Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: AKG N700NCM2

Et fremragende alternativ

AKG N700NCM2 er en positiv overraskelse med lekker design og karakteristisk lyd.

Skrevet av / 13.05.20 - 00:00
AKG N700NCM2
Peter Gotschalk

Det er på en måte litt synd på AKG. Det opprinnelige østerrikske selskapet som siden 90-tallet har vært en del av Harman, var i en årrekke synonymt med spesiell profesjonell lyd av meget høy kvalitet, og de vant i 2010 også en teknisk Grammy for sitt mangeårige arbeid med perfeksjonering av studiolyd.

Med siden 2017, da Samsung overtok Harman og dermed også AKG, har vi ikke hørt så mye nytt fra det prisbelønte merket. Spesielt ikke når det gjelder produkter til den vanlige forbruker. For et par år siden testet vi de lukkede over-ear-hodetelefonene AKG K550 MKIII, men ellers har det vært helt stille fra AKG, med unntak av et par dyre produkter i den absolutte high-end-klassen. Og i mellomtiden har AKGs hovedkontor i Wien blitt lagt ned og flyttet til California.

Men nå er Samsung-eide AKG endelig på banen igjen med et par hodetelefoner til folk flest. Det er snakk om trådløse hodetelefoner med aktiv støyredusering, i samme prisklasse som referansemodellen Sony WH-1000M3 og selvfølgelig Noise Cancelling Headphones 700 fra Bose, den tidligere kongen av støyredusering.

AKGs, og dermed Samsungs utfordring, er selvfølgelig at nettopp produktene fra Sony og Bose, men også konkurrenter fra andre selskaper som Apple-eide Betas og danske B&O, allerede opptar så mye av kundenes bevissthet. Ikke minst førnevnte Sony WH-1000XM3, som etter vår mening fortsatt er de beste støyreduserende trådløse hodetelefonene på markedet, selv om de etter hvert har blitt et par år gamle.

AKG vant i 2010 en teknisk Grammy for selskapets bidrag til perfeksjoneringen av studiolyd og plateopptak. (Foto: AKG)

Noe for seg selv

Men allerede ved første øyekast er det tydelig at Samsung og AKG har et par gode ideer for å skille seg ut med N700NCM2, som er navnet på selskapets støyreduserende trådløse hodetelefoner.

Designen er slank og elegant, og de sorte hodetelefonene er fremstilt i aluminium og hard plast, noe som gir en virkelig god kvalitetsfølelse av robusthet. Bøylen er likevel fleksibel (dog uten å knirke når den beveges), og øreputene er relativt smale. De dekker ørene helt fint, men man har ikke opplevelsen av at ørene blir oppslukt.

I pakken følger det med en kabel slik at man ikke er tvunget til å bruke hodetelefonene via Bluetooth, samt en flyadapter slik at N700NCM2 også kan brukes til å høre på musikk og se film på flyenes egne inflight entertainment-systemer hvis man er på reise. En fin liten detalj.

De sorte hodetelefonene er fremstilt i aluminium og hard plast, noe som gir en virkelig god kvalitetsfølelse av robusthet. (Foto: AKG)

Uten dikkedarer

Hvis man ikke bruker den medfølgende kabelen (uff!), kobles hodetelefonene enkelt og greit med mobilen, nettbrettet eller datamaskinen via Bluetooth, og man kan da laste ned AKGs egen headphone-app til å finjustere brukeropplevelsen.

Appen er deilig fri for dikkedarer. Den inneholder en EQ slik at man kan justere lyden etter sine egne preferanser, samt slå på og av innstillingene Ambient Aware og TalkThru, som gjør det mulig for brukeren å høre hva som foregår i omgivelsene, samt snakke med andre uten å ta av hodetelefonene.

Selve den aktive støyreduksjonen man kan også slå på eller av via appen, men det er ikke mulig å fininnstille verken graden av støydemping eller hvor mye lyd fra omgivelsen som får lov til å slippe gjennom når Ambient Aware eller TalkThru er aktivert.

Hvis man er vant til Sony WH-1000XM3 og Sony headphones-app, som byr på et hav av innstillingsmuligheter, vil man kanskje oppleve AKGs app som begrensende, men vi synes det er fint og spesielt fint for brukervennligheten at AKG har valgt å fokusere på viktige funksjoner i sin app.

