Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Kef R100

Midt i blinken

KEFs nye R100 høyttalere er en real innertier for deg som liker et stort og realistisk lydbilde! Selv flere langt dyrere høyttalere kan ha vanskelig for å kopiere illusjonen av tilstedeværelse som R100 gir. Men den spesielle spredningskarakteristikken krever at man jobber noe med plasseringen.

Skrevet av / 18.04.12 - 14:37
Kef R100
Audun Hage

Alle store høyttalerprodusenter har sine unike kjennetegn og ”varemerker” som de baserer konstruksjonene sine på. B&W er kjent for sine kevlarmembraner, Klipsch har sine horn og Elac har sine berømte bånddiskanter. Hos KEF det definitivt Uni-Q elementet som står i fokus. Dette er et såkalt koaksialelement, som i praksis betyr at diskanten sitter montert i senter av mellomtonen. De har den åpenbare fordelen at lydbølgene spres fra ett og samme punkt, og derfor får en uniform spredning over et bredt frekvensområde. Dette kan man enkelt høre ved at lyden får en svært fokusert og nøyaktig karakter.

KEF har foredlet teknikken sin gjennom mange år, og bruker nå Uni-Q elementer i nesten samtlige av sine høyttalere. Geir Nordby lot seg i 2011 imponere av de kompakte toppmodellene Reference 201/2, som i følge ham fikk selv hans referansehøyttalere fra Gallo til å låte ”sløve” i mellomtoneregisteret. Ulempen var den høye prisen på drøyt 43.000 kroner, men nå har KEF lansert en rimeligere serie med mange av de samme nyvinningene…

R100
Vi snakker om den nye R-serien som bruker et helt nytt Uni-Q element basert på erfaringene med konseptmodellen Blade. Hovedforskjellen skal være at diskanten har fått forbedret spredning, mens et kraftigere magnetsystem gir mer kontroll i mellomtonen. Disse endringene skal gi R-serien en vesentlig forbedret lydkvalitet i forhold til den gamle XQ-serien den erstatter.

R-serien er full av spennende høyttalere, deriblant tre gulvmodeller, men vi bestemte oss for å starte med den minste, R100. En veldig rendyrket høyttaler hvor hele frekvensområdet dekkes av ett Uni-Q element, med ekstra tykt gummioppheng slik at det ikke bare kan gjengi mellomtone, men også bass.

De kompakte høyttalerne gir et solid kvalitetsinntrykk – kabinettet er moderne og minimalistisk, uten synlige skjøter, og høyttalergrillen holdes på plass av skjulte magneter. På baksiden finner vi en smart utformet bassport og høyttalertilkoblinger som tillater doble kabler (bi-wiring). En fiffig detalj med terminalene at de bruker skrukobling i stedet for skinner mellom diskant og bass/mellomtone.. Om du vil bruke bi-wiring muligheten skrur du bare ut mutterne, som derved kutter forbindelsen mellom de to terminalene.

Lydkvalitet
Det er ikke uvanlig å oppleve stor lyd fra en liten høyttaler – mer uvanlig er det å få servert et stort lydbilde kombinert med knivskarp presisjon. Nettopp slik er førsteinntrykket i det vi kobler opp KEF R100 på testrommet vårt. I stedet for en slags diffus, allestedsværende lyd, gir KEF-ene et enormt lydbilde som også er svært direkte, presist og fokusert. Dette er en ganske sjelden kombinasjon, og byr oss som lytter på en holografisk opplevelse utenom det vanlige.

Når vi spiller Pink Floyd: The Wall, fyller musikken hele rommet, og vi kan formelig høre luften mellom musikerne og instrumentene deres. I stedet for å stå som en tynn strek midt mellom høyttalerne kommer lyden også langt ut på sidene, og til og med bak lytteren. Snakk om virtuell surroundlyd!

I tillegg til det sjenerøse lydbildet, merker vi at R100 har usedvanlig god timing. Trommer, synth og vokal slår ut i rommet med presis rytme og fokus. Det kan sammenlignes med å finne den optimale skarpheten på et kameraobjektiv: Alt blir klarere, og det er lettere å tyde de små detaljene. Dette fokuset kommer godt med på alle typer musikk, men vi fant det påfallende hvordan rytmebasert pop, hip hop og elektronika låt ekstra kult med det ekstra fokuset.

Et stort lydbilde og presis timing er likevel ikke alt her i verden: Høyttalernes klangbalanse er også viktig. Her kan vi tenke oss at mange vil ha et elsk/hat forhold til KEF-ene. De har en tøff, usminket og fremadlent spillestil som gir skikkelig sprut og liv til musikken, men de holder heller ikke noe tilbake. Sammenlignet med søte og snille monitorhøyttalere med silkedome-diskanter har de definitivt mer energi og en anelse spissere klang i toppen. Hate it or love it!

Høyttalerne må sies å ha overraskende god bass i forhold til størrelsen – det spesielle opphenget gjør basselementet i stand til å flytte rikelige mengder luft. Fysikkens lover gjelder like fullt, og man må klare seg uten de dypeste basstonene, men KEF-ene har en fyldig og rytmisk presis bass, som gir musikken fundament og fremdrift.

Høyttalerne er ikke tunge å drive, men setter selvfølgelig pris på en forsterker av høy kvalitet. Den svært åpne mellomtonen vil lett avsløre manglende kontroll og raffinement i forsterker og signalkilde. Man bør derfor styre unna de billigste surroundreceiverne, og heller begynne rundt samme prispunkt som høyttalerne (8.000 kr) når man skal velge forsterker.

Plasseringsfølsomme
KEF-enes superfokuserte lyd sammen med den spesielle spredningskarakteristikken krever at man jobber en del med plasseringen av dem. Fordi diskantelementet sitter forsenket i mellomtonen, begrenses også spredningen sammenlignet med tradisjonelle domediskanter. Dette har både fordeler og ulemper: Lyden spres veldig jevnt over hele frekvensområdet, noe som gir en ganske romslig ”sweet spot” – nesten et slags ”sweet area” – men det blir desto viktigere å være innenfor dette området. Som en følge av dette foretrakk vi å plassere høyttalerne litt nærmere hverandre enn normalt, og vinklet rett forover. På denne måten fikk vi et svært luftig lydbilde som likevel ikke ble for fremadlent. Denne plasseringen ga også et utrolig godt stereoperspektiv og en holografi som bredte seg langt ut på siden av høyttalerne. På grunn av de bakoverrettede bassportene foretrakk vi også å sette høyttalerne på stativer, slik at de kan trekkes noe ut fra veggen, men ikke for mye – da blir bassen lett for slank. Mellom 30 og 50 centimeter ga godt resultat i vårt lytterom.

Konklusjon
KEF R100 er en liten og sprek høyttaler med til dels oppsiktsvekkende egenskaper. Kombinasjonen av et superfokusert lydbilde med presis timing gir en åpen og engasjerende musikkgjengivelse. Selv flere langt dyrere høyttalere kan ha vanskelig for å kopiere holografien og realismen som R100 presterer på sitt beste. Dette er en høyttaler vi anbefaler alle å prøvelytte på, og lover godt for de større modellene i R-serien!

Lyd & Bilde mener

Stort og fokusert lydbilde Presis timing Usminket og avslørende lydkarakter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top