Witt Premium Pastamaskin WPPM220B

Mer automatisk blir det ikke

Witts pastamaskin tilbyr noe av den letteste og beste pastaen, men man må først lære den å kjenne.

Witt pastamaskine

Witt Premium Pasta Maker. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Witt Premium Pasta Maker kan selv dosere vann via en innebygd vannbeholder, og krever bare at brukeren heller i den ønskede mengden mel. Den minste mengden pasta man kan lage er 200 gram.

Maskinen er klassisk oppbygd med et plastkammer hvor mel og væske blandes, og en stor metallskrue som presser deigen ut gjennom en utskiftbar form. Under formen er det en vifte som forhindrer at pastaen klistrer seg sammen når den formes.

Det følger med i alt syv plastformer til Witt Pasta Maker, som kan lage spagetti, spagettoni, cappelli d’angelo, tagliatelle, fettucine, penne og lasagne.

(Foto: Lasse Torp Hansen)

Husk bruksanvisningen

Der er seks automatiske og to manuelle programmer innebygd, og man må inn i bruksanvisningen for å forstå dem. Det er irriterende, spesielt da det ikke følger med en trykt bruksanvisning, men bare en QR-kode. Den leder til en liste over alle Witts mange, mange bruksanvisninger. Oppskriftene er tilpasset forskjellige typer mel og designet til å dosere den korrekte mengden med vann til hver meltype. Det krever litt trening å huske hvilke programmer som er til hva.

Vil man lage pasta med egg, må man bruke et av to manuelle programmer, hvor man selv tilfører væsken. Maskinen forteller hvor mye, basert på mengden av mel du har helt i, og elter i ca. 3-4 minutter.

Witt Premium Pasta Maker gir mulighet for å dele opp eltingen og selve pastaformingen. Så hvis du ikke synes den automatiske innstillingen elter lenge nok, eller du foretrekker å la deigen stå litt og ‘hydrere’, som det kalles når deigen får lov å hvile etter elting, kan du bruke de manuelle knappene. Et trykk på ‘elt’ starter prosessen, og maskinen kjører i 10 minutter.

Ikke den mest forståelige brukeropplevelse i starten. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Pastakvalitet

Det er sjelden man kan kjøpe fersk pasta uten egg i matbutikkene. Den muligheten har du her. Pasta laget med finmalt durum, også kalt semolin eller semola, blir spesielt lekker i Witt Pasta Maker. Pasta, som utelukkende er laget av vand og mel, er også langt lettere å lage hvis man gjerne vil ha et lager av hjemmelaget pasta stående.

Maskinen klarer alt arbeidet, men det automatiske programmet til semola gir en veldig ru og litt grov tekstur. Selv om smaken ikke påvirkes, blir det vanskelig for pasta av penne-typen å holde formen sin ordentlig. Vil man ha pen, glatt pasta, er det best å la deigen hvile i 10–20 minutter etter elting før den presses ut.

Dette gjaldt for de fleste pastatypene jeg lagde. Vil man ha mest mulig ut av maskinen, er det den manuelle veien man må gå. Du må bare overvåke prosessen, da maskinen fortsatt veier, elter og presser alt sammen. Og selv om deigen ikke får den perfekte teksturen, klarer maskinen fortsatt å presse akseptabel pasta ut av den, så man blir ikke straffet for å prøve noe nytt.

Resultatet er fersklaget pasta med en tilfredsstillende bitemotstand og masser av elastisk tekstur. Tørker man pastaen sin, kan man lettere treffe den perfekte al dente.

Eggepasta var til gjengjeld solid over butikk-kvalitet, men dårligere enn det man selv kan lage med en kjevle. Det skyldes primært at maskinen bruker utvannet egg, mens tradisjonell eggpasta bare består av mel og egg. Men spesielt tagliatellen smakte fortsatt forrykende med god elastisk tekstur og en luksuriøs smak – både med tradisjonelt hvetemel og semola.

Bedre smak enn konkurrenten

Sammenlignet med Philips Series 7000 er Witt Pasta Maker vanskeligere å lære å kjenne, men langt mer brukervennlig og effektiv når man endelig forstår den. Til tross for at spesielt de automatiske programmene forvirrer i starten, er maskinen svært tilgivende til hverdags. Og hvis pastaen er litt for våt, kan den fortsatt presses effektivt ut av mekanismen, noe som har vært en utfordring med Philips Series 7000. Rengjøringen er omtrent like vanskelig på de to maskinene, men Witt er raskere å ta fra hverandre og sette sammen igjen.

Til gjengjeld er det en tendens til at mel samler seg i skruehullene og samlingspunktene i Witt Pasta Maker, noe som leder til en del frustrasjon midt i matlagningen. Ved flere anledninger var jeg nødt til å snu den på hodet for å få ut melet (husk for guds skyld å fjerne vannbeholderen først, ellers blir man virkelig sur!) og starte forfra. Ikke ideelt.

I en direkte smakstest mellom de to maskinene var det bred enighet (både hos meg og mine testkaniner) om at pastaen fra Witt smakte bedre enn den fra Philips. Teksturen og tykkelsen på spesielt spagetti-formen sikret seieren. Og fordi den er mer tilgivende med deigens tekstur, er den også mer fleksibel i forhold til eksperimentering.

(Foto: Lasse Torp Hansen)
Les videre
Exit mobile version