test: Panasonic TX-65EX780E

Utmerket allrounder

Panasonics nye LCD toppmodell leverer flott ytelse og naturtro bildekvalitet, og er en glimrende skjerm til både film, sport og spill.

Pluss
Panasonic EX780 har flott design og byggekvalitet, og er enkel å bruke. Gode innstillinger fra fabrikk og rekordlav forsinkelse (input lag) gjør den til en utmerket allrounder.
Minus
Brukergrensesnittet er litt gammeldags. Begrenset utvalg av applikasjoner. Noe manglende lysintensitet gjør at utbyttet på såkalt HDR-video blir litt begrenset.

Tradisjonsrike Panasonic er som regel et trygt TV-valg. Deres modeller har ikke nødvendigvis den mest banebrytende designen eller de mest nyskapende finessene, men når det kommer til bildekvalitet har de alltid hatt et trofast rykte for å ”levere varene”. Derfor er det alltid med en viss forventning vi mottar nye Panasonic-modeller til test.

Panasonics sortiment for 2017 er litt spesielt sammenlignet med tidligere år. I high-end klassen handler det nå om de nye OLED-modellene EZ1000 og EZ950. Derfor får vi heller ikke se noe nytt flaggskip med LCD-teknologi med det første: Panasonic har nemlig valgt å beholde toppmodellen fra 2016 (Viera TX-65DX900E) i ett år til.

Les også: Årets hotteste TV-modeller

Den mest spennende LCD-nyheten fra Panasonic i år blir i stedet super-mellomvektserien EX780. Den kommer i et bredt utvalg av størrelser (50”, 58”, 65” og 75”) og er ment å være et prisgunstig alternativ til high-end skjermene i DX900-serien. Vi har her sett nærmere på 65-tommeren som har en veil pris på 26.499 kroner!

Panasonic EX780 er langt fra den slankeste skjermen på markedet, men kan skilte med solid byggekvalitet. (Foto: Panasonic)

TX-65EX780E

Dette altså den beste nye LCD-skjermen Panasonic kan by på i 2017. Sammenlignet med toppmodellens avanserte LED-baklys bruker EX780 mer ordinær Edge LED teknikk. Derimot har den beholdt Panasonics kraftige HCX2 bildeprosessor, hvilket burde bety topp bildebehandling. EX780 er ellers et fullverdig 10 bits LCD-panel med utvidet fargerom og 100Hz oppdateringsfrekvens. TV-en støtter HDR video på papiret, men møter ikke alle kravene til UHD Premium.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Design

Allerede fra vi mottar TV-en og pakker den ut av esken (som for øvrig er en tomannsjobb), kan vi slå fast at EX780 er en tung og solid sak på hele 39 kg (43,5 kg med fot). Panasonic har helt siden plasmaenes dager hatt en litt industriell stil, med en forkjærlighet for metall fremfor plast mange steder. Vi får litt av det samme inntrykket av EX780, som for øvrig er en flott TV å se på rent visuelt.

Den svingbare foten gjør det enkelt å dreie TV-en ønsket retning. (Foto: Panasonic)

EX780 skiller seg ut med en kryssformet, svingbar fot, som lar deg vende skjermen i ønsket retning. For enkelte modeller er det også mulig å heve stativet, slik at TV-en kan stå rett på gulvet (gjelder kun 50” og 55”, ikke 65” og 75”). Det å enkelt kunne svinge skjermen i den retningen man sitter er helt klart en kjekk finesse, spesielt på LCD-skjermer hvor bildekvaliteten kan forandre seg ut fra innsynsvinkelen.

Brukervennlighet og finesser

Modellen fra Panasonic er enkel å ta i bruk. Startmenyen tar oss enkelt gjennom de innledende innstillingene for land, nettverk og kildevalg. Fjernkontrollen er den kjente og kjære ”mursteinen” med store og tydelige knapper. Kontrasten til Samsungs og LGs små og nette fjernkontroller er ganske stor, men Panasonic har i det minste sørget for egen Netflix-knapp.

EX780 bruker Panasonics egen Firefox-plattform som brukergrensesnitt, og lite er forandret fra i fjor. Firefox er et veldig ujålete og oversiktlig system uten unødvendig ”tjafs”. I tillegg er det veldig stabilt og driftsikkert, uten hikking slik man ofte kan erfare med Android-systemene. På den annen side er utvalget av applikasjoner forholdsvis begrenset.

Sammenlignet med Samsungs Tizen og LGs WebOS 3.0 kan Firefox virke litt utdatert og ikke fullt så raskt i alle sammenhenger, men for de som er mest opptatt av eksterne kilder (f.eks Blu-ray) spiller det ikke så stor rolle.

Bildekvalitet

Panasonic har alltid hatt en naturlig tilnærming til bildekvalitet. Det legges stor vekt på nøytrale bilder uten for mye krydder. TV-en skal ikke være flashy, prangende eller legge til noe ekstra, men i stedet bevare det originale signalet så presist som mulig. Nettopp derfor har Panasonic hatt en høy stjerne hos filmentusiastene. Her er det nærliggende å nevne at toppmodellen TX-65DX900E er en av de mest nøyaktige TV-ene vi noensinne har testet, med en fargegjengivelse på nivå med profesjonelle studiomonitorer (!).

