Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: KEF X300A Wireless

Sjefen på skrivebordet

KEF X300A er en av våre favoritter innen aktive høyttalere. Nå er den også blitt trådløs, og forventningene til X300A Wireless er selvfølgelig høye!

Skrevet av / 13.03.14 - 14:25
KEF X300A Wireless
Audun Hage

Engelske KEF er en av verdens eldste og mest respekterte høyttalerprodusenter, og de sparte ikke på ressursene da deres nye aktive høyttalere skulle lanseres. De opprinnelige X300A låt da også svært overbevisende, med svært fokusert lydbilde takket være KEFs spesielle Uni-Q element.

Teknikk og tilkoblinger
Uni-Q koaksialelementet består av en diskantenhet montert i senter av et bass/mellomtoneelement med lang slaglengde. Takket være det avanserte høyttalerelementet spres hele det gjengitte frekvensområdet fra samme punkt, og lydgjengivelsen blir svært presis og fokusert. KEF X300A Wireless har for øvrig en identisk oppbygning som den vanlige trådbundne X300A modellen: Hver av høyttalerne har innebygde D/A konvertere og doble forsterkere med DSP og delefilter. Men også her må du trekke en kabel (i dette tilfellet en digital USB) fra høyttaler 1 til høyttaler 2 – så helt trådløse er de ikke.

Brukervennlighet
Hovedhøyttaleren er utstyrt med en innebygd Wi-Fi antenne for å koble seg til det trådløse hjemmenettverket ditt. Slik blir X300A Wireless synlig som avspillingsenhet på nettverket, og de blir enkle å koble til Apple iOS enheter via Airplay. Hva med Android-brukerne? De kan laste ned en egen KEF-app for styring av musikk via mobilen.

Fordelen med musikkavspilling via Wi-Fi/DLNA grensesnittet er typisk høyere lydkvalitet enn via Bluetooth, men det kan ta noe lengre tid å koble seg opp, og du er avhengig av et lokalt trådløst nettverk. Alternativt kan du bruke USB-kabel. Det vi savner aller mest, er tradisjonelle digitale (optisk og koaksial) eller analoge innganger. Slike tilkoblinger hadde gjort det lettere å koble X300A til TV, hjemmekino og musikkspillere, så at KEF har valgt bort disse fremstår litt som en gåte. X300A har heller ikke utgang for aktiv subwoofer, så her må man ta det man får av dypbass.

Lydkvalitet
KEF-høyttalerne leverer en svært fokusert og åpen lydgjengivelse, som ligger en klasse over det System Audio og Dali leverer. Det hører man først ved at selve lydbildet er langt større, dypere og bedre fokusert. Plasseringen av instrumenter er mer presis, og vokalgjengivelsen ekstremt klar og detaljert – sangerne kommer nesten ut i rommet! Det er generelt mer energi og sprut i lyden, og tilhengere av klassisk musikk vil garantert sette pris på den mer nyanserte og luftige romfølelsen. X300A har dessuten en meget dynamisk og presis bassgjengivelse, hvor trommeslagene kjennes langt mer potente enn fra de to danske utfordrerne.

Forrige gang vi testet X300A konkluderte vi med at de var blant de beste vi hadde hørt til typisk nærfeltslytting! Og KEF-høyttalerne er virkelig i sitt ess på hver sin side av PC-skjermen. De viser seg imidlertid å ha noen begrensninger i en stor stue med større lytteavstander: Lydstyrken er litt for begrenset til å duge til hjemmefesten, og heller ikke her kan du regne med å få høre eller føle de dypeste orgeltonene.

Den største fordelen med den trådløse versjonen er muligheten for Airplay og DLNA-tilkobling, som i praksis gir bedre og mer stabil lydkvalitet enn Bluetooth, med mulighet for å spille av musikk i CD-kvalitet (16 bit) fra iPhone/iPad eller iTunes.

Konklusjon
Med KEF X300A Wireless får du en nærgående og superdetaljert lydgjengivelse som er perfekt for skrivebordspulten. X300A gir derimot ikke like stor wow-effekt i en stor stue med høyttalerne plassert på stativer. Også klangmessig opplever vi at X300A Wireless egner seg best til mindre rom og værelser der man kan sitte relativt tett på høyttalerne – ikke minst fordi den maksimale lydstyrken også er litt begrenset. Likevel – er du på jakt etter aktive høyttalere bør disse stå på lista over kandidater!

Lyd & Bilde mener

KEF X300A Wireless passer midt i blinken for deg som vil ha en vellydende ”studiomonitor” til PC-en din, og samtidig kunne spille av musikk fra trådløse lydkilder. X300A låter veldig spenstig og dynamisk: Takket være KEFs spesielle koaksialelement spres all lyden ut fra et og samme punkt, og gjør lydgjengivelsen svært fokusert og presis. Uten tradisjonelle analog- og digitalinnganger er det vanskelig å bruke X300A sammen med lydkilder som TV eller CD-spiller.

Også i denne testen:

5 trådløse aktive høyttalere

Bang & Olufsen Beolab 17

Trådløs drømmelyd

Glem alt om Bluetooth og vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nye trådløse høyttalere kan spille av musikk med opptil 24 bits lydkvalitet – helt uten høyttalerkabler!

Bang & Olufsen Beolab 17 har et lekkert utseende i børstet aluminium, med høyverdig elektronikk og kraftige forsterkere internt. Lydgjengivelsen er dynamisk, ren og spenstig med en solid porsjon musikalitet. Høykvalitets trådløs lydoverføring gjør at du kan sløyfe høyttalerkablene nesten helt uten ulemper.
Som vanlig for Bang & Olufsen må man regne med stive kostnader. I tillegg til summen for høyttalerne kreves dessuten en del ekstrautstyr i form av ekstern sender eller TV fra Bang & Olufsen for å fungere.
Les hele testen

Audiovector Ki1S Discreet

Diskré hi-fi anno 2014?

Audiovectors nye Ki1S Discreet er ikke helt som andre aktive høyttalere: Her sendes lyden gjennom digitale høyttalerkabler!

De små Audiovector-høyttalerne låter vesentlig større enn de ser ut. De låter slik ekte hi-fi høyttalere skal, med et stort og åpent lydbilde som avdekker imponerende mange musikalske detaljer. Ki1 Super Discreet gjengir rett og slett mer musikk og mindre forvrengning enn mange av konkurrentene i testen, og er et seriøst alternativ til vanlige stereohøyttalere.
Lydkvaliteten er høy, men det samme er prisen. Med doble høyttalerkabler og felles strømforsyning kan det også diskuteres hvor ”trådløse” Audiovector høyttalerne egentlig er: Dette er først og fremst aktive høyttalere som også har mulighet for Bluetooth-avspilling.
Les hele testen

Dali Kubik Free/Xtra

Lady in red

Med stoffkledde sidevegger og fleksible tilkoblingsmuligheter er Dali-høyttalerne et spennende valg for den interiørbevisste musikkelsker.

De kompakte Dali-høyttalerne er definitivt stilige å se på i sine mange fargevalg. Man kan starte med en høyttaler og bygge ut til stereo senere. Byggekvaliteten er høy, og fullaktiv drift med firekanals forsterker og elektronisk delefilter sørger for meget presis lydgjengivelse. Til tross for kompakte mål kan Daliene spille høyt og rent, nok til å fylle stua med ren og klar stereolyd.
Selv om høyttalerne er fullaktive må man trekke en høyttalerkabel mellom dem for å oppnå stereolyd, så kun den ene høyttaleren er trådløs i praksis. Bassen går ikke kjempedypt, men det går an å bygge ut med separat subwoofer. Den trådløse tilkoblingen er begrenset til Bluetooth – her har man altså ingen Wi-Fi eller Airplay muligheter.
Les hele testen

System Audio Saxo 1 Active

Rimelig og vellydende

System Audios første aktive høyttaler er basert på deres populære budsjettmodell Saxo 1. Med lav pris og høy ytelse er dette et hyggelig bekjentskap!

Saxo 1 active leverer meget overbevisende lydkvalitet, med fyldig mellomtone, distinkte overtoner og en frisk bassgjengivelse man lett kan trampe takten til. Høyttalerne er enkle å koble opp og ta i bruk både trådløst og med ledning. Sist men ikke minst er høyttalerne meget gunstig priset.
Noen kostnadsbesparelser må det nødvendigvis være: Lydkvaliteten er ikke like presis som dyrere, fullaktive høyttalere, og den dypeste bassen glimrer med sitt fravær.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top