Fra sportsfotograf til dokumentar

Svenske Joel Marklund ville portettere de svenske samefolket, og pakket sekken og tok disse bildene.

Når man er fotosjef i svenske Bildbyrån, er kanskje ikke den samiske befolkningen i Norden høyt på agendaen. Men svenske Joel Marklund, som har dekket fem olympiader som sportsfotograf, og vunnet flere priser for sine bilder, brant for å portrettere det svenske samefolket.

For en som har reist verden rundt og fotografert i 45 land, og kommer fra Boden i Nord-Sverige, var det kanskje på tide å dokumentere noe hjemmefra.

– Det er ikke alltid på de mest eksotiske eller fjerntliggende stedene i verden du finner de beste historiene», sier Marklund.

Som pakket en Nikon D5, en Nikkor 70-200mm f2.8G ED VR Ⅱ zoom og to lyssterke objektiver – en 35mm f1.4 og en 50 f 1.4, i sekken.

– 50 mm var praktisk da jeg tok bilder i situasjoner med svakt lys, 70–200 mm er spesielt godt egnet til reportasjefotografering, ettersom den grunne dybdeskarpheten gjorde det mulig for meg å fange opp de utrolige detaljene i samenes tradisjonelle drakter.

Marklund sier videre, at: – Ett av mine viktigste mål under dette prosjektet var å gå utover stereotypen som det samiske samfunnet forbindes med. Mange mennesker ser dem bare som «reinsdyrgjetere som bor i fjellene» og er ikke interessert i å forstå mer om samfunnet deres.

Ola Stinnerbom, artisk og trommemaker.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRN

 

Reinsdyr samles i innhengninger.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRŁN

 

Marika Renhuvud studerer egentlig ballett i Stockholm, men er hjemme og hjelper til med reinslaktingen.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

 

Maxida MŠrak venter mellom opptredener på Søšdra Teatern i Stockholm, og er stolt av sitt samiske opphav. Som kommer til utrykk i musikken hennes. Foto: Joel Marklund / BILDBYRŁN

 

Maxida MŠrak poserer i tradisjonell samisk drakt.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Les videre
Exit mobile version