Ettersom Ninja enda ikke fantes på det nordiske markedet, ble det i stedet Cosori som ble kjent her for airfryers med doble kurver. Ninja gjorde imidlertid sin entré i fjor, og kom raskt med en modell med kurvene i høyden i stedet for bredden. En fin idé for å spare plass, men konstruksjonen var ikke god nok. Nå slår Cosori tilbake med sin variant over samme tema, og de har ikke gjort det vanskelig på samme måte, noe som kan være et vellykket konsept.
Konstruksjon og vedlikehold
Ninja skulle være fiffige, og forsøkte å sette varmeelement og vifte bak skuffene for å spare plass i høyden. Men det ble bare ineffektivt. Cosori holder seg til velprøvde konstruksjoner, og har mer eller mindre bare satt to airfryers oppå hverandre. Den litt mindre øvre kurven har et varmeelement og vifte på toppen, og det har den større nedre også. Men den har også deres såkalte Dual Blaze-teknikk, som innebærer undervarme.
Begge kurvene er laget i nonstick-materiale og har avtakbare sprøplater i bunnen. Alt går bra å kjøre i oppvaskmaskinen, noe som også inkluderer gitteret som gjør at man kan lage mat i to etasjer i kurven. Varmeelementene og viftene sitter eksponerte. Det innebærer på den ene siden at det er lett å komme til for å rengjøre dem. Men på den andre siden gjør savnet av sprutbeskyttelse at de raskere blir skitne.
Håndtering
Turbo Tower Pro har et vinklet touchpanel, som er et bra kompromiss med å ha det på fremsiden eller toppen. På fremsiden hadde det tatt for mye plass, og på toppen blir det vanskelig å lese og hindrer at man setter ting på airfryeren. Ikke at man må det, men det gjør man jo likevel. Knappene er logiske slik at man ikke trenger å tvile på hva man skal trykke på.
For en gangs skyld er ikke hurtigprogrammene forskjellige typer matvarer, noe som pleier å være mer eller mindre ubrukelig, men tilberedningsmetoder. Man kan velge mellom airfry, roast, bake, grill, reheat, dry og proof. At temperaturen går så langt ned at man kan heve brød, er hyggelig, og at man kan kjøre i så mange timer at det også er mulig å tørke ting, er et stort pluss.
Enda bedre er at det for uvanlighetens skyld finnes en app. Ikke fordi det går så mye raskere å registrere grader og tid på den, men fordi brukervennligheten blir bedre. Man kan se hva hurtigprogrammene innebærer og selv justere dem etter sine preferanser. Det finnes tilberedningsguider for ulike matvarer slik at man slipper å google dem. Og når maten er klar, plinger det i mobilen slik at man ikke må sitte og lytte etter signalet på kjøkkenet.
Matlaging
Standardinnstillingen for airfryers er 195 grader istedenfor de 180 grader vi oftest bruker da det fungerer til veldig mange matretter. Heldigvis var det lett å endre innstillingen. Begge kurvene nådde 180 grader etter akseptable 3 minutter og 40 sekunder. Deretter begynte de imidlertid å pendle mellom 170 og 185 grader. Middeltemperaturen ligger likevel ganske nær det vi var ute etter, så matlagingen ble ikke nevneverdig påvirket.
Uansett hva vi laget, ble vi nemlig fornøyde med resultatet. Med panert fisk i den ene kurven og pommes i den andre fikk vi et sprøtt og godt måltid. Man får faktisk plass til short ribs, og de fikk akkurat det karamelliserte ytret vi var ute etter med BBQ-sausen. Både bacon og pølser ble utmerket tilberedt etter fem minutter i airfryeren. Det var heller ikke noe å klage over med eggmuffins til frokost eller potetgrateng til søndagsbiffen.