Mindre påtrengende, mer reservert

Fokuset er selvfølgelig først og fremst på den gode lyden, og også her skiller AKG N700NCM2 seg fra mengden. La det være sagt med den samme: Sony WH-1000XM3 er rent lydmessig fortsatt vår foretrukne støyreduserende hodetelefon, men hvis man har lyst på en litt annen opplevelse, er AKG N700CM2 et fremragende alternativ.

Vi har lyttet til et vell av låter fra forskjellige musikksjangre, sett film og snakket i telefonen. Alt sammen med AKGs hodetelefoner på ørene. Musikkutvalget har vært bredt for å utfordre hodetelefonene så mye som mulig, og det har både blitt konsumert heavy metal fra Korn og Rammstein, industrial og alternativ rock fra A Perfect Circle, Gary Numan og Nine Inch Nails, pop og blues fra Freya Ridings og Leonard Cohen og jazz fra soundtrack-et til TV-serien Babylon Berlin av Moka Efti Orchestra.

Hodetelefonene slås på og av på høyre øreklokke. Her sitter også knappen som aktiverer Ambient Aware eller TalkThru. (Foto: AKG)

Det samlede inntrykket er mer enn positivt. AKGs hodetelefoner leverer en lyd som er litt tørrere og mer reservert, enn vi kjenner fra Sony WH-1000XM3. Lydbildet tar ikke så mye plass i hodet, men er nettopp av den grunn meget tilgjengelig.

Bassen er dyp, men likevel diskré og klar. Det gir plass til både mellomtone og diskant, noe som blant annet gjør musikk uten så mye instrumentalisering meget nærværende, fordi stemmer får lov til å være i sentrum. Det var spesielt tydelig og nærmest rørende ved lyttingen av Leonard Cohens Your Want It Darker og nummeret Crocodile Blues med Moka Efti Orchestra, som er et langt samspill mellom akustisk bass, trompet og en hes mannsstemme.

Støyreduseringen er effektiv, men ikke så påtrengende at man får fornemmelsen av å gå rundt med hodet i en osteklokke, noe som også gjelder for samtalekvaliteten hvis man bruker AKG N700NCM2 som headset når mobilen ringer.

Ingen aptX

Vi kommer imidlertid ikke utenom å helle litt malurt i begeret. For selv om AKGs hodetelefoner definitivt kan konkurrere med de beste støyreduserende konkurrentene på markedet, støtter de ikke aptX-kodeken, noe som kanskje gjør dem mindre interessante for Android-brukere (iPhone støtter slett ikke aptX), som gjerne vil strømme musikk i den absolutt høyeste oppløsingen fra mobilen.

I stedet for aptX bruker AKGs hodetelefoner imidlertid Samsungs egen Samsung Scalable codec, som vi også kjenner fra Samsung Galaxy Buds. Det gjør det imidlertid tvilsomt om andre Android-telefoner enn Samsungs modeller, kan levere høyoppløst lyd til AKG N700NCM2.

En annen utfordring er at bøylen klemmer mot hodet. Spørsmålet er derfor om man orker å ha hodetelefonene på ørene i lengre tid av gangen, for eksempel på en lang flytur til Asia eller USA. Det har vi ikke hatt mulighet til å prøve i praksis. Men det kommer selvfølgelig an på hvor stort hode man har. Vi anbefaler derfor at man prøver dem på sitt eget hode før man kjøper.

På venstre øreklokke sitter knapper som både kan skru opp og ned lyden og gå til neste eller forrige spor. (Foto: AKG)

Konklusjon

AKG N700NCM2 er et godt alternativ til de ledende støyreduserende hodetelefonene fra Sony og Bose. Lydbildet er mer reservert og behersket, og støyreduksjonen er mindre påtrengende, men likevel er lydkvaliteten klart på nivå med det beste konkurrentene kan tilby.

Noen brukere vil savne muligheten til å finjustere i den medfølgende appen, mens andre vil savne aptX. Man må også sjekke om hodetelefonene sitter behagelig.

Men for de fleste er AKG N700NCM2 et anbefalingsverdig godt produkt som vi for eksempel ikke nøler med å foretrekke fremfor Bose Noise Cancelling Headphones 700.

Karakter
AKG N700NCM2
Premium

Lyd & Bilde mener

Karakteristisk presis lyd, og effektiv støyredusering som ikke er påtrengende. Flott design og materialvalg samt brukervennlig app og betjening. Støtter ikke aptX, og sitter litt for stramt på hodet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top