Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ZenFone 7 Pro

Den beste ZenFone til nå

Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?

Skrevet av / 10.09.20 - 13:30
Asus ZenFone 7 Pro
John Hvidlykke

Smartmobil-scenen for Android er dominert av noen få produkter som stikker av med nesten hele salget, og så en underskog av lovende konkurrenter som sliter med å komme til fatet. Det gjelder spesielt i high-end-segmentet, hvor kampen har stått mellom Samsung og Huawei, med Xiaomi ventende i kulissene.

Asus har siden 2014 kjempet for å få et fotfeste på mobilmarkedet, og mange av deres ZenFone-modeller har vært teknologisk i toppen. Men til tross for dette har selskapet en markedsandel, som selv i Asia, hvor gjennomslagskraften er størst, må måles i ensifrede prosenter.

Derfor snakker jeg sannsynligvis for døve ører når jeg sier at Asus ZenFone 7 Pro bør være på sjekklisten hvis du akkurat nå skal ut og kjøpe en mobil i det tunge sjiktet.

ZenFone 7 Pro beiler med sine egenskaper og prisen til dem som vi ha en rask og utstyrsspekket mobil uten å måtte legge et femsifret beløp på disken for de mest ekstreme modellene.

Tre kameraer blir til seks

Det mest oppsiktsvekkende ved ZenFone 7 Pro er den roterende kameraseksjonen som er beholdt fra fjorårets modell. Men selvfølgelig med nye og flere kameraer. Antallet er nå oppe på tre: vidvinkel, supervidvinkel og tele. Og da kamerabroen kan roteres 180 grader, kan alle tre optikkene brukes som både bak- og selfiekameraer.

ZenFone 7 Pros helt spesielle partytriks er den roterende kamerabroen, som betyr at de tre kameraene kan brukes i begge retninger. (Foto: Asus)

Fronten på telefonen domineres helt av skjermens ubrutte sorte flate, mens baksiden er i enten blåsort eller perlemorshvitt glass. Det følger med to etuier i pakken: et gjennomsiktig plastetui til hverdagsbruk og et mer robust til off-road. Etuiene beskytter baksiden og kantene, men ikke selve skjermen som er av Gorilla Glass 6.

Asus ZenFone 7 Pro fås med blåsort og perlemorshvit bakside. Forsiden er i begge tilfeller helt dekket av den sorte skjermen. (Foto: Asus)

Fås ikke raskere

På prosessorfronten er Asus med i første rekke. Qualcomm Snapdragon 865+ er den raskeste prosessoren man akkurat nå kan putte i en mobiltelefon. En åttekjerners prosessor på 3,1 GHz er en turboladet utgave av den vanlige Snapdragon 865, som heller ikke var noen sinke i trafikken.

Pro-utgaven av ZenFone 7 er utstyrt med 8 GB RAM og 256 GB lagringsplass. Det finnes også en standardutgave av ZenFone 7, som har samme data bortsett fra at den må nøye seg med 128 GB lager og en vanlig Snapdragon 865-prosessor.

I en toppmobil anno 2020 er det selvfølgelig support for 5G, slik at man er forberedt når nettverket rulles ut i løpet av de kommende månedene.

Skjerm i toppklasse

Skjermen på ZenFone 7 Pro er nå oppe på 6,6 tommer. Og der vi måtte nøye oss med en IPS-skjerm på ZenFone 6, har vi denne gangen fått en skikkelig AMOLED-skjerm med 90 Hz oppdateringshastighet. Oppløsningen er FHD+ (2400 x 1080), noe som bare overgås av veldig få. Asus er altså parat til å kjempe på lik linje med Huawei, Motorola og Xiaomi.

Skjermen er en stor og lyssterk AMOLED på 6,7 tommer. (Foto: Asus)

Se – ingen huller!

Asus har med det roterende kameraet gjort et skikkelig arbeid for å gi brukerne en stor skjerm uten hakk og huller til kamera. Man kan mistenke Asus for selv å ha funnet opp problemet for å kunne berettige den finurlige og iøynefallende løsningen. Men at resultatet er blitt en lekker skjerm, må man tross alt innrømme Asus.

Fargene er dype, og det har lyktes å presse lysstyrken opp på hele 700 nits, noe som betyr at man faktisk kan lese skjermen selv i (moderat) solskinnsvær.

Asus var blant de siste til å holde fast på en analog hodetelefonutgang med 3,5 mm minijack. Det er i år blitt ofret på grunn av plasskrav inne i telefonen. Selv om jeg som analog lydnerd finner det ergerlig, må jeg også innrømme at problemet etter hvert er minimalt, da antall analoge, kablede hodetelefoner er i samme frie fall som antall mobiler med hodetelefonutgang.

