Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Tangent X6BT Phono

Lett samlivspartner

Tangent har laget en gulvhøyttaler som kan fungere som et komplett anlegg – og bli bestevenn med TV-en.

Skrevet av / 10.05.18 - 11:00
Tangent X6BT Phono
John Hvidlykke

Blant gulvhøyttalere er Tangent X6BT fortsatt forholdsvis «partnervennlig» – og i samme format som f.eks. Dali Zensor 5 AX og System Audio Saxo 40. En slank søyle med to femtommers bass/mellomtoneenheter og øverst en dome-diskant. I matt hvit utgave og med fast monterte gitre over alle enheter faller den diskré inn i enhver boliginnredning (bortsett fra hos hi-fi-anmeldere).

Kabinettet avsluttes med en «fot» i form av en smal stripe tre. Lysdioden til indikasjon er innebygd i venstre høyttalers fot. Føttene er fast monterte gummiføtter, og det er ingen mulighet for spikes.

Passiv – med forsterker
Tangent X6BT er teknisk sett ikke en aktiv høyttaler, men en høyttaler med innebygget forsterkning. For å være et ekte aktivt system må det være en forsterker til hver enhet i systemet. Her er en enkelt stereoforsterker innebygget i venstre høyttaler. Så delefiltrene er passive, og høyre høyttaler må kobles til venstre med en høyttalerkabel. Terminalene er med banan/skruetilkobling av den typen som virker luksuriøs inntil man rører ved foringene. Men bare snobber uten proporsjonssans vil ha noen problemer med dette.

Forsterkerne leverer 60 W per kanal, noe som holder til det meste, selv om vi i en ideell verden kunne ønsket mer punch. Det er et fullt sett av innganger bak på høyttaleren: optisk og koaksial digital, samt analoge 3,5 mm jack og stereo-RCA. Sistnevnte kan i tillegg stilles om til å fungere som RIAA-inngang. Ja, du kan koble platespilleren direkte til høyttaleren. Og sist, men ikke minst er det trådløs tilkobling via Bluetooth. Inklusiv støtte for aptX-protokollen som gir lyd i akseptabel kvalitet. Man kan velge mellom inngangene samt justere volum, bass og diskant på den lille fjernkontrollen.

Vi har selvfølgelig både lyttet til Tangent X6BT trådløst og via kabel. Det er ingen tvil om at Bluetooth vil bli den foretrukne signalkilden for de fleste, ganske enkelt fordi det er så enkelt. Og med strømming fra Tidal Hi-Fi og aptX-overføring er lyden også glimrende. Men musikken blir fortsatt et trinn renere og friere når forbindelsen er via kabel. Lytteinntrykkene her stammer fra lytting via kabel med digital forbindelse.

Tangent X6BT er en nydelig og upretensiøs stang av en høyttaler. Sett den på gulvet, slå på og la mobilen ta seg av resten via Bluetooth. Foto: Tangent

 

Lyden av Tangent X6BT
Tangent X6BT leverer et behagelig og nært lydbilde. Lyden kommer fint fri fra høyttalerne, og stereoperspektivet er bredt, og kommer langt ut fra høyttalerne. Til gjengjeld er dybdeperspektivet begrenset. Det gir en intim opplevelse av å ha musikken i rommet, men man føler seg ikke hensatt til den store konsertsalen.

Lydbildet er behagelig fritt for forstyrrelser og farginger. Ikke minst når man tenker på at vi har å gjøre med et komplett system med innebygget forsterker og trådløs forbindelse, til en pris man vanligvis bare får et passivt høyttalersystem.

Lett å lytte til
Tangentene får alt med: fra en bass som er hederlig dyp og ganske slagkraftig, over en upåklagelig mellomtone og opp i diskanten, som er klar uten å være et skoleeksempel på luftighet og oppløsning. Men alt er med, og sammenhengen er fin.

Det er lett å lytte til Tangent X6BT. Man får lyst til å skru litt opp og nyte musikken. Noe som er mulig til en viss grense, hvor den innebygde 60 W-forsterkeren går tom for krefter.

Bob Dylans Man in the Long Black Coat svinger perfekt, og den slagkraftige bassen setter føttene i bevegelse. Leonard Cohens You Want it Darker glir også lett ned.

Det som til gjengjeld er vanskeligere å fordøye for Tangent X6BT, er stor og kompleks orkestermusikk med full utblåsning. Enten det er Tchaikovskys fiolinkonsert eller Afenginns Opus.

Sammenligner man med dyrere høyttalere, hører man at det er unnlatelsessynder i form av mindre nyansering. Det gjelder for så vidt i alle toneområder. Men fremfor å stille krav som ikke kan oppfylles til prisen, bruk heller kreftene på å glede deg over det åpne og frie lydbildet. Dali Zensor 5 AX er en nær konkurrent til en litt lavere pris, men den har ikke helt X6BTs frigjorthet.

Og hvis kravet er en aktiv høyttaler som er vesentlig bedre enn Tangent X6BT, blir prisen også vesentlig annerledes. Rett og slett fordi det fortsatt bare finnes få aktive høyttalere i mellomklassen. En situasjon som vi forventer vil endre seg dramatisk om bare et år, da vi kjenner til atskillige aktive høyttaler som er under utvikling i prisklassen omkring eller like over 20.000 kroner.

Konklusjon
Tangent X6BT er en høyttaler som er lett å leve med. Den er ikke verdens mest nyanserte, men du får masser av likefrem spilleglede for pengene. Og den diskré og slanke designen gjør det lett å finne plass til den. Også selv om man er flere som vil bestemme hvor skapet skal stå. Ved siden av TV-en og med ryggen mot veggen yter X6BT sitt beste. Og den optiske inngangen vil gjøre den til bestevenn med fjernsynet. Tordnende høy symfonisk rock er ikke dens livrett. Men det vil naboene neppe være lei seg over.

Lyd & Bilde mener

Frigjort og behagelig lydbilde uten større betoninger. Tiltalende design. Alt-i-ett-løsning. Du får mye for pengene, men man kan høre at Tangent X6BT ikke er en dyr høyttaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top