Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Waterfall Audio Hurricane 5.1

Storm i et vannglass

God lyd som tar liten plass er noe som står høyt på ønskelisten hos de fleste, gjerne i kombinasjon med et lekkert utseende. Waterfall hevder de oppfyller alle tre ønsker med de smekre glasshøyttalerne Hurricane!

Skrevet av / 12.12.07 - 12:39
Waterfall Audio Hurricane 5.1
Audun Hage

26 000 kroner. Smak litt på det beløpet. Forferdelig mye å betale for et sett høyttalere vil mange si, særlig når du kan kjøpe et komplett system med DVD-spiller og forsterker til en tidel av prisen. Surroundanleggene har jo blitt så mye billigere med årene, sies det. Men da nevnes det ikke noe om kvaliteten.

Mange som kjøper disse billige surroundanleggene, er godt fornøyd med det de hører.  Andre fatter nok mistanke om at surroundanlegget de kjøpte på tilbud – rett fra en pall i kjøpesenteret – muligens ikke er det ypperste innen lydkvalitet. Jo da, lyden kommer fra alle kanter og det bråker ganske mye fra actionfilmene, nok til at mor må holde for ørene når det smeller som verst. Men dialogene fra de kjekke skuespillerne på skjermen låter innestengt og hult, og lyden fra den lille subwooferen minner mer om blafring enn ekte bass. Sakte, men sikkert demrer det for deg at dette ikke låter helt som på kino likevel …

Som hjemmekinoentusiaster over hele landet er klar over, kan et godt sammensatt hjemmekinoanlegg av høy kvalitet gi en filmopplevelse som matcher, eller til og med overgår, landets beste kinoer. Elektrokjedene vil gjerne ha deg til å tro at dette kan kjøpes for 5990 eller 2990 kroner. Det koster litt mer enn det, men behøver ikke koste en formue. Hjemmekino kan nok aldri helt erstatte det sosiale aspektet ved å gå på kino, eller gleden ved å se premierefilmer sammen med gode venner. Men hadde det ikke vært gøy å kunne  invitere til sin egen premierefest en gang iblant?

Hurricane
Waterfall Audio har neppe forsøkt å skape en ny standard for lydkvalitet med sine Hurricane-høyttalere. Det de har forsøkt derimot, er å forene lydkvaliteten fra gode hi-fi-høyttalere med et kompakt og lekkert utseende. Utseende-biten har de klart ganske bra, det ser vi med en gang vi pakker høyttalerne opp av esken. Innrammet i glass, og med et bakstykke av aluminium, er dette utvilsomt lekre saker. Men det er jo som kjent lyden vi er mest opptatt av.

I motsetning til de store gulvstående glasshøyttalerne Victoria – Waterfalls toppmodell – som vi falt pladask for da vi testet dem i nummer 09/07, har ikke glasset noen spesiell funksjon på Hurricane, annet å gi dem et organisk og pent utseende. Høyttalerelementene er i stedet innkapslet i et kabinett av aluminium, som foruten å holde vekten nede også sørger for kjøling til høyttalerelementene.

Den lave vekten gjør at du ikke trenger kraftige og sjenerende braketter for å henge høyttalerne på veggen. Hurricane er klargjort for veggmontering med et medfølgende feste, og bygger ikke mer enn 7 centimeter ut fra veggen. Dette må være noe av det nærmeste man kommer innbyggingshøyttalere, uten å måtte skjære hull i veggen! Waterfall leverer for øvrig også Hurricane i in-wall-versjon.

