Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Philips 46PFL9704

Den nye LED-kongen?

LED er ordet på alles lepper om dagen, i alle fall så lenge vi snakker om flatskjermer! Og Philips´nye toppmodell er kanskje den som troner aller høyest på LED-tronen.

Skrevet av / 24.12.09 - 23:00
Philips 46PFL9704
Marius Siste artikler:
Marius

Philips er en av LED-pionerene og har allerede lansert sin andre generasjon LED-skjermer. Nytt i år er at prisen har gått noe ned, og endelig kan vi også boltre oss i flere størrelser. Den nye 9704-serien kommer i 42, 46 og 52 tommers størrelse og bruker alle det Philips kaller LED-Lux paneler, med aktivt LED-baklys og lokal dimming. En vaskeekte LED-TV, med andre ord. Som seg hør og bør for en toppmodell er Philips-skjermen selvfølgelig proppfull av utstyr og finesser. Den MPEG4-baserte skjermen er RiksTV-godkjent, og har hele 5 HDMI-innganger for tilkobling av digitalt AV-utstyr, noe som skulle rekke for de fleste. Denne modellen er også utstyrt med Philips sitt nye webgrensesnitt Net TV, som gir tilgang til en rekke internettbaserte tjenester via trådløst nettverk (Wi-Fi).

Høye forventninger
Den nye 9704-serien har mye den skal leve opp til. Forgjengeren 42PFL9803 ble vårt første møte med LED-teknologien og fikk en velfortjent «Årets beste» medalje for gnistrende god bildekvalitet.

En av de viktigste erfaringene vi gjorde oss med fjorårets modell, var at LED-baklyset tillater både avgrunnsdypt svartnivå og blendende lysstyrke. Philips-skjermen hadde derimot utfordringer med takle bilder som inneholdt både mørke og lyse partier på samme tid.  Det kanskje beste eksemplet var den typiske «tunnelscenen» hvor kameraet filmer en bekmørk tunnel med lys i enden. Da fikk man gjerne en såkalt «haloeffekt» rundt tunnelåpningen, som oppsto fordi LED-baklyset ikke er finmasket nok til å dekke kun et mindre område av gangen. I tillegg slet baklyset med et visst etterheng som kunne skape skyggeeffekter i de mest kontrastrike scenene. Dette var et problem på fjorårets modell, og vi valgte derfor i mange tilfeller å slå av det dynamiske baklyset og heller gå for en fast tilpasset lysstyrke.

På dette området tapte LED-skjermen altså litt terreng til de beste plasmaskjermene, som kan ha full lysstyrke i ett bildepunkt og fullstendig mørkt i det neste ved siden av. For selv om en LED-TV kan gi skyhøy kontrast på papiret, kreves det et høyt antall lysdioder for å gi tilfredstillende kontrast i den virkelige verden. Flere lysdioder gir mer nøyaktig kontroll over lyset.

Bildekvalitet
Ikke overraskende er det nettopp dette Philips har jobbet med på de nye modellene. 9704-serien er oppgradert med et større antall LED-grupper i baklyset, og forbedringen er lett å se. 46-tommeren kan ikke bare by på et suverent svartnivå- den klarer også å bevare en suveren dynamikk når bildet skifter mellom mørke og lyse scener. Resultatet er suveren bildekvalitet.

Philips 46PFL9704 er den LED-skjermen vi har sett som kommer tettest på vår referanse (Pioneer PDP-LX5090) i ytelse, og på enkelte områder kan den også overgå den trofaste Pioneer-en. Stilt side om side med plasmaskjermen i lyse omgivelser har Philips merkbart mer «smell» og opplevd kontrast i bildet. Men selv under mer dunkel belysning er svartnivået i klar Pioneer-klasse. Med et filmbilde som forandrer seg 24 ganger i sekundet er det åpenbart at baklyset må jobbe svært raskt for ikke å skape skyggeeffekter. Men her fungerer det finmaskede LED-panelet svært effektivt. Selv i hurtige og kontrastrike filmer som «Iron Man» og «Watchmen» holder baklyset fint følge med handlingen på skjermen, og vi ser ikke spor av etterheng, haloeffekter eller andre problemer forgjengeren hadde.

I tillegg til suveren kontrast og imponerende svartnivå kan Philips-skjermen by på en meget flott fargegjengivelse. Fargene er knallsterke og fyldige, og har større»glød» og realisme enn vi er vant til fra LCD og LED-baserte skjermer. Men fortsatt er det litt å hente, og 46PFL9704 er ikke like nyansert i fargespillet som Pioneer PDP-LX5090 eller Panasonics TX-P50V10 (testet i nr 10/09).

Bildemodus
Mens Pioneer og Panasonic kan by på bildeinnstillinger som er kalibrert etter ISF og THX sine standarder, synes Philips å ha valgt en litt mer subjektiv tilnærming til bildeinnstillingene sine. Fargebalansen i «Standard» bildemodus er litt i varmeste laget rett opp av esken, så vi anbefaler heller «Kino» om du foretrekker et mer avslappet og naturlig bilde. I tillegg finner vi, på denne som med andre Philips-TV-er, en tendens til å overdrive bildebehandlingen litt. Du kan i mange tilfeller oppnå et bedre og mer detajlert bilde ved å skru av eller redusere funksjoner som støyreduksjon og dynamisk kontrast. Philips har imidlertid kommet langt når det gjelder bevegelser. Med 200Hz oppdateringsfrekvens og kun 1 millisekund responstid på panelet takler denne skjermen selv de raskeste bevegelser uten flikker eller etterheng. Den raske bildebehandlingen bidrar også til en økt opplevelse av skarphet, og ser meget imponerende ut når sport og heftige naturprogrammer fyker over skjermen. Heldigvis har du også mulighet til å skru av disse funksjonene om du ønsker å bevare «kinofølelsen» når du titter på film.

Lydkvalitet
Når man kjøper TV i denne prisklassen er det lov til å forvente en lydkvalitet som er over gjennomsnittet. Dessverre har mange produsenter en tendens til å glemme eller rett og slett nedprioritere lyden, selv i dyre apparater.  Philips 46PFL9704 faller heldigvis ikke i denne kategorien.

Lydkvaliteten er rett og slett formidabel, og blant det aller beste vi har hørt fra et tv-apparat, deriblant Philips egen kinoskjerm Cinema 21:9 . Lydgjengivelsen er tydelig, kr aftfull og har et solid bassfundament som gir både film og musikkprogrammer en ekstra dimensjon. I tillegg er stemmegjengivelsen imponerende sterk og klar. Som vanlig er det mer å hente med et separat lydanlegg, men Philips-skjermen er blant de få TV-ene vi vet som kan stå på egne ben lydmessig.

Konklusjon
Philips har videreutviklet og forbedret sin LED-toppmodell på de fleste punkter, og 46PFL9704 er blitt en fullgod tv med svært få svakheter. Med plasmalignende svartnivå og en lysstyrke som bare LED kan gi, koblet med meget god bildebehandling, seiler Philips-skjermen opp som en av de mest interessante skjermene for alle bildeelskerne der ute. Prikken over i-en ved dette apparatet er den meget gode lydgjengivelsen, som er blant det beste vi har hørt fra en TV. Philips-skjermen er ingen billig fornøyelse, men vel verdt pengene om man er ute etter en allround-tv i high-end klassen!

Lyd & Bilde mener

Gnistrende kontrast og svartnivå Sylskarpe og glatte bilder Svært god lyd Litt overdrevne bildeinnstillinger fra fabrikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top