Når det gjelder 65EX780 er ikke ytelsen like ekstrem, men det blir raskt tydelig at også denne modellen gjør veldig mye riktig. Den generelle bildekvaliteten er meget god. 65EX780 har en jevn lysfordeling uten plagsomme lysflekker (clouding). Svartnivået er ikke like ekstremt som en OLED eller bak-LED, men utmerket til Edge LED å være. Innsynsvinkelen er også godkjent. Fargene endrer litt karakter ute på sidene, men vi har sett det mye verre. Her kommer også sving-funksjonen godt med. Den gjør at du kan rette TV-en optimalt og unngå at noen i sofaen havner utenfor ”sweet spot”. Ellers er det verdt å merke seg at skjermoverflaten er ganske blank, så du bør ha kontroll på lys i rommet for best mulig seerforhold.

Panasonic-skjermen har en rekke optimaliserte bildemodus. Vi anbefaler som vanlig å styre unna Standard og Dynamic, som blir litt i overkant fargeglade og overdreven skarpe. Innstillingen True Cinema leverer derimot utmerket ytelse på alt fra vanlig TV-innhold til Blu-ray og Netflix. Fargene er fortsatt litt overmettede, men langt mer naturlig enn det vi ser fra mange av konkurrentene. Bevegelsene er også meget jevne og sømløse takket være Intelligent Frame Creation. De som misliker ”såpeopera” effekten kan velge å skru den av, men for sport og annet innhold foretrakk vi å ha den på.

Panasonic har også sørget for en egen Gaming mode for de spillfrelste. Her skrus all unødvendig bildebehandling (inkludert IFC) av for å sikre lavest mulig forsinkelse mellom innsignalet og det du ser på skjermen. Vi målte forsinkelsen til lave 22 ms med vår Leo Bodnar tester, hvilket er best hittil i 2017.

Begrenset lysstyrke ­­­i HDR

Der EX780 først og fremst kommer til kort er på lysstyrke. Mens konkurrerende modeller som Sony XE93 og Samsungs QLED kan levere opp mot 1000 nits eller mer i de lyseste partiene, legger Panasonic seg på omkring halvparten i maksimal lysintensitet.

Dette ser man spesielt på HDR kildemateriale fra Netflix og Ultra HD Blu-ray, hvor noen av de lyseste nyansene forsvinner. Ta for eksempel utendørsscenene i Marco Polo: Her har Sony 65XE9305 vesentlig mer kontrast rundt skyene på himmelen, fordi den kan gjengi flere nivåforskjeller. Her oppleves Panasonic litt flat og blass i forhold. Ting ser langt bedre ut når vi blir med Marco inn i Kublai Khans mørke palass. Her greier 65EX780 å hente ut vel så mange detaljer som Sony, med flott gjengivelse av ansikter og objekter. Det er tydelig at Panasonic har jobbet mye med såkalt ”tone mapping” av HDR-signalet. I stedet for å skvise ut maks lysstyrke, virker det som de har prioritert å gi så optimalt bilde som mulig, innenfor hva TV-en har kapasitet til.

Kalibrering av Panasonic ­TX-65EX780

Panasonic-skjermen kommer med ganske greie bildeinnstillinger fra fabrikk, men den må klare seg uten den forhåndskalibrerte THX-modusen du finner på toppmodeller som DX900. Standard-profilen gir som vanlig ganske overmettede og overdrevne farger. Den beste og mest nøytrale innstillingen er True Cinema. Vi bruker denne som utgangspunkt når vi kalibrerer.

EX780 har ikke fullverdig, ”proff” CMS fargekalibrering av alle parametre, og lar seg heller ikke fjernstyre via Calmans Autocal program slik man kan gjøre med DX900. Kalibrering må derfor skje manuelt, og forvanskes litt av at bildet endrer lysstyrke avhengig av om menyen er oppe eller ikke! Med det sagt, fikk vi helt klart godkjente resultater ut av EX780, med lave fargeavvik på delta 1,29 etter kalibrering. Maks lysstyrke ble målt til ca 500 nits i alle vindusstørrelser.

Lydkvalitet

Panasonic-skjermen har ikke noe spesielt påkostet lydsystem, bare to fulltonehøyttalere og 2 x 10 watt forsterker. Lyden oppleves ganske ”innestengt” og slank i forhold til Sony 65XE9305, som riktignok er en klasse opp i pris. De som vurderer 65EX780E bør også belage seg på å bruke en lydplanke med subwoofer om de vil at lyden skal matche det flotte bildet.

Konklusjon og konkurrenter

Panasonic 65EX780E er en utmerket TV som leverer flott ytelse i nesten alle disipliner. Bildekvaliteten er utmerket til allround-innhold, film, spill og serier takket være Panasonics gode bildebehandling. Der Panasonic kommer til kort mot konkurrentene er først og fremst ved visning av HDR-innhold. Mangelen på tilstrekkelig lysstyrke gjør at EX780 bøyer av litt tidlig sammenlignet med Sony 65XE9305 og Samsungs QLED-modeller, for å nevne noen. Prisen på 26.000 veiledende betyr også at EX780 må tåle konkurranse fra en av fjorårets beste TV-er, LG OLED65B6, som er en rå utfordrer når det kommer til kontrast og svartnivå. Alt i alt er vi godt fornøyd med det Panasonic presterer, men vi ser også frem til hva deres kommende OLED-modeller har å by på!

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
65” 4K LED LCD, 3840x2160 Super Bright Panel HDR10/HLG 4 HDMI/3 USB Netflix 4K/Youtube 4K Web: Panasonic.no
Pris: 26990 ,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.