Subwooferen
Slike små høyttalere må nødvendigvis ha litt drahjelp i bassområdet, og det får de i rikelig monn av subwooferen High Force 2. Med et ti-tommers basselement og 150 watts forsterker lover den å lage liv og røre i både film- og musikksammenheng. Subwooferen blir av mange misforstått som en «bråkete boks borti hjørnet», men faktum er at den er helt avgjørende for lydkvaliteten. Spesielt i slike kompakte 5.1-systemer hvor den må bære dypbassen helt alene. Bass er ikke bare viktig for å skape et realistisk inntrykk av skudd og eksplosjoner på film, den skaper også fundamentet som musikken skal stå på. Vekten av de laveste tangentene på pianoet, brystklangen fra operasangeren, tyngden av et symfoniorkester – alt forsvinner når bassen ikke er til stede. Uten subwooferen tilkoblet vil de små høyttalerne høres mer ut som reiseradioer, og det er det vel ingen som ønsker?

Waterfall tilbyr tre ulike subwoofere i sortimentet sitt, og vi har altså valgt ut den mellomste, High Force 2. Hvis du sitter i en liten hybelleilighet kan du vurdere den mindre og rimeligere HF1, mens de som vil ha skikkelig trøkk i en stor stue bør kikke på toppmodellen HF3 med doble basselementer. Du kan også med vurdere to subwoofere – dette vil gi en jevnere, mer uniform og fyldig bassgjengivelse.

Musikkgjengivelse
De fleste hjemmekinoanlegg skal fungere som musikkanlegg noe av tiden, i mange tilfeller vel så ofte som til film. Derfor må ethvert surroundsystem oppfylle visse musikalske minstekrav, og når det kommer til høyttalersystemer i denne prisklassen er det lov å være kresen.

Noe av det som tiltalte oss mest ved de større Waterfall-høyttalerne, var den svært rene og ufargede lyden de kunne varte opp med. Mellomtonen var som en klar, blå himmel og slapp både mannlig og kvinnelig vokal igjennom uten grums. Ikke nok med det, Victoria hadde også en overraskende fyldig og musikalsk bassgjengivelse som ga massevis av fundament til trommer, kontrabass og klaver. Sluttresultatet var en svært musikalsk og underholdende høyttaler som engasjerte lytterne uansett hvilken type musikk vi spilte.

Overraskende nok klarer de langt mer kompakte Hurricane-høyttalerne å gi mye av den samme lytteopplevelsen, om enn i et noe mindre format. Lydbildet er ikke like stort i bredden, og heller ikke like presist i dybden, men de klangmessige egenskapene er ikke til å ta feil av. Her får du en varm og fyldig stemmegjengivelse som henter favorittsangerne inn i stua, med sødmefylte overtoner som aldri skjærer i ørene. Diskanten er definitivt av det behagelige slaget, og høyttalerne bevarer roen selv når du spiller meget høyt.

Bassgjengivelsen ligger det på subwooferen å gjenskape, og denne jobben takler High Force 2 bra. Den har ikke like kjappe og presise anslag som de gulvstående Victoria-høyttalerne i den øvre delen av bassen, men dypbassen er fyldigere og har større slagkraft, hvilket betyr at bass og trommer gjengis mer fysisk.

Velbalansert
En av de største utfordringene til et todelt system som dette, er overgangen mellom høyttalerne og subwooferen. Med små høyttalere og et stort basselement kan overgangen bli nokså brå, og det kan skapes et hull i lydgjengivelsen der bassen som gjengis i høyttalerne blir tam i forhold til den som gjengis av subwooferen. Resultatet kan være at trommer og bassgitar låter skikkelig «fett», mens piano og stemmer låter tynt i forhold.

Hurricane-settet er gledelig nok lite plaget av dette problemet. Lyden har tvert imot meget god balanse, med fyldig stemmegjengivelse og en pianoklang som bevarer kropp og tyngde i både høye og lave toner. Subwooferen holder godt følge og er kjapp nok til å formidle rask klimpring på kontrabass uten at bassen blir sammenflytende og udefinert.

Filmgjengivelse
Vi har altså slått fast at dette er høyttalere med en fyldig, finkornet og behagelig lydgjengivelse. Men hvordan passer disse egenskapene når du skal gjenskape handlingen fra en heseblesende actionfilm? Helt utmerket etter vår mening, selv om dynamikken ikke er av det voldsomme slaget. Dette er merkbart når vi sammenligner Waterfall-høyttalerne med vårt kostbare referanseoppsett fra Miller & Kreisel. Mens disse THX-høyttalerne gjengir lyden usminket og rå, oppleves Waterfall-høyttalerne som mer pene og pyntelige – rett og slett litt «snille» i klangen. Utfordrende lyder som geværskudd gjengis klokkerent og uten plagsom forvrengning. Men du får ikke helt følelsen av å ha geværmunningen rettet mot deg, slik M & K gjør når opprørsstyrkene fyrer løs i DiCaprio-filmen Blood Diamond. Det kan i mange tilfeller være like greit.

Viktigere er det at oppløsningen er til stede, og selv om Hurricane tåler juling, trenger de ikke å spille veldig høyt for å gi en komplett lydopplevelse. Med Blu-ray-versjonen av klassikeren «Rødt hav», klarer de å gjenskape den klaustrofobiske følelsen av å være under vann. Stemmegjengivelsen er litt tynn på denne tolv år gamle filmen, men resten av lydsporet er meget bra. Særlig i Blu-ray-versjon hvor lyden er oppgradert med DTS-lydspor. Og Hurricane viser at de takler det høyoppløste lydsporet uten problemer.

Mest imponert er vi over evnen til å trekke deg inn i handlingen, med et helomsluttende lydbilde som har stålkontroll på alt fra de mest dramatiske hendelsene til mer lavmælte bakgrunnslyder. Waterfall har ett trekk til felles med de dyrere M & K-høyttalerne, og det er hvordan filmmusikken hele tiden kommer tydelig frem, selv når lydsporet er på sitt mest aggressive. Det er faktisk bemerkelsesverdig hvor mye lydinformasjon som kommer ut av de små høyttalerne, uten at de hardner til og mister overskuddet.

Subwooferen gjengir den dype buldringen fra ubåtmotorene på en nærmest perfekt måte, og gir følelsen av at hele rommet er satt under trykk. Likevel skorter det litt på rå kraft når russernes ubåt torpederes. Den aller mest aggressive dypbassen rundes av en smule, og HF2 slår ikke like hardt og brutalt som virkelige store subwoofere kan gjøre. Vi snakker tross alt om en ganske kompakt subwoofer med ti-tommers element, og slike fysiske begrensninger er vanskelig å kompensere for med mindre man benytter en svært kraftig forsterker. Dette er gjort med stort hell i blant annet den superkompakte, men akk så dyre  Sunfire-subwooferen. Alternativet i mer moderat prisklasse kan være en subwoofer fra amerikanske SVS, men disse har også et større omfang rent fysisk, og er kanskje ikke like tiltalende rent estetisk sett.

Tungdrevne
Etter å ha levd en stund med Hurricane-høyttalerne, kan vi si oss tilfredsstilt med lyden, og vel så det. Men det er forutsatt at du gir dem den forsterkeren de fortjener. Med en følsomhet på 87 dB er ikke Hurricane av de mest effektive, og du bør derfor ikke sikte noe lavere enn deltakerne i månedens receivertest når du skal velge forsterker. Disse har kraft og overskudd nok til å få Hurricane til å synge både i to og flere kanaler.

Konklusjon
For mange er nok utseendet og den kvalitetsmessige utførelsen nok til å la seg forføre av Waterfall-høyttalerne. Derfor er det gledelig at også lyden fra disse kompakte glass-skulpturene er av meget høy klasse. Hurricane 5.1 leverer en behagelig, fyldig og balansert lydgjengivelse både på musikk og film, og sammen med subwooferen High Force 2 kan du få et kompakt anlegg med massevis av krutt om bord. De som utelukkende foretrekker rock og action på høyt volum, vil få mer valuta for pengene andre steder, men som stilige allround-høyttalere kan vi gi Waterfall Audio Hurricane en klar og sterk anbefaling!

Lyd & Bilde mener

Glassklar, fyldig og behagelig lydgjengivelse Helomsluttende lydbilde Noe begrenset dynamikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top