annonse
annonse
annonse
annonse

Comeback-kuppet

Akkurat da vi trodde Sony hadde sluttet med hi-fi, så kommer denne CD-spilleren og tar oss med storm.

Pluss lbadvantages
Krystallklar lyd Gjennomsiktig og luftig lydbilde Gunstig priset
Minus lbdisadvantages
HDMI-lyd kun med enkelte receivere

Selve stamfaren til CD-formatet har mange seriøse high-end-CD-spillere på samvittigheten. Mange av dem var i sin tid blant det beste man kunne spille av CD-er på, men langt fra det dyreste. Aller gjevest var Sonys solide og påkostede ES-spillere, som i senere år også har kunnet spille av SACD-er – CD-formatet som aldri tok av, og som faktisk kunne spilles av i surround på enkelte spillere.

Men det er lenge siden Sony gadd å lage spillere i ES-kvalitet, den siste var SCD-XA9000ES til 32 000 kroner, som vi testet for seks år siden.Med unntak av SCD-DR1 som kun selges i Japan, har ikke Sony hatt en ekte ES-spiller på lenge. Derfor ble vi tatt på sengen når Sony presenterte XA5400ES på IFA-messen i Berlin i 2008. En ­vaskeekte ES-maskin med SACD-avspilling og digital multikanalslyd via HDMI-utgang! Først i verden, kanskje den siste og for alt vi vet, men en ting var tindrende klart: Spilleren skulle testes.

Den koster under halvparten av forgjengeren, og selv om den mangler de seks analoge lydutgangene som ga surroundlyd – fra de få SACD-er som har det – på SACD, spiller den av CD og SACD i to kanaler fra enten fullbalanserte eller ubalanserte utganger på baksiden. Alt dette for 15 000 kroner altså, noe som fortoner seg som et kupp. XA5400ES er nemlig en av de mest interessante spillerne i denne klassen, og da tenker jeg ikke først og fremst på HDMI-utgangen, men på lydkvaliteten.

Total klarhet
På mange måter minner XA5400ES om tidligere tiders ES-spillere fra Sony. Men det er mitt bestemte inntrykk at spilleren lyder friskere, luftigere og spenstigere dynamisk, enn jeg husker for eksempel av forgjengeren. Et lite dykk i arkivet bekreftet det jeg husket av den gamle XA9000ES, og jeg er ikke i tvil: Dette er en bedre spiller på alle måter, og til halve prisen fortoner dette comebacket seg som et kupp.Musikken klinger så luftig og fritt at det er en fryd. Strykere og treblåseinstrumenter på klassiske opptak stortrives med Sony-spillerens gjennomsiktige klang. Spilleren bretter ut et fargerikt lydbilde med uhørt presist fokus, og makter å få fram nyanser i klangfarger som gjør musikken enda mer interessant. Man blir sittende og nyte musikken, ikke lyden som sådan, og mens strykere er herlig rent og krystallklart gjengitt, trives spilleren like godt på røffere innspillinger. Forvent deg stram og kontrollert gjengivelse av trommer og bass, men slett ikke potensløst. For den dynamiske kontrasten er fremragende flott.  Spilleren lyder åpent og detaljert, uten å være plagsomt analytisk. Den har kirurgisk presist fokus i lydbildet, uten å lyde skarpt, og den har total dynamisk kontroll, uten å spille kjedelig. Sony-­spilleren minner mye om den over dobbelt så dyre Esoteric X-05 i så måte, og den lyder strammere og mer fokusert og klangnøytral enn den glimrende Yamaha CD-S2000, som har litt mer varme og glød i klangen fra store instrumenter sammenlignet med Sony-spilleren.

Om det er sarte Mozart-komposisjoner, rufsete Neil Young eller Keith Jarrett trio live fra Montreux  i 2001, er likegyldig. På Mozarts kjente klarinettkonsert hører man dybden i lydbildet godt, og strykerne og klarinetten står i glassklar kontrast til hverandre. Presentasjonen av lydbildet gir riktignok ikke den samme panoramafølelsen som den nesten fire ganger så dyre McIntosh MCD500 briljerer med, men forskjellen er ikke himmelvid.

Gamle helter som Neil Young lyder foryngende friskt og samtidig røft nok til at rockefoten får kjørt seg. SACD-versjonen av Bob Dylans Man In the Long Black Coat fra albumet Oh Mercy, lyder større og dypere enn CD-utgaven, hvor lydbildet oppleves mer som 2D enn 3D-følelsen SACD-utgaven gir. Liveopptaket med Keith Jarrett trio lyder nettopp live. Klaveret mangler litt av den klangdybden som kommer fram med McIntosh MCD500, men romklangen på opptaket er så hørbar at det gir akkurat den live-følelsen man savner så sårt på avspilling i billigere spillere.

Konklusjon
Sonys ferskeste ES-spiller er unik ikke bare på grunn av lydoverføring via HDMI, men fordi den bringer high-end ned i en prisklasse hvor vi ikke er bortskjemt med så høy lydkvalitet i to kanaler. Sony-spilleren fortjener dessuten bedre forsterkere enn Sonys egne flerkanalsreceivere, for lydkvaliteten fra XA5400ES er klart best når man bruker de analoge og balanserte lydutgangene. Da spiller den som om den kostet det dobbelte. Så bra er den.

 • Sony SCD-XA5400ES CD/SACD-avspiller
 • HDMI-utgang med tokanals CD- og åttekanals
 • Balanserte analogutganger
 • SACD-lyd

Pris: 14995 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

  Les også

  Yamaha M-5000 og C-5000

  Yamaha M-5000 og C-5000

  Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.

  Legg til som favoritt
  Gold Note IS-1000

  Gold Note IS-1000

  Gold Note sjarmerer og imponerer.

  Legg til som favoritt
  Tivoli Audio PAL+ BT

  Tivoli Audio PAL+ BT

  Reiseradioen til Tivoli er nylig forbedret, er det nok til å holde konkurrentene unna?

  Legg til som favoritt
  Ruark Audio R1 Mk3

  Ruark Audio R1 Mk3

  Bedre lyd får du ikke i denne klassen, men batteriet er latterlig dyrt.

  Legg til som favoritt
  Pure Evoke H4

  Pure Evoke H4

  Pure-radioen er et godt valg for de som trenger et håndtak, men husk å kjøpe batterier.

  Legg til som favoritt
  Geneva Acustica Lounge Radio

  Geneva Acustica Lounge Radio

  Det Genevas kompakte radio mangler av funksjoner, tar den igjen på lyden.

  Legg til som favoritt
  Moderne stereoforsterkere

  Moderne stereoforsterkere

  Det gode gammeldagse stereoanlegget er på vei tilbake, men det skal kunne alle de moderne triksene.

  Legg til som favoritt
  Modul-DAC fra McIntosh

  Modul-DAC fra McIntosh

  Den nye forforsterkeren får utskiftbar digitalomvandlerLegg til som favoritt
  annonse
  Lukk meny