Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips 65OLED804

Kanonsterke kulører

Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV som lyser til alle kanter: OLED804 gir en knallsterk bildeopplevelse!

Skrevet av / 10.01.20 - 11:06
Philips 65OLED804
Audun Hage

Philips har en trofast følgerskare av TV-fans, som aldri ville drømme om å kjøpe en TV uten Ambilight. Suksessen med fargelyset har vart i godt over 20 år, helt tilbake til æraen med blytunge bilderørs-TV-er. Og det ser bare ut til å fortsette, etter at Philips introduserte sin første OLED-TV med Ambilight.

OLED804 er den rimeligste OLED-TV-en fra Philips i 2019. Den må klare seg uten påkostet lydsystem fra B&W, slik du finner på de dyrere modellene 934 og 984 – men til  gjengjeld får du her en lekker TV med pangsterk bildedynamikk!

Design

Utseendemessig minner Philips 65OLED804 mye om forgjengeren OLED803 fra 2018. Det er heller ikke den verste å ligne på! Philips-skjermen har et stramt og rent utseende, uten noen prangende detaljer. Mens noen produsenter liker å la logoen lyse mot deg, har Philips gjemt logoen sin på en av føttene.

OLED804 hviler kun en centimeter over bakken, på to bittesmå forkrommede føtter. Minimalistisk, men samtidig litt luksuriøst. (Foto: Philips)

Som OLED-skjermer flest er OLED804 syltynn ut i kantene, men litt tykkere på baksiden der elektronikken sitter. En tynn grå metallramme omgir selve skjermen, som sitter på to metallføtter i krom. Philips har, i likhet med blant andre Sony, valgt montere skjermen veldig ”lavt i terrenget”: Den står bare en drøy centimeter opp fra bordoverflaten, noe som gjør det vanskelig å få plass til en lydplanke i underkant, uten å skygge for deler av bildet. Så med mindre du bare ser ”letterbox” filmer må du finne på en lur løsning, eventuell veggmontering.

Brukervennlighet og finesser

Philips 65OLED804 er en Android-TV, og kommer lastet med 9.0 versjonen av Googles operativsystem. Den nyeste Android-versjonen har blitt kvikkere og mer TV-vennlig: Både direktesendte TV-kanaler og apper som YouTube og Netflix ligger raskt tilgjengelig via startmenyen. Det er også lettere å hoppe mellom ulike typer innhold og fortsatte der man slapp. Stemmestyring via Google Assistent er også mulig, via en mikrofon i fjernkontrollen.

OLED804 kan også skilte med bred formatstøtte: Philips er sammen med Panasonic blant de få produsentene som kan tilby en OLED-TV med både HDR10+ og Dolby Vision, som er de to viktigste HDR-formatene. Begge disse videostandardene inneholder en strøm med dynamiske metadata, som tillater større variasjon i kontrast. På denne måten kan du være trygg på at alt kompatibelt innhold (enten det kommer fra Netflix, Amazon Prime eller UHD Blu-ray) kan vises til sitt fulle potensiale.

Philips har inkludert en egen spillmodus på OLED804, men den er ikke blant de raskeste vi har målt: Med i overkant av 30 millisekunder ”input lag” ligger den bak OLED-skjermene fra Sony, LG og Panasonic. Philips har heller ikke mulighet for VRR (Variable Refresh Rate) som gjør den litt mindre spillkonsoll-vennlig enn f.eks. LGs 2019 OLED-modeller.

Bildekvalitet

Philips har i likhet med Sony og Panasonic lagt sin lit til OLED-teknologien fra LG Display. Når så mange produsenter velger samme panelteknologi, kan det bli en utfordring å skille seg ut! Philips har imidlertid noen kvaliteter som gjør at den markerer seg sterkt mot konkurrentene.

Under panseret sitter selskapets råeste bildeprosessor P5 Pro – nøyaktig samme ”bildemotor” som du finner i toppmodellene OLED984 til dobbelt pris. Philips har i mange år vært kjent for sin avanserte bildebehandling, og siste versjon av P5-prosessoren inneholder mange lure triks både når det kommer til oppskalering, støyreduksjon og bevegelsesutjevning. Philips har også jobbet mye med såkalt ”tone mapping” av HDR-materiale, som bidrar til bevare detaljer i mørke og lyse partier.

Sammenlignet med konkurrerende OLED-skjermer fra LG, Sony og Panasonic, har Philips har valgt en litt mer aggressiv bildebehandling. Mens andre produsenter kanskje er mer varsomme og opptattt av å bevare originalinnholdet i sin opprinnelige form, bruker man her videoprosesseringen for alt den er verdt! Resultatet er et knalltøft, men også ganske overdrevet bilde.  

Philips såkalte ”Vivid” modus er deres anbefalte modus som tar i bruk alle de avanserte bildeprosessene. Men den kunne like gjerne hete ”Loudness”! Alle kontrollene er tilsynelatende skrudd til maks. Vi titter innom nyinnspillingen av Baywatch (med bl.a.  Zac Efron og Dwayne ”The Rock” Johnson i hovedrollene), og det er som de spreke badevaktene har fått en ekstra dose testosteron. Svetten i ansiktet glinser, mens den solbrune huden gløder av oransje spraytan. I tillegg ser alle detaljer på skjermen (både forgrunn og bakgrunn) overdrevent skarpt ut. Mange vil sikkert la seg imponere av denne litt oppjazzede bildestilen, men for oss purister blir det i sterkeste laget.

Heldigvis har Philips også lagt inn et par bildemoduser som er mer nøytrale, deriblant en som er dedikert for visning av film. Her er det bare en liten dose av bildemessige vitaminer, og det er gledelig å se at denne modusen fungerer knallbra til det meste av innhold. Philips-skjermen har en særegen evne til å få nesten alt vi utfordrer den med, til å se livlig og engasjerende ut. Dette er spesielt tydelig på vanlig TV-innhold, nyheter og direktesendt sport, som ofte har godt av litt oppjustering.

Ambilight

Ambilight-lyset bidrar til å heve opplevelsen, i tillegg til å gjøre den kontrastrike TV-seansen mer behagelig for øynene. (Foto: Philips)

Det stemningsskapende Ambilight-lyset er en ganske unik finesse for Philips. OLED804 er utstyrt med små fargelysdioder på toppen og sidene, som lyser opp veggen bak TV-en i farger som matcher handlingen på skjermen.

Du kan selv justere om lyset skal følge handlingen raskt og dynamisk (for eksempel til actionfilm eller spill), eller mer saktegående og stemningsfylt bakgrunnslys. Ved hjelp av funksjonen Ambilight+Hue kan man også synkronisere og utvide lyset til eksterne Philips Hue fargelyspærer rundt om i rommet.

Ambilight har en besnærende effekt, og til OLED er det virkelig prikken over i-en. Det fargesprakende bildet er nemlig så kontrastrikt til tider, at det kan bli en påkjenning for øynene – særlig hvis du liker å se TV på kveldstid. Ambilight utvider lysomfanget utenfor TV-ens rammer, og bidrar til en mer behagelig bildeopplevelse.

Lydkvalitet

Philips har de siste to årene hatt et samarbeid med engelske Bowers & Wilkins på lydsiden, men dette er kun forbeholdt de dyrere modellene 934 og 984. OLED804 har likevel et kurant 2.1 høyttalersystem med dedikert basshøyttaler på baksiden, som bidrar til ekstra futt og fylde. Vi ble faktisk positivt overrasket over lydgjengivelsen, som er både klar, sterk og fyldig – betydelig bedre enn for eksempel Panasonic GZ960 som vi også har testet nylig. Selv om du ikke får ”hi-fi lyd” fra Bowers & Wilkins på denne modellen, har Philips åpenbart gjort seg litt flid med lyden likevel.

Konklusjon

Dersom du er på jakt etter en OLED-TV med det lille ekstra, er Philips OLED804 definitivt verdt å anbefale. Med lekker design, sylskarp og kontrastrik bildekvalitet, fyldig lyd og ikke minst det fargesprakende Ambilight-lyset, gir den en merkbar ”piff” til alt av skjermunderholdning. Akkurat som forgjengeren OLED803 er dette en TV for deg som prioriterer dynamikk og engasjement, snarere enn 100 % fargekorrekthet, men samtidig er det fint å konstatere at OLED804 har blitt litt bedre på alle områder!

 

 

Karakter
Philips 65OLED804
High End

Lyd & Bilde mener

Philips 65OLED804 kombinerer kontrasten fra OLED med Ambilight omgivelseslys, som definitivt bidrar til å heve stemningen. Lyden er i tillegg overraskende god. Stor og klumpete fjernkontroll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top