Wood’s AC Cortina 12K AirSwitch (WAC1205G)

Frisk luft døgnet rundt

Wood’s mobile aircondition har blitt lettere og mer støysvak. AirSwitch-funksjonen er en gevinst, men enheten krever tålmodighet og fingerferdighet.

Wood’s AC Cortina 12K AirSwitch (WAC1205G) 9

(Foto: Wood’s)

Svenske Wood’s har før begeistret oss med enkelt design, effektiv kjøling og lavt lydnivå. Sist vi hadde en Cortina-modell innom redaksjonen var i 2024. Den gangen var det Cortina Silent 12K Smart Home. Modellen med app fikk en spesiell anbefaling og en pen karakter på fem.

Denne gangen tester vi en ”dummere” versjon uten app og stemmestyring. Til gjengjeld har Wood’s nye Cortina 12K fått en støysvak funksjon kalt AirSwitch.

I praksis bruker funksjonen luft utenfra til å kjøle som supplement til kompressoren. Det gir både fordeler og ulemper. Funksjonen var testen gjennom helt uunnværlig for ikke å smelte vekk om natten.

Wood’s Cortina AirSwitch skal bruke to flex-slanger, og de tar plass. Til gjengjeld er anlegget høyt og smalt og krever ikke så mye plass i seg selv. (Foto: Natasja Broström)

Ulempen er at AirSwitch trenger to flex-slanger. Den ene skal til og med pakkes i isolerende pose og ha en sensor stikkende ut av vinduet. Sensoren er bøyelig og ligner mest av alt et kritthvitt insektben.

Om klimaanlegget er verdt den omstendelige installasjonen, ser vi nærmere på i denne testen.

Installasjon

Wood’s AC Cortina 12K AirSwitch er en større sak. I forhold til Cortina Smart Home har vekten gått fra 33,4 kilo til 31 kilo. AirSwitch måler imidlertid fire centimeter mer i dybden.

Lavere vekt gjør ikke utpakkingen og installasjonen enklere. Kassens sider er ikke festet til bunnen som AirSwitch står i. Det er forklaringen på hvorfor testenheten ble levert på en palle. Bunnen er løs i forhold til kassen.

Les også TEST: Xiaomi Robot Vacuum X20 Max Xiaomi Robot Vacuum X20 Max er toppmodellen i selskapets sortiment av robotstøvsugere – en maskin med moppefunksjon og medfølgende basestasjon med automatisk tømming av smuss samt vask og tørking av moppeputer.

I praksis må du løfte kassen opp. Enheten blir stående i bunnen, men all beskyttende innpakning (av papp) omkring enheten blir frigjort og faller ut til sidene.

Testens mest krevende klimaanlegg når det gjelder installasjon og klargjøring. Den hvite posen skal isolere den ene flex-slangen. Avdekningen til vinduet ligger til venstre. (Foto: Natasja Broström)

Hjulene er montert på forhånd. Heldigvis. Å snu enheten på siden for å sette på hjul ville vært litt av en oppgave. Enheten veier mye, og er ganske glatt og uhåndterbar til tross for to innhakk til håndtak på sidene.

Det er for øvrig heller ikke tilrådelig å legge AirSwitch på siden. Enheten skal stå minst et døgn i oppreist tilstand før du kan bruke den første gang. I ventetiden faller kjølemidlet til ro etter transporten. Litt som med et kjøleskap.

Wood’s kaller Cortina 12K AirSwitch for mobil. Det er en sannhet med modifikasjoner. Jeg fikk riktignok bakset enheten over tregulv og dørtrinn inn på soverommet. Hjulene låste seg flere ganger, og jeg måtte løfte/trekke enheten mer enn å kjøre den.

Maset etterlot sorte streker (imidlertid enkle å fjerne med en fuktig klut) på grunn av trykket fra enheten. Hjulene virker underdimensjonerte i forhold til anleggets vekt og størrelse.

Plassering av de to sideløpende borrelåsbåndene rundt vindusrammen. Oppgaven krever en sikker hånd – og tålmodighet. (Foto: Natasja Broström)

Cortina 12K AirSwitch krever plass, både bak (minst 50 centimeters ledig rom) og rundt enheten. Flex-slangene tar plass og er vanskelige å montere når det er to å ta hensyn til. Wood’s ga oss med en forsegling, da beslaget med huller til slangene er designet for amerikanske og asiatiske vinduer. Her skyves vinduet sidelengs eller oppover.

Jeg klistret forseglingen rundt vindusrammen, monterte de to slangene med skruer i beslaget og kilte den ned i vindussprekken. Vinduet mitt er et vippevindu.

De forskjellige filtrene er lette å frigjøre og remontere. De to flex-slangene er ikke like i størrelsen, men manualen viser hvordan hver av dem skal monteres. (Foto: Natasja Broström)

Etter installasjonen sverget jeg på å ikke flytte på arrangementet til andre deler av leiligheten, men lot anlegget stå på soverommet gjennom hele testperioden. Det angret jeg ikke på.

Betjening

Cortina 12K AirSwitch styres med fjernbetjeningen eller på det trykkfølsomme displayet på toppen. Modellen fås i en versjon med Wi-Fi. Wood’s kan ennå ikke opplyse om når den kommer på de nordiske markedene.

Fjernkontrollen er uten bakgrunnslys, så informasjonen er vanskelige å lese om natten. Jeg lot i stedet fingrene avgjøre hvilken knapp jeg hadde fått fatt i. Knappene har merkbart forskjellige avlange, runde og firkantede former.

Som den eneste av testens deltakere skal Wood’s Cortina AirSwitch ha to flex-slanger montert. Oppstillingen krever minst 1–2 m2 plass. (Foto: Natasja Broström)

Heldigvis avgir AirSwitch en behagelig pling-lyd når enheten registrerer et input. For eksempel når du skifter modus, viftens styrke eller vil senke eller heve temperaturen.

Du får en rask reaksjon med Wood’s AirSwitch. I motsetningen til Wilfa Chill 12 Connected må du ikke vente i flere sekunder og dermed bli i tvil om enheten har registrert input.

Les også GRUPPETEST: 5 high-end lydplanker med Dolby Atmos Hvilken av disse 5 knalltøffe plankene gir deg best kinolyd for pengene? Snurr film!

AirSwitch kjøler, avfukter eller ventilerer luften. I tillegg er det to AirSwitch-moduser. Det meste minner om det vi testet med forrige modell av Cortina. Det nye er altså AirSwitch.    

Kjøling og AirSwitch 

Med AirSwitch hentes luft utenfra inn via flex-slangen med sensoren. I automatisk tilstand skifter enheten mellom AirSwitch og kompressoren. Blir utendørstemperaturen for høy til at AirSwitch kan kjøle ned til den ønskede innetemperaturen, trer kompressoren til.

Det separate HEPA-filteret må installeres manuelt, men oppgaven var ganske problemfri. (Foto: Natasja Broström)

Jeg satset på å la AirSwitch jobbe alene om natten. Enhetens display og vær-appen (YR) viste at utetemperaturen i begynnelsen av testperioden (mai) som regel lå på 13 grader. Nok til å kjøle med AirSwitch.

Etter en av de første nettene fanget nesen min opp en sur lukt da jeg åpnet soveromsdøren om morgenen. Først trodde jeg at noe var blitt dårlig ute på kjøkkenet. Det gikk raskt opp for meg at lukten på soverommet jo løpende var blitt skiftet ut i løpet av natten.

Fjernkontrollen har sitt eget kammer på siden av enheten. Det er ikke helt lett å få fjernkontrollen opp og ned, da åpningen er for snever. (Foto: Natasja Broström)

Kort sagt: Frisk luft på soverommet takket være AirSwitch-funksjonen. Sur, innelukket luft i resten av boligen (inntil jeg fikk luftet ut og sørget for gjennomtrekk).

Displayet viser også utetemperaturen, som er smart da AirSwitch-funksjonen avhenger av hvor varmt eller kjølig det er utenfor. (Foto: Natasja Broström)

I starten av juni steg temperaturen på soverommet. Ifølge mitt analoge termometer til cirka 22 grader. Noen ganger umenneskelige 25 grader, selv etter solnedgang. Jeg ville gjerne ha 20 grader, men her var AirSwitch ikke lenger nok. I de lumre kveldene og nettene (både ute og inne) måtte kompressoren hjelpe til.

Les videre
Exit mobile version