Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Beoplay H9

Trådløs luksuslyd fra B&O Play

Med Beoplay H9 har danskene kanskje lansert det beste paret trådløse hodetelefoner på markedet. Det eneste som avskrekker, er prisen.

Skrevet av / 02.03.17 - 06:00
Beoplay H9
Mikael Hansen

B&O Play har tidligere vært på jakt etter Bose, og deres plass som ukronet konge av aktiv støyredusering. Dette var med modellen H8, som kom i starten av 2015. På slutten av 2016 havnet så Beoplay H9 i butikkene. Kan de sparke Bose ned fra tronen?

Ved første øyekast minner H9 mye om de litt eldre H8, imidlertid med et par vesentlige forskjeller. Der hvor H8 var en on-ear-modell, er H9 en over-ear-modell. Dette refererer til størrelsen på de to øreputene. H9 har arvet sin størrelse fra Beoplay H7, og dekker hele øret, i stedet for kun å hvilke utenpå, som tilfellet var med H8. Forskjellen betyr i praksis at H9 er mer behagelig å ha på i lengden, da det ikke er samme konstante press på ørene, og man oppnår en passiv støyreduksjon samt unngår at det slipper ut for mye lyd fra siden.

Luksusmaterialer
Som med de øvrige hodetelefonene i Beoplay-serien er H9 laget av de beste og mest luksuriøse materialene. Vi snakker derfor om ekte lær på bøylen av aluminium samt ekte skinn på putene. Ved siden av å gi et streif av luksus, har dette også et praktisk formål. Til forskjell fra kunstlær, som benyttes av blant annet Bose, holder naturproduktene bedre i det lange løp, og føles utrolig behagelige mot huden. Jeg har selv vært storforbruker av NC-hodetelefoner i en årrekke, og opplevd hvordan par fra henholdsvis Sennheiser og Bose med tiden begynner å smuldre fra putene. Det er rett og slett ergerlig når vi snakker om så dyre produkter. Denne problematikken vil ikke forekomme med H9. Det må naturligvis nevnes at ekte lær er dyrere enn kunstlær, noe prisen gjenspeiler. Men har man først opplevd øreputer som smuldrer, bør man likevel vurdere å betale litt ekstra.

Fremragende lyd
Lyden er naturligvis det viktigste, og heller ikke her skuffer H9. Har du allerede lyttet til en av de tidligere Beoplay-hodetelefonene, vil de virke kjente, bare enda bedre. De spiller fantastisk godt. Lydfeltet er utrolig bredt og luftig. Det er både bass og bunn, uten at det virker overdøvende. Du hører alle detaljer klart og tydelig. Om man ønsker mer bass, er en smakssak, og vanligvis er jeg typen som liker å få et godt spark i øregangen. På dette området er spesielt Bose leveringsdyktige med sine QC35, som vi tidligere har vært, og fortsatt er, meget begeistret for. Hos Bose føles lyden en anelse mer lukket og tung. Den er på ingen måte dårlig, bare annerledes.

(Foto: Produsenten)

En tung bass i et par hodetelefoner kan imidlertid i noen tilfeller brukes for å kamuflere en ellers middelmådig lyd, og du får et bedre bilde av parets sanne kvaliteter når du skrur den ned. Det kan sammenlignes litt med å skru av all digital bildebehandling på en flatskjerm. Dette har B&O klart å mestre med H9, og gir derfor en meget velbalansert og dynamisk lyd. Bassen er perfekt avmålt, og diskant og mellomtone går klart gjennom. Resultatet er et ærlig og rettferdig lydbilde.

Studiekvalitet
Spesielt musikk som er tatt opp i flere lag, demonstrerer akkurat hvor godt H9 spiller. I billigere hodetelefoner vil denne typen musikk ofte resultere i et ullent lydbilde. Med et par av høy kvalitet som H9, kan du hele veien skille instrumenter og stemmer fra hverandre. Ta for eksempel et spor som Queens Bohemian Rhapsody. Låten bygges langsomt opp lag på lag, og med H9 kan du tydelig høre og skille dem fra hverandre, litt som når et symfoniorkester bygger musikken opp ved å legge til flere instrumenter. Lyden omslutter deg, og du føler at du sitter midt i studioet eller konsertsalen. Også et spor som Hotel California av Eagles fra livealbumet Hell Freezes over vekkes til live slik at håret reiser seg på armene. Det kan sies svært enkelt: H9 spiller så godt at du får lyst til å høre hele musikksamlingen din på nytt.

Active Noice Cancelling
Ved siden av den gode lyden har H9 som før nevnt også innebygget støyredusering. Dette er primært smart om du reiser mye, og gjerne vil slippe støyen omkring deg i flyet eller på toget. Det er vanskelig å måle akkurat hvor effektiv denne funksjonen er, men jeg kan bare konstatere at B&O Play ikke kommer helt opp på nivå med Bose QC35, som akkurat nå er de beste til å drepe støy. Med Bose isoleres du fullstendig fra verden rundt deg. Her slipper den stadig litt gjennom, imidlertid på en subtil og avdempet måte. Det er en smakssak om man foretrekker det ene fremfor det andre, og man kan ikke si at det ene nødvendigvis er bedre enn det andre. Er målet komplett stillhet, er Bose imidlertid fortsatt overlegne, til tross for H9s effektive støyreduksjon. En annen tydelig forskjell på de to er at man kan høre en svak sus i H9 når ANC er slått på, og det ikke spilles musikk. Når musikken spiller, kan du ikke høre den. Det må samtidig nevnes at lyden blir en anelse lysere og mindre tung i bunnen når ANC slås på. Dette er imidlertid ganske normalt, og skyldes motsignalet som skal fjerne støyen.

Berøringsfølsom kopp
På samme måte som designen også er en måte du styrer H9 på, er den et gjenbruk fra H8. I stedet for fysiske knapper er den høyre koppen berøringsfølsom. Kjør fingeren rundt i sirkelformede bevegelser for å skru opp og ned lyden, eller svepe til høyre og venstre for å hoppe frem og tilbake i spillelisten. Det fungerer, men krever tilvenning. Batteriet er satt til å holde i 14 timer, noe som bør være rikelig for de fleste. Skulle batteriet gå tomt, kan du alltid ta i bruk den medfølgende ledningen. Her slutter touch-funksjonen å virke, og det er litt synd at man har tatt bort fjernkontrollen på ledningen. En annen ting jeg gjerne hadde sett implementert, var en vennlig kvinnestemme som forteller når det er opprettet trådløs forbindelse, slik tilfellet er hos Bose. Det er imidlertid snakk om små detaljer, som på ingen måte er nok til å endre ved det generelle inntrykket.

Konklusjon
Beoplay H9 er ikke den nye kongen av støyredusering, hva nå det betyr. Til gjengjeld er det et av de mest velspillende par trådløse hodetelefoner jeg noensinne har hatt på, og det er grunnen til at de fortsatt får min varmeste anbefaling. Beoplay H9 spiller rett og slett fantastisk, er behagelige å ha på over lengre tid, og kan fortsatt fjerne tilstrekkelig mye støy til at du kan lytte i fred når du er på farten. De er laget av lekre og luksuriøse materialer, som betyr at de kan holde i mange år. Prisen er høy, men kvalitet koster. Står valget mellom Bose QC35 og Beoplay H9, vil jeg tross en merpris på ca. 1000 kr fortsatt foretrekke B&O Play.

Lyd & Bilde mener

De ser fantastiske ut, er behagelige å ha på over lengre tid, og spiller helt fantastisk. Prisen er høy, og kan nok virke avskrekkende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top