Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic SC-ZT1

Hjemmekino uten kabelkluss

Langt fra alle trives med ledninger på kryss og tvers i stua. Dette anlegget eliminerer behovet for høyttaler­kabler, ved å overføre lyden trådløst.

Skrevet av / 11.02.10 - 21:28
Panasonic SC-ZT1
Marius Siste artikler:
Marius

Mange vegrer seg for å installere hjemmekinoanlegg i stua på grunn av mye styr med tilkoblinger og rot med kabler. En måte å løse dette problemet på er ved hjelp av trådløs overføring av lyden fra elektronikken til høyttalerne. Vi ser at det stadig blir bedre tilbud blant slike løsninger på markedet.

Panasonic er blant produsentene som har tatt steget ut i den trådløse tilværelsen, med anlegget SC-ZT1. Det vil si, helt trådløst er det ikke. For i tillegg til en HDMI-kabel fra Blu-ray-spilleren til hovedenheten, er strømkabler nødvendig til både elektronikk og høyttalere. Trådløs overføring til høyttalerne forutsetter nemlig at forsterkerkraften er integrert i disse, og en forsterker trenger som kjent strøm. Inntil teknologien med induksjonsplattformer som genererer strøm til høyttalerne ved hjelp av magnetisme blir rimelig og effektiv nok, er alle aktive høyttalere avhengige av en strømkabel. Likevel, ved å bli kvitt høyttalerkablene kan høyttalerne plasseres mye friere, og utseendet får også et realt løft.

SC-ZT1 er et hjemmekinoanlegg med to høye, superslanke høyttalere. Subwoofer følger ikke med, men det sitter en subwooferutgang bakpå hovedenheten, så man kan koble til en basshøyttaler etter eget ønske.

To trådløse høyttalere følger med i pakka, men anlegget kan enkelt utvides til surround ved å kjøpe to ekstra høyttalere og plassere disse bak. Disse vil automatisk gjenkjennes av hovedenheten når de kobles til strøm, og anlegget er dermed forvandlet til et 4.0-system. Senterhøyttaler er ikke tilgjengelig.

Lydkvaliteten
Anlegget har et par virtuelle surroundløsninger for bruk med de to høyttalerne som følger med, men vi synes ikke de fungerer bra nok. Lydkvaliteten blir best i vanlig stereo-modus.

Vi lar oss begeistre av anleggets evne til å spille høyt før det begynner å vrenge i diskantelementene, noe som er viktig når man skal se på en film med et dynamisk lydspor (store forskjeller mellom svake og sterke lyder). Ellers vil anlegget slite når det plutselig kommer en eksplosjon eller heftig musikk.

Dialogene gjengis med meget klar tale, det er ingen sjenerende pukler nederst i stemmeregisteret  Vi savner heller ingen senterhøyttaler, ettersom lydbildet har et fokusert sentrum. Lydbildet er luftig og stort, og det er relativt god dynamikk.

Svakheter
Det er også imidlertid svakheter med anlegget, og ikke uvesentlige heller. Først og fremst er bass en mangelvare. Det skjelver aldri i bakken under oss når The Comedian slåss mot en maskert inntrenger i begynnelsen av Watchmen – kampscenen som koster The Comedian livet. Til tross for mange tøffe kast, slag og spark som foregår på skjermen, får vi aldri bakoversveis av den slanke lydgjengivelsen. Videre er det heller ikke noe særlig energi i nedre del av stemmeområdet, slik at dialogene er ganske tynne saker.

En subwoofer er en forutsetning for at det skal bli underholdende nok. Spesielt musikk er det egentlig bare å glemme uten dette, da det låter veldig reiseradioaktig. Suben bør være relativt liten og kraftig, for å kunne spille høyt nok opp i bassfrekvensene til å sømløst hekte seg til lyden fra høyttalerne. Dette koster fort tre–fire tusen kroner, kanskje mer. Elektronikken gir dessuten fra seg en lavmælt, høyfrekvent pipelyd som blir litt irriterende når man spiller med lavt lydnivå. For å få surroundlyd er man som sagt avhengig av et ekstra høyttalerpar (SB-ZT1). Disse koster 7500 kroner, og totalen med subwoofer blir da over 20 000 kroner. Uten Blu-ray-spiller. Lydmessig finnes det klart bedre valg til denne prisen, hvis du kan leve med høyttalerkabler.

Konklusjon
SC-ZT1 er et tokanals hjemmekinoanlegg som enkelt kan bygges ut til firekanals ved innkjøp av et ekstra høyttalerpar.

Anlegget er meget enkelt å sette opp og bruke, du trenger knapt å vite noen ting på forhånd. Her er ingen skjermmeny, men det trengs heller ikke.

Lydmessig varter anlegget opp med klare dialoger, og det kan spille ganske så høyt uten å gå i forvrengning. Det er imidlertid lite guffe nedover i mellomtonen, som gjør at dialogene spesielt og filmsporet generelt blir ganske slanke saker. Bass finnes knapt, dermed blir filmopplevelsene ikke spesielt spennende. Av denne grunn vil vi heller ikke uten videre anbefale dette som et musikkanlegg. Det blir langt bedre med en subwoofer koblet til, hvilket fort øker prisen med rundt tre tusen kroner. Surroundhøyttalere koster ytterligere 7500 kroner, så til syvende og sist blir dette en relativt dyr fornøyelse.

Lyd & Bilde mener

Klar stemmegjengivelse Praktisk med trådløst Meget brukervennlig Slank lyd Lite bass Dyrt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Scroll to Top