Ekstrem Canon-kompakt

Canon har ikke noe speilløst systemkamera, men kompakte G1X kan være et vel så godt alternativ for mange. Bildekvaliteten skal nemlig ikke stå noe tilbake for et speilreflekskamera.

For det er ikke akkurat noe vanlig kompaktkamera dette. Canon Powershot G1X ligner riktignok et Powershot G12 (se test), men teknisk sett har det flere likheter med et Canon speilreflekskamera.

Proffkompakten G1X bruker nemlig en helt ny 14,3 megapiksler bildebrikke, som har nesten like stor overflate som på et Canon EOS 600D. Bildebrikken i G1X er ørlite større enn i et micro fourthirds-kamera fra Olympus eller Panasonic. Med beskjæringsfaktor på x 1,85 mot x 2 på mFT.

Med så stor bildeflate er det i all fall i teorien, ingen vanlige kompaktkameraer som henger med lengre. Det nærmeste man kommer er kameraer med litt større APS-C bildebrikker. Som nevnte EOS 600D, men også Samsung NX200 og Sony NEX-5N. To kompakte hybridkameraer med APS-C bildebrikker.

Og G1Xs bildebrikke bruker 4:3 bredde/høydeformat, mot 3:2 format på APS-C, er det blitt mulig å bruke mer kompakt optikk. Siden bildesirkelen blir mindre her.

Zoomobjektivet med optisk bildestabilisator er tilpasset kameraet og ikke utskiftbart. Det dekker 28-112mm og har f2,8-5,8 som største blender, ikke all verden kan man mene, men det er sammenlignbart med normalzoomer på kompakte systemkameraer.

Siden G1X er rettet mot seriøse amatører og proffer, er det full støtte for 14-bits råfiler, manuell kontroll over alle funksjoner, og blitssko på toppen.

En optisk søker av samme type som på G12 er det også plass til, sammenlignet med søkeren på FujiFilm X10, er den en vits (se test). Den er nemlig knøttliten og trang, og på grensen til ubrukelig.

Det er neppe videofunksjonen. Som her støtter full HD 1080/24fps og tar opp lyd i stereo.

Skjermen er vri- og vippbar. Cirka 7,6 cm diagonalt og høyoppløst med 920K bildepunkter. Korteste lukkertid er 1/4000s, høyeste ISO-følsomhet 12800, og maks skuddhastighet 4,5 bps.

Men da bare opp til seks bilder i en veldig kort serie, før bufferen må tømmes.

Med den store bildebrikken, den spennende objektivkonstruksjonen og G-seriens velprøvde ergonomi, kan det meget vel hende at G1X blir en hit.

Kameraet har de klassiske egenskapene fra et G12. kombinert med bildekvaliteten til et speilreflekskamera (Canons egne ord, ikke våre), og skal koste 7.500 kroner. Når det er i butikkene i midten av februar.

Testen av Powershot G1X kan du lese i marsutgaven av Lyd & Bilde. Da skal vi fortelle om Canon har sine ord i behold.

Korte fakta:

Les videre
Exit mobile version