Fremragende kameraer

En toppmobil anno 2020 kan selvsagt ikke nøye seg med to bakkameraer, så den roterende kamerabroen inneholder tre virkelig gode linser til forskjellige formål.

Det er tre kameraer i ZenFone 7 Pro: et supervidvinkel, en teleoptik og et 64 Mp vidvinkel som hovedkamera. (Foto: Asus)

Hovedkameraet er et vidvinkelkamera, tilsvarende 26 mm i gammeldags 35 mm analogformat. Sony IMX686-sensoren har 64 Mp oppløsning og med optisk bildestabilisering.

Supervidvinkelkameraet, som tilsvarer en 14 mm-optikk, må nøye seg med 16 MP, og teleobjektivet har en 8 Mp-sensor og en brennvidde som tilsvarer en 80 mm linse. Det gir 3x optisk zoom, sammenlignet med hovedkameraet. Med digital zoom, som beskjærer bildet, når man opp på 12x zoom.

Takket være fireaksers bevegelsesstabilisering kan det faktisk lykkes med å ta ganske fornuftige spionbilder med digital zoom. Samme stabilisering finnes også på hovedkameraet.

Utvalget av kameraer dekker fint de motivene man normalt kan forestille seg å lage snapshots av, og kvaliteten er omtrent på nivå med Huawei P30 Pro. Selv om jeg savner dens helt hysteriske superzoom. Til gjengjeld kan man ta selfies med 12x optisk zoom. Noe som ikke kan anbefales for folk med sarte mager!

Kameraenes evner kommer imidlertid først virkelig til sin rett på videoopptak. Man kan filme i opptil 8K med 30 bilder i sekundet. Og kan man nøye seg med Full HD og 60 bilder i sekundet, får man tilgang til en virkelig velfungerende bevegelsesstabilisering, som minner om å ha mobilen montert i en gimbal. HyperSteady forvandler ikke mobilen din til et profesjonelt steadycam i hendene på en Hollywood-filmfotograf, men det kan gjøre amatørvideoer til en mindre rystende opplevelse.

Panoramabilder er ZenFone 7 sitt spesielle partytriks, da de tas automatisk ved å roteere kamerabroen. Det ser blærete ut, og det virker faktisk fint. Når man lærer å peke mobilen vinkelrett på motivet – da man ellers ender opp med å ta panoramabilder av seg selv.

Det roterende kameraet kan brukes til motoriserte selfies. (Foto: Asus)

Benchmark

Takket være Snapdragon 865+ prosessoren er ytelsen på ZenFone 7 Pro blant de beste vi noensinne har målt. Selv den formidable Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G må se seg distansert på hastighet.

En GeekBench 5-score på 1000 i single-core og 3381 i multi-core er ikke mindre enn fantastisk. Xiaomi Mi 10 Pro, OnePlus 8 Pro og Huawei P40 Pro kommer alle tett på – men ikke helt opp. 3DMark SlingShot Extreme-grafikktesten setter også rekord med en score på 7800.

Batteriet på 5000 mAh er blant de største på markedet. Det kan ses på P Mark 2.0-batteritesten, som kjørte i nesten 12 timer på fullt bluss. Det er eksepsjonelt lenge, så risikoen for å gå tom før dagen er over, er nærmest ikke-eksisterende.

Konklusjon

Asus ZenFone 7 Pro er ikke bare Asus’ suverent beste mobil til dags dato. Når det gjelder rå hastighet, er den også den raskeste mobilen vi har hatt på testbenken. På kamerafronten kan den følge med de beste på markedet. Og selv om toppmodellen er kostbar, er den fortsatt litt billigere enn mobiler med samme prosessor, skjermoppløsning og lagringsplass.

Det spennende spørsmålet er om dette kan lokke mobilkjøperne vekk fra de velkjente merkene? Mens mobilkongen Samsung er urørlig, er verdens nest største mobilprodusent Huawei satt ut av spill på grunn av handelsblokaden, som har blokkert for selskapets adgang til nye prosessorer og Googles altavgjørende Android-system. Så kanskje dette virkelig er ZenFones øyeblikk? Jeg er sikker på at de krysser fingrene hos Asus.

Karakter
Asus ZenFone 7 Pro
High End

Home mener

5G. Du finner ikke noe raskere i dag! Stor og lekker AMOLED-skjerm. Det artige roterende trippelkameraet gir deg selfies i særklasse. Billigere enn de fleste high-end-mobiler. ZenFone er ikke lenger en billig mobil. Det roterende kameraet er en komplisert løsning på et enkelt problem. Mangler den helt halvgale superzoomen som konkurrentene har.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top