Thomson QLED QG4S14 (55QG4S14)

Enkle TV-gleder

Thomson satser stadig bredere i Norden med rimelige smart-TV-er. Vi har testet en av de prisgunstige QLED-modellene – og blitt positivt overrasket på flere områder.

Thomson QLED QG4S14 (55QG4S14) 4

Den nye 55-tommeren QG4S14 fra Thomson er et prisgunstig TV-alternativ med QLED-teknologi og Google TV ombord – pakket inn i et enkelt, men praktisk design. TV-en tilhører Thomsons LCD-sortiment som ferdigstilles i Europa, og retter seg mot dem som ønsker en moderne smart-TV uten å betale for mye. Men da gjelder det å følge med på prisutviklingen! Mer om det senere.

Thomson QG4: Europeisk-produsert Google TV

(Foto: Thomson)

Først av alt, design. Denne modellen er det man internt hos Thomson kaller en sidefeet-variant – altså med tradisjonelle føtter ute på sidene i stedet for en sentral sokkel. Det gir god stabilitet, men ser kanskje ikke like visuelt lekkert ut som den sentrale varianten. På de større skjermstørrelsene kan føttene monteres i ulike bredder som passer TV-benken din – ellers kan du naturligvis velge veggmontering (som krever VESA 200×200 brakett). Generelt synes vi byggekvaliteten virker solid, og TV-en har en slank ramme som gir et moderne uttrykk.

Brukervennlighet og finesser

(Foto: Thomson)

Oppsettet av Thomson-skjermen går raskt, og Google TV-brukergrensesnittet sørger for at de fleste kjenner seg igjen med én gang. Her kan du og resten av familiemedlemmene logge dere inn med hver deres brukerprofil. App-utvalget er bredt og lastes raskt, menyene er responsive, og fjernkontrollen er intuitiv, med egne knapper for blant annet YouTube og Netflix. Langt mer elegant enn mange andre i denne klassen. Og med støtte for Dolby Vision og Dolby Atmos kan man være trygg på at Netflix- og Disney-innholdet vises optimalt.

Thomson QG4S14 er godt utstyrt for tilkobling av både nye og eldre videokilder. Du får blant annet hele fire HDMI-innganger. To av disse som støtter HDMI 2.1 – med støtte for 4K/60 Hz og Auto Low Latency Mode (ALLM) for spill. I tillegg finnes tre USB-porter (én USB 3.0 og to USB 2.0) for medieavspilling eller opptak via PVR-funksjon. Du får også optisk lydutgang, hodetelefonutgang og Bluetooth 5.0 for trådløse lydtilkoblinger.

På det trådløse området støttes Wi-Fi 5 (dual-band) og Google Cast, slik at du enkelt kan speile innhold fra mobil eller nettbrett. Den innebygde triple tuneren (DVB-T2/C/S2) betyr også at du kan motta TV-signaler via antenne, kabel eller satellitt – uten ekstern dekoder.

Bildekvalitet

(Foto: Thomson)

Selv om dette er en budsjettmodell, leverer Thomson QG4S14 et bilde som i flere tilfeller overgår forventningene. Takket være QLED-panelet får vi en fargegjengivelse som er både rik og nyansert, uten at det tipper over i overdreven metning. Den har god lysstyrke til hverdagsbruk og fungerer bra i lyse rom – selv om HDR-ytelsen naturligvis er begrenset og mangler den dypeste kontrasten og de lyseste høydepunktene du kan få fra mer avanserte OLED og MiniLED-skjermer.

Vi merket oss at standard bildemodusen heller mot det røde, noe som gir veldig utslag på hudtonene. Til og med de værbitte cowboyene i «Yellowstone» ser unaturlig solbrente ut. Heldigvis er fargene lette å justere, og i tillegg finnes det en filmmodus som ser langt mer nøytral ut.

Vi oppdaget noe som kan minne om «dirty screen effect» på vårt testeksemplar av Thomson QG4S14 Dette fenomenet skyldes ujevnheter i bakbelysningen, som er særlig synlig ved panoreringer på lyse flater. Dette er litt overraskende siden Thomson hevder de kun bruker paneler av beste sortering. Det kan naturligvis skyldes slepphendt håndtering i transporten, og på generelt grunnlag anbefaler vi alltid å sjekke TV-skjermen nøye ved levering.

Sammenligning med QLED Pro

Vi har tidligere testet Thomson QLED Pro (55QG7C14), en modell som imponerte oss med bra lysstyrke, skarp bildekvalitet og glatt bildebehandling. QG4S14 er en betydelig enklere modell – både på papiret og i praksis. Den bruker for eksempel et QLED LCD-panel med standard 60 Hz oppdateringsfrekvens, i motsetning til QLED Pro-modellen som går opp til 144 Hz. Det er også lett å se at lillebroren har litt mer flakkende og pulserende bevegelser i enkelte scener, som følge av svakere bevegelseskompensasjon. Forskjellen er ikke dramatisk, men merkbar for kresne øyne, og vi foretrekker klart den litt glattere presentasjonen fra Pro-modellen.

Blant andre konkurrenter skal vi heller ikke glemme TCL QLED780 som er en av våre favoritter i budsjettklassen. Den nøyer seg med tre HDMI-innganger, men glimrer med flott kontrastrik bildekvalitet til en gunstig pris.

Les også TEST: Thomson QLED Pro (55QG7C14) Thomson QLED Pro kvitterer med flott bildekvalitet og smarte finesser til en gunstig pris.

Lydkvalitet

Thomson-skjermen er utstyrt med et relativt enkelt lydsystem bestående av undermonterte høyttalere, uten noe ekstra basselement. Lyden er som forventet ganske slank, uten særlig tyngde i verken musikk eller dynamiske lydeffekter, men likevel klar nok til at stemmer kommer godt ut. Det er heldigvis enkelt å koble til en lydplanke via HDMI eARC-utgangen.

Konklusjon

Thomson QG4S14 er nok en kompetent Google-TV med QLED-teknologi fra den europeiske produsenten. TV-en har moderne smart-funksjoner og god fargegjengivelse, men er heller ikke feilfri. Vårt inntrykk er derfor at denne modellen er noe høyt priset i dagens marked, spesielt når du kan kjøpe den langt bedre QLED Pro modellen til samme pris! Den veiledende prisen (9990 kr) virker derfor kunstig høy, men en kjapp sjekk i Prisjakt viser at QG4S14 også dropper regelmessig ned til 5990 kr på kampanjer. Det føles mer som en riktig pris, og i det tilfellet har Thomson en bra utfordrer i budsjettklassen.

 

Les videre
Exit mobile version