det ble kjent startet et svare leven. Lokalavisene slo saken stort opp, politimesteren  i Kristiansund likte det dårlig og fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik i Møre og Romsdal fylkeskommune, truet i følge Flavik, med å trekke støttet til festivalen på 250.000 kr, hvis ikke debatten med HA ble avlyst.

Fra Marcel Leliënhofs utstilliing av bilder fra det norske HA-miljøet.

– Vi er politiske. Vi er kontroversielle, sier Anne Lise Flavik. Denne utstillingen er ikke annerledes. Tidligere utstillinger har også skapt detbatt, men denne gangen var det vel for nært for enkelte. – Jeg ble kneblet av fylkesmannen, men jeg vil ikke ha noen sensur.

Saken gikk så langt at styreleder Lars Liabø i Nordic Light Events, måtte ut i media å forsikre om at Anne Lise Flavik hadde et samlet styres tillit.

Bråket skapte mer oppmerksomhet rundt Nordic Light-festivalen, som definitivt fortjente den oppmerksomheten den kunne få. Blant workshops, debatter, forelesninger og utstillinger, fantes det noe nærmest for en hver smak. Festivalen trekker årlig store navn til Kristiansund.

– Store navn som tilsvarer størrelser som Messi og Ronaldo, sier Flavik. Det kunne like gjerne være Mick Jagger og Eric Clapton. For listen over store navn blant fotografer som har deltatt er lang. Albert Watson elsket Nordic Light-festivalen Mary Ellen Mark, Greg Gorman og Bruce Davidson har alle vært der.

På året Nordic Light var Steve McCurry det største navnet. Hans ikoniske Afgan Girl, av den da 14 år gamle afganske flykningejenten Sharbat Gula, som han fotograferte igjen 15 år senere, kjenner de fleste. På Nordic Light var begge bildene utstilt.

Steve McCurrys to bilder av Sharbat Gula.

Blant det mange utstillingene var det mange som stoppet og så lenge på Connie Imbodens Reflections. En serie bilder som nesten ble et livsprosjekt for Imboden. Bildene er tatt uten manipulering, bare med vann, lys og speil som effektrekvisitter. Imboden stilte ut bilder både fra tiden med analoge filmbaserte kameraer, kun i sorthvitt, og bilder i farger tatt med digitalkameraer.

Fra Connie Imbodens Reflections.

Seks kubanske fotografer stilte ut bilder, og utstillingen var ikke bare godt besøkt, mange av bilden ble også solgt under festivalen. De kontrastrike sorthvittbildene til Jacob Aue Sobol, alle tatt med Leicas sorthvittkamera Monochrom, minnet om rockefotografi fra 70-tallet krysset med Kåre Kivijärvis harde kontrast i bildene.

Fra Jacob Aue Sobols utstilling.

Festivalen hadde mange fengslende foredrag, Chris Rainiers fantastiske bilder og mannens fremragende verbale fremstilling var et av høydepunktene. Det samme kan sies om Hans-Peter Brøndmøs foredrag om Hva er et bilde?

For andre var kanskje høydepunktet Morten Krogvolds halvannen time med multikunstneren Øystein Dolmen, best kjent fra Knutsen & Ludvigsen. En munter stund i godt selskap, ispedd litt alvor og skjemt. Og selvsagt Kristiansunds nasjonalsang, skrevet av Dolmen og Lorentzen.

Nordic Light

 

 

 

Les videre
Exit mobile version