Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Shunyata Hydra Delta D6

Strøm kan temmes

Støy er absolutt ikke noe man vil ha, og strømrens er en effektiv måte å bli kvitt støyen på.

Skrevet av / 06.03.21 - 12:00
Shunyata Hydra Delta D6
Lasse Svendsen

Vi kikket på hverandre, blikket til Geir var ikke til å ta feil av. Det var ikke dette han ønsket seg. Jeg slapp et stille f… som ingen av oss hørte, og tenkte at dette blir dyrt. Det blir det også. Hvertfall hvis man skal ha seks strømkabler i tillegg til en hovedstrømkabel, og en Shunyata Hydra Delta D6.

Som er et strømuttak slash nettfilter med seks uttak, pakket inn i en boks som ser ut som en forsterker.

Egentlig er det mer enn et strømuttak. Hydra Delta-boksen er også et strømfilter i den forstand at den demper høyfrekvent støy opptil 50 dB i følge Shunyata, og samtidig kan den fjerne mesteparten av interferensen som kan oppstå, når tilkoblede komponenter sender støy tilbake via strømkabelen.

Det kan virke som voo doo på mange av oss, at man kan forbedre lyden ved å koble en boks til strømuttaket i veggen, men Shunyata mener at de kan bevise med målinger, hvordan uren strøm og alle påvirkningene andre enheter i strømnettet kan ha på lydkvaliteten.

Les også Er strøm viktig? Det mener i hvert fall IsoTek Men er det noe annet enn humbug og hokuspokus?

Shunyata lager ikke bare strømuttak som Hydra Delta-boksen. Clear Image Scientific er et søsterselskap som driver med kabler og strømkontroll til medisinske apparater, hvor det er er fundamentalt viktig at man kan lese av data som hjerterytme uten interferens eller støy på signalet.

Derfor er flere av strømkablene til Shunyata nesten identiske til de CIS-produktene som brukes av hospitaler, bare trukket med en sort strømpe på yttersiden.

Shunyata mener at det som gjelder for medisinske apparater, kan overføres til forsterkere og lydkilder, og lager en rekke strømkabler. strømuttak og signal- og høyttalerkabler i high-end klassen.

Shunyatas egen måling av nettstøy på en kardioskjerm, vanlig strømkabel til venstre, Shunyatas kabel til høyre. Ill. Produsenten

For dette er virkelig high-end. Hydra Delta-boksen og Shunyatas tilhørende strømkabler er ikke drømt opp, de er i følge dem selv utviklet med objektive målinger, og det har ført til flere patenter på teknologien og konstruksjonen av både kablene og strømboksen.

Teknologien bak støydempingen av tilkoblede enheter kaller de CCI (Component-to-Component Interference), mens teknologien som som ligger bak dempingen av høyfrekvent støy kalles NIC (Noise Isolation Chamber). Det er selvsagt mye mer, som GP-NR, støydemping av strøm fra strømnettet, og utstrakt bruk av dempematerialer som demper vibrasjoner, ledere av OFE C10100-kobber, elektromagnetisk og hydraulisk overspenningsvern, og strømboksen kan utstyres med ekstra dempeføtter i rustfritt stål.

Aller helst bør boksen stå på en hylle, adskilt fra gulvet, sider Daniel Månsson hos importøren Audionord.

Vi prøvde begge deler, men før vi kom så langt, koblet vi opp en Hegel H360 og en CD-spiller, til strømuttaket i testrommet vårt, med generiske, sorte jordede strømkabler.

De samme som man finner i esken når man pakker opp et nytt produkt.

En bedre strømkabel, er et godt sted å starte oppgraderingen av anlegget.
Foto: Lasse Svendsen

Mer en subtile forskjeller

Etter å ha repetert forskjellige musikk-spor, byttet vi ut den sorte kabelen til forsterkeren, med en Shunyata Delta NR V2, som er en relativt dyr, jordet strømkabel med samme type OFE C10100-kobber som brukes i strømboksen, kobberkontakter også i kontakten, og sølvledere i sentrum av kabelen, som er omgitt av en kobberkappe med fluorkarbon som isolasjon.

Den sorte kabelen fikk oss begge helt fra i stolsetet. Hva svarte var dette? Vi har testet strømkabler før. Geir har testet og skrevet om strømrensing, og vi husker begge den gangen vi tok et billig mikroanlegg og byttet ut både strømkabel og høyttalerkabler, for et veritabelt hakeslepp.

Det samme skjedde her. Men forskjellene var ikke like subtile. Istedet fikk den enslige Shunyata-kabelen musikken til å vokse i skala, og den strammet og bassen, forbedret den dynamiske kontrasten, og slipte vekk små sibilianter i lydbildet.

Seks 16 ampere kontakter holder hele anlegget. Foto: Lasse Svendsen

Vi byttet tilbake til den vanlige strømkabelen, og selv om det definitivt lød veldig bra også med den, savnet vi oppløsningen og roen Shunyata-kabelen ga oss. Så vi byttet igjen. Og lyttet igjen, og igjen. Det var ingen tvil. Den kostbare kabelen løftet musikken ut av boksen så og si, og slapp den fri i rommet.

På den ene siden var det en lettelse. Dette er tross at kostbart. På den andre siden var det ikke helt hva vi hadde håpet på, fordi vi begge visste at dersom forskjellene var påtagelige, ville vi ønske å kable opp hele anlegget med kablene fra Shunyata. Dét ville blitt dyrt, det.

Derfor var det med skrekkblandet fryd vi koblet Delta NR V2-kabelen til strømboksen, som i sin tur ble koblet til strømnettet med enda en Shunyata-kabel. En Delta XC med den større C19-kontakten, som ikke følger med, men er nødvendig ekstrautstyr til Hydra Delta-boksen.

Nirvana

Hvis den ene strømkabelen kunne gi oss så store subjektive forskjeller i lydkvalitet, hva kunne da to strømkabler og Hydra