Chef Matteo Toasti

Smart-brødristeren burde være enda klokere

Hvis man absolutt vil gjøre en brødrister smart, bør man gå hele veien.

Toasti anmeldelse

(Foto: Lasse Torp Hansen)

Chef Matteo Toasti ligner ikke andre brødristere. Den er helt fri for alt rustfritt stål, og med sin store touchskjerm skiller den seg klart ut.

Toasti har heller ingen knapper. Skal den slås på, trykker man på skjermen, som reagerer semi-langsomt. Når den skal slås av, må man tålmodig vente på at skjermen går i hi. Toasti leveres med et metallokk, som imidlertid må tas av når brødristeren er på. Ellers blir det brennende varmt. På undersiden er det et uttrekkbart brett til smuler.

Det smarte starter og stopper med skjermen. Startskjermen er en helautomatisk meny, hvor man kan styre tre variabler. Man velger først hvilken type bakverk som skal varmes; her kan man velge mellom brød, bagels, vafler, bakverk og engelske muffins. Deretter velges enten fersk, frossen eller gjenoppvarming. Til slutt er det syv grader av “tilbereding”. På skjermen blir bildet av brødet mørkere og mørkere jo mer tilberedning man velger – dermed kan man visuelt vurdere den korrekte innstillingen.

Maskinen regner selv ut den korrekte tidsinnstillingen, og kjører i tillegg også selv brødet opp og ned. Er man virkelig nervøs for å steke toasten for mye, kan man trykke på knappen “En rask sjekk”, så kjører brødet litt opp så man kan inspisere det. Har man derimot ikke tid til å være curling-foreldre for frokosten sin, kan funksjonen “Hold varm” holde brødet varmt i opptil 30 minutter.

Skal det være mer avansert, kan man stille inn “brukerdefinert tid”, som gir mulighet for å skru mer presist på tiden (imidlertid bare fem sekunder mer eller mindre per “ristenivå”) samt velge om brødet skal ristes på begge sider eller bare den ene. Praktisk hvis man varmer en bagel!

(Foto: Lasse Torp Hansen)

Ikke helt klok

I hverdagen er det hverken raskere eller smartere å bruke Toasti enn en vanlig “dum” brødrister. Skjermen er som nevnt ikke den raskeste, og hvis man ikke vil ha brent eller helt blek toast, er det bare tre til fire brukbare innstillinger, som ligger ganske nærmere hverandre. Skifter man ofte mellom ferskt og frossent brød, er det imidlertid deilig å ikke selv måtte gjette hvor lang tid hver tar. Den klart smarteste egenskapen!

Man kan mistenke at de forinnstilte brødtypene er rettet mot et amerikansk publikum. I Skandinavia har vi mindre tradisjon for å varme bagels, engelske muffins og vafler i brødristeren. Innstillinger til rugbrød eller kanskje surdeigsbrød ville være mer praktisk.

De brukerdefinerte smarte innstillingene er dessuten veldig låste. Man kan ikke velge et presist tidsintervall eller eventuell temperatur, og man kan ikke lage to forskjellige typer bakverk samtidig med hver sin oppskrift. En funksjon som ellers virker opplagt. Man kan heller ikke lage sine egne ferdigprogrammerte “oppskrifter”, men må holde seg til den innebygde menyen. Hvis man vil ha virkelige smart-egenskaper, kan man like godt gå hele veien og gjøre alt justerbart.

Bare god til brød

Til helt vanlig brød har resultatene vært gode og forutsigbare. Det endelige brødet er ca. like ristet som bildene indikerer, og tilberedningstiden er kort (ca. 1–3 minutter). Men hvis den skal brukes til mer avansert bakverk, får den smarte brødristeren raskt problemer.

Innstillingen til Bakverk viser et bilde av en amerikansk “pop tart”. Den slags har vi ikke helt i Skandinavia, og vanlig søtt bakverk er ikke Toastis spisskompetanse. Det brenner seg ofte, og man kan ikke stole på de automatiske innstillingene.

Verst av alt var møtet med Cowboy-toasten. Den kunne nok være i brødristeren, men et eller annet gjorde at maskinen ga en feilmelding som ikke forsvant da jeg fisket den fortsatt halvfrosne toasten ut igjen. Det er ingen på/av-knapp, så jeg måtte dra kontakten ut for å bruke den igjen. Håpløst!

Denne feilkoden ville ikke gå vekk, selv etter at brødet ble fjernet fra brødristeren. (Foto: Lasse Torp Hansen)

 

Les videre
Exit mobile version