Noble Audio Rex5: Er dette de aller beste trådløse øreproppene?
Noble Audio FoKus Rex5

Eksepsjonell lydkvalitet

Noble Audio FoKus Rex5 er et spennende tilskudd blant trådløse ørepropper, med hele fem drivere til hvert øre! Lydkvaliteten er fremragende, men hva med prislappen?

Noble Audio FoKus Rex5 GeirNordby 2

Foto: Geir Gråbein Nordby

Britisk-amerikanske Noble Audio har spesialisert seg på høykvalitets ørepropper med fokus på kompromissløs lyd. Hovedsakelig innen kabelbaserte in-ear monitorer i high-end-segmentet, men med FoKus Rex5 tar de samme filosofi inn i det trådløse segmentet. Vi snakker intet færre enn fem drivere per øre! Og en matchende prislapp …

Frister det å betale kongelig pris for fem drivere og kompromissløs lyd? Ill: Noble Audio

Jo flere, jo bedre?

Hvorfor akkurat fem drivere? Jo, nå skal du høre. Den dynamiske 10 mm-driveren tar seg av bassområdet, som krever størst mulig utslag i membranbevegelsen. Mellomtonen håndteres av tre balanserte armaturer. Disse har fordelen av å være kjappere enn dynamiske membraner, men ulempen av lavere følsomhet. Men ved å bruke flere av dem, får man mer lyd fra samme elektriske effekt – og dessuten større dynamisk toleranse. Til diskantområdet har valget falt på en planmagnetisk driver, kjent for sin ekstreme presisjon og lave forvrengning. Resultatet er, forhåpentligvis, et lydbilde med større åpenhet og detaljgjengivelse, samtidig som man ivaretar lydtrykket og bassresponsen fra dynamiske drivere.

Det er en ingeniørbragd i seg selv å få plass til alt dette i et par ørepropper. Enda mer med trådløse, hvor mye av den interne plassen opptas av Bluetooth-mottaker og forsterker. De fleste produsenter holder seg derfor til én driver for å spare plass, strøm og kostnader. Det er også enklere å få til å spille bra. Men Noble Audio er tydeligvis ikke interessert i å gjøre det enkelt for seg selv.

En god app med 10-bånds EQ gir gode tilpasningsmuligheter, men oppsettet kunne vært mer fleksibelt. Skjermbilde: iOS

Funksjoner

Med FoKus Rex5 får du aktiv støydemping, omgivelseslyd (for å høre verden rundt deg), en app med 10-bånds EQ – og dessuten personlig lydtilpasning via Audiodo-teknologi. Her skal du gjennom en kort hørselstest for å bestemme en lydkurve tilpasset nettopp dine ører. Øreproppene har berøringskontroller for å styre avspilling, besvare samtaler, justere volum og veksle mellom støydemping og omgivelseslyd.

Les også TEST: Noble Audio FoKus Apollo Med sin hybridløsning av dynamisk og planmagnetisk driver leverer Noble Audio FoKus Apollo en lydopplevelse utenom det vanlige. Men alt er ikke bare fryd og gammen.

Lyden av Noble Audio FoKus Rex5

Da jeg puttet Noble FoKus Rex5 i ørene første gang, ble jeg umiddelbart imponert over dybden og klarheten i lydbildet. Det er sjelden jeg hører trådløse ørepropper med så god dynamikk og presisjon. Den hybride driverløsningen skaper et lydbilde som rett og slett overgår det meste annet.

Jeg vil først og fremst trekke frem mellomtonen. Sangstemmer fremstår klart og naturlig, og instrumenter får rom til å puste. På jazzlåta Dopamine Detox med Veslemøy Narvesen og Jakob Nordli Leirvik kommer de komplekse nyansene i kontrabassen tydelig frem, samtidig som saksofonens varme mellomtoner brer seg flott utover i lydbildet. De overlappende vokalpartiene skilles enkelt fra hverandre – noe som virkelig demonstrerer Rex5 sin evne til å håndtere kompleksitet.

Hus i aluminium gjør Rex5 litt tyngre enn konkurrentene, men fortsatt komfortable i bruk. Foto: Geir Gråbein Nordby

Laura Marlings Soothing viser hvor presist Rex5 håndterer en markant basslinje. Marlings luftige vokal fremstår med en nærmest taktil tilstedeværelse, og de orkestrale strykerne som flettes inn med gitaren fremstår med tydelig separasjon.

Det er en anelse mye sibilanter i diskanten rett ut av esken, noe som blir åpenbart på Lady Gaga og Bruno Mars’ Die With a Smile. Her kommer vokalene tydelig frem, men særlig Gagas kraftigere partier kan bli litt skarpe. Dette justeres raskt med den gode 10-bånds EQ-funksjonen i appen. At låta mangler bassenergi er derimot ikke øreproppenes skyld, men det også kan fint justeres opp i EQ-en.

Les også Nyhet: FiiO FX17: Elektrostatiske ørepropper i luksusklassen FiiO vil ta musikkpropper til nye høyder med FX17. Det nye flaggskipet byr på intet mindre enn tretten drivere i hver ørepropp, hvorav åtte er elektrostatiske.

Det er faktisk mye moderne pop som låter veldig flatt i bassen, og som kan ha godt av litt ekstra energi der nede. En generelt god idé er å øke litt ved 31 Hz og 62 Hz i EQ-en. Men trekk samtidig litt ned ved 250 Hz, for så ikke bassen maskerer for mellomtonen. Den lille skarpheten i diskanten fikses ved å dra ned ørlite ved 8 kHz, som gir en mer behagelig balanse.

Foto: Noble Audio

Konkurrenter

En naturlig sammenligning er Bowers & Wilkins Pi8, en av mine favoritter i premiumklassen. Disse har en varmere og søtere mellomtone, med en fyldigere og mer tilgivende lyd. Mellombassen er behagelig fyldig, men ikke nødvendigvis den kjappeste og mest detaljerte. FoKus Rex5 er vesentlig kjappere og bedre kontrollert her.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 er kjent for sin balanserte og naturlige lydgjengivelse, og med nok kraft og presisjon i bassen. Også disse kommer til kort mot dynamikken i Rex5.

Kort sagt, mens Pi8 har en mer tilgivende og varm lyd, og Momentum 4 tilbyr en nøytral og balansert opplevelse, så gir Rex5 den mest detaljerte og dynamiske lyden av de tre. Men støydempingen er best i Sennheiser, og her skal vi også ta med Sony WF-1000XM5 som nok har klassens beste støydemping.

Audiodo-teknologien tilpasser lyden til din hørsel, men kan gi noen uønskede effekter på stereoperspektivet. Skjermbilde: iOS

Skreddersydd lyd med Audiodo

Noble Audio har innebygd personlig lydtilpasning fra Audiodo – en teknologi som tester hørselen din og kompenserer for eventuelle avvik. Etter en kort test med forskjellige toner, lager systemet en EQ-kurve tilpasset din individuelle hørsel.

Dette fungerer, men jeg oppdaget en ulempe: når systemet justerer ulik EQ for venstre og høyre øre, påvirkes fasegjengivelsen og dermed stereoperspektivet. Det ellers presise sentrumet i lydbildet erstattes av en uklar tåke. Jeg savner muligheten til å velge et kompromiss med lik EQ for begge ører, basert på gjennomsnittet mellom høyre og venstre øre.

Les også TEST: Bowers & Wilkins Pi8 B&W har overgått seg selv med Pi8, som ikke bare er en videreutvikling av forgjengeren, men som også demonstrerer at de har lyttet til brukernes tilbakemeldinger.

Aktiv støydemping og omgivelseslyd

Støydempingen er effektiv, men ikke klasseledende. Den takler jevne, lavfrekvente lyder godt, men et småfly som flyr over hodet mitt gjøres det lite med, og selv om trafikk i det fjerne dempes bra, vil piggdekk på asfalt skjære igjennom. Vindstøy gjøres heller ingenting med, men jeg opplevde heller ingen problemer hvor støyen faktisk ble verre, som enkelte andre sliter med.

Jeg liker at støygulvet er svært lavt – jeg opplever nesten ingen bakgrunnssusing når støydempingen er aktivert, noe som plager flere konkurrerende produkter.

Omgivelsesmodus fungerer greit, men verden rundt meg presenteres i mono snarere enn stereo, noe som gir en mindre naturlig omgivelsesopplevelse enn hos enkelte konkurrenter.

Foto: Geir Gråbein Nordby

App og brukervennlighet

Jeg liker at Noble-appen er enkel og intuitiv, med få funksjoner. EQ-innstillingene lagres direkte i øreproppene, og flere personlige EQ-kurver kan lagres. Jeg må likevel trekke for at appen ikke lar meg redigere i eksisterende profiler. Hver gang jeg gjør endringer, må disse lagres i en ny profil. Tungvint.

Et smart «juksetriks» jeg oppdaget med EQ-en: hvis du er som meg og synes maksimalvolumet på trådløse ørepropper og hodetelefoner er for lavt, kan du med Rex5 dra opp alle EQ-båndene til maksimalt nivå, som effektivt overstiger EU-direktivenes volumgrense på 85 dB. På eget ansvar, selvsagt, men jeg opplevde i hvert fall at øreproppene takler høyere nivåer med letthet, og her kommer flere drivere virkelig til sin rett!

Den trådløse tilkoblingen er stabil, og øreproppene støtter LDAC, AAC, aptX og aptX Lossless, som sikrer høykvalitets lydoverføring. Multipunktstilkobling lar deg være tilkoblet to enheter samtidig.

12 par øreputer skulle være nok til å finne noe som funker …

Komfort og batteritid

Med hus av aluminium er Rex5 noe tyngre enn sine konkurrenter, men passformen er likevel svært god i mine ører. De medfølgende ørepluggene i forskjellige størrelser bidrar til god forsegling, noe som er essensielt for både lydkvalitet og støydemping.

Batteritiden er rundt 5 timer med ANC aktivert og 7 timer uten, som er bra men ikke fantastisk. Men med tanke på alle driverne som skal håndteres, er jeg likevel imponert over spilletiden. Etuiet gir ytterligere 18-25 timers brukstid.

Les også TEST: Bang & Olufsen Beoplay EX Beoplay EX er blant de aller dyreste trådløse øreproppene. Er de også blant de beste?

Samtalekvalitet

Samtalekvaliteten er overraskende god. Stemmegjengivelsen er tydelig og klar, og systemet håndterer bakgrunnsstøy effektivt. Det er lett å høre forskjell på S og F, og ordene kommer tydelig frem. Det kan ikke sammenlignes med en ekstern mikrofon, men det er helt klart i toppsjiktet blant trådløse ørepropper.

Foto: Geir Gråbein Nordby
Les videre
Exit mobile version