Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sonos Playbar

Sonos går til filmen

Med den nye lydplanken fra Sonos får du både musikkstrømming, og fet surroundlyd i samme pakke!

Skrevet av / 02.04.13 - 17:49
Sonos Playbar
Sven Bilen

RF12072SON-BMA_LivingRmSub_V2-w1200
Det er en kjent sak for de fleste at lyden fra TV-apparatene har rom for forbedring, og den enkleste løsningen på det er en liten alt-i-ett høyttaler under eller over TV-skjermen – en såkalt lydplanke.

Nå har amerikanske Sonos et spennende alternativ. Sonos er kjent som en av de ledende produsentene innen musikkstrømming. Deres trådløse musikkspillere kommuniserer via sitt eget nettverk, og er kjent for å fungerer knirkefritt.

Vi spurte allerede for flere år siden Fiede Schiellmöller hos Sonos om de ikke skulle gi seg i kast med en flerkanalsløsning, noe han da dementerte. På den tiden var Playbar bare på idestadiet, sammen med den tidligere lanserte Sonos subwooferen.

Nå er begge produktene i salg, og danner basis for Sonos´ første surroundanlegg. Playbar skal kobles direkte til TV-en, og til hjemmenettverket. Ulempen er at den første Sonos-enheten i ditt system skal kobles med kabel til din router. Her kan man koble inn en liten Sonos Bridge, en passiv boks til et par hundre kroner som løser problemet, om routeren står et sted det ikke passer å ha en Sonos-spiller.

På spørsmål om Sonos vil støtte høyoppløste musikkfiler i studiokvalitet (24 bit/96kHz) er svaret nei – i følge produsenten vil det kreve så mye båndbredde at det går utover fleksibiliteten i systemet.

RF12072SON-BMA_BedRm2_Playbar_V1-w1200

Lyd i tre varianter
Playbar er helt enkelt en lydplanke beregnet til å brukes sammen med TV-en. Men den kan også fungere som musikkspiller når du vil at den skal være det.

I selve boksen sitter ni høyttalerelementer i tre grupper til to bass/mellomtone og en diskant. Alle høyttalerne mates av hver sin D-klasse forsterker og styres med DSP. Høyttalerne sitter montert i en vinkel på 45 grader, og man kan derfor sette den opp på tre forskjellige måter – liggende, på veggen under TV-en og på veggen over TV-en. Et akselerometer registrerer hvordan den er plassert og tilpasser gjengivelsen til det. Det finnes ni EQ DSP-moduser for hver plasseringsinnstilling, totalt altså 27 moduser. Det fungerer ypperlig.

PLAYBAR_RENDER_FINAL-w1200

Playbar har dedikerte høyttalere for henholdsvis venstre front, senter og høyre frontkanal, i tillegg kan den simulere surroundlyd fra bakkanalene. 

Plug-and-play
Playbar er meget enkel å sette opp – slik vi er vant med fra Sonos er det nærmest plug-and-play. Lydplanken kobles først til hjemmenettverket, og kan styres med egne apper fra PC eller Mac, mobil, iPad.

Du kan dessuten benytte din vanlige TV-fjernkontroll til å styre Playbar når den er koblet til TV-en. Her rotet den det til noen ganger og ville ikke reagere helt slik jeg ville, eller veldig langsomt. Men stort sett har det fungert over forventning.

Playbar kobles til TV-en via en optisk kabel. Her finnes med andre ord ingen HDMI-inngang – meningen er i stedet at du skal koble alle apparater, som Blu-ray spiller og TV-spill til TV-en via HDMI og så sende lyden ut via en optisk lydutgang (sjekk at TV-en din har dette!) Lydplanken er kompatibel med de mest utbredte lydformatene, som f.eks Dolby Digital.

Hero_Playbar_low-w1200

Musikk
Lydmessig kan vi dele opp lyttingen i flere deler. Dels har vi musikkgjengivelse i stereo, dels har vi TV-lyd og dels har vi film og annet i flere kanaler. Playbar kan nemlig bygges ut, men mer om det senere.

Musikkgjengivelsen fra Playbar minner sterkt om hva du får med en Sonos Play:5 spiller: Klar og tydelig, men som helhet er den kanskje litt tam, og mange vil nok savne litt ekstra bass. Men med tanke på at du her får en plug-and-play, forsterker, høyttalere og spesielt lett tilgjengelige musikkstrømmingsmuligheter i alle varianter, må vi si at det absolutt er godkjent.

Når vi kobler til Sonos Sub får vi den etterlyste tyngden i gjengivelsen. Etter min mening er det faktisk akkurat det som skal til, og Sonos Sub er faktisk en overraskende kompetent subwoofer.

Som formidler av TV-lyd er en Playbar helt enkelt genial. Alle burde vite at en flat-TV låter kriminelt dårlig, og en eller annen form for ekstern lyd er et must. Playbar er en gave til TV-en og gjør så mye riktig, selv når jeg sammenligner med mitt vesentlig dyrere TV-lydanlegg, at det er en ren fornøyelse. Fremfor alt er taleforståelsen ypperlig, og til og med Melodi Grand Prix fikk en stor lydmessig balanse via Playbar (nå snakker jeg selvfølgelig ikke om bidragene, som etter min mening grenser til lett musikalsk tortur…)

Playbar bekrefter også at flere TV-selskaper har en del å lære om lydproduksjon. Det låter ofte helt ok via ekstern lydformidler, men det er ikke mulig å få til en bra lyd som passer til en moderne TV. Med Playbar fikk jeg også iblant en type ekkoeffekt på blant annet Eurosport, noe jeg ikke kan si om skyltes Playbar eller produksjonen. Det låt et par ganger litt som om de satt i en boks og kommenterte. Noe de kanskje også gjorde…

Skærmbillede 2013-04-02 kl. 14.07.43

Sonos-appen til PC og Mac gir tilgang til grunnleggende innstillinger som lip synch og avstandsjustering til høyttalerne..

Film og multikanal
Film fungerer utmerket med Playbar sammenlignet med konkurrenter i tilsvarende prisklasse. Men her synes jeg også at en tilkoblet Sonos Sub kommer til sin rett. Det blir bare så mye mer artig og bedre rent lydmessig, uansett om det er musikkfilm, dialogfilm eller action uten egentlig dialog. Det er tyngden i gjengivelsen som er avgjørende, som gjør lydsiden levende og med et flott supplement til bildesiden. Helheten i gjengivelsen er faktisk god bare med en Playbar, men etter min mening blir det blir bare et par viktige skritt ekstra med en Sub.

Men Playbar-systemet har ytterligere en streng å spille på. I grunnoppsettet simulerer den flerkanal, men du kan også koble inn et par Play:3 eller Play:5 som bakhøyttalere. Det er superenkelt å få inn et par Play:3 i systemet, og da sitter man plutselig med et overraskende kompetent trådløst surroundanlegg som er enkelt å sette opp og bruke. Selvfølgelig kryper da prisen opp mot 15.000 for et komplett anlegg, men Playbar + Play:3 + Sub kan absolutt måle seg med de beste konvensjonelle surroundløsningene i denne prisklassen, og det er slett ikke dårlig.
Skærmbillede 2013-04-02 kl. 14.08.26

Konklusjon
Sonos Playbar er et ypperlig supplement til en moderne TV, og du får en lyd som også er bildesiden verdig. Det er et utsøkt fleksibelt og brukervennlig apparat hvis ”svakeste punkt” er ren musikkavspilling, men hvor det likevel får fullt ut godkjent med tanke på pris og fleksibilitet.
Kompletterer man med firmaets subwoofer blir det et virkelig løft, både når det gjelder musikk og film. At du dessuten enkelt kan koble til et par Sonos Play:3 som bakhøyttalere og skape et overraskende kompetent trådløst surroundsystem gjør Sonos Playbar, etter min mening, til en glimrende løsning som både er smart, enkel, fleksibel og med visjoner for fremtiden.

 

Et annerledes firma

I forbindelse med presentasjonen av Playbar var jeg på besøk hos Sonos i Santa Barbara i California. Det viser seg at Sonos som firma, er noe helt annet enn jeg har forestilt meg. Overraskende, spennende og ikke minst innovativt på alle måter.

Firmaet startet i 2005 etter at man i tre år hadde utviklet sin idé og sine første produkter. Man hadde en framtidsvisjon om at strømming skulle bli det store, og at man ønsket å lage en løsning for allmennheten med ”user experience” i sentrum, som en av stifterne, Tom Collin, sier det. Man ville ha en signaturdesign, altså noe kontinuerlig og lett gjenkjennelig og hvor alt intuitivt fungerer på samme måte. Derfor var designeren en av de som ble ansatt først, og hun er fortsatt der den dag i dag.

Man har i dag hele 600 (!) ansatte spredt på hovedsakelig fire steder over hele verden (to i USA, et i Europa og et i Kina) i et konstruksjonsnettverk. I Santa Barbara er man rundt 40 fordelt på konstruksjon og administrasjon. Alt Sonos utføres in-house, fra konstruksjon til produksjon, på et av deres tilholdssteder. Man er ansvarlig for all programvare, konstruerer alle deler fra grunnen av, og ikke minst avdelingen som sørger for at det hele tiden kan vedlikeholdes og oppdateres til siste versjon har mye å gjøre. At styringen nå etter hvert gjøres via gratispapper til Android og iOS medfører også en intensiv programutvikling.

Konstruksjonsavdelingen i Santa Barbara var en spesiell bygning hvor de ansatte hadde en enorm frihet til å få det som de ville, med et kreativt miljø hvor de kunne få utløp for å teste sine idéer i praksis. Et lokale med rom man virkelig kunne arbeide i og en spesiell positiv stemning. Man hadde dessuten alt av avansert måleutstyr, anechoic chamber, klimatestingsapparatur med mer – alt du bare kan ønske deg faktisk.
I tillegg har Sonos sitt eget lydstudio/galleri inne i sentrale Los Angeles, hvor man har utstillinger, konserter, workshops med mer. En meget interessant idé som trolig genererer flere idéer enn penger. Men slik er den meget langsiktige filosofien hos Sonos, det hele bygger på idéer og at man hele tiden forsøker å se framover i tiden og møte kommende trender nesten før de oppstår.

Det må tillegges at Sonos er et firma med en enorm fremgang akkurat nå. Sommeren 2011 nådde man 1 million ”Sonosrom”, som man kaller det. Februar 2013 passerte man 2,5 millioner…

 

 

Lyd & Bilde mener

Fantastisk fleksibilitet Enkel å bruke Noe tam musikkgjengivelse uten sub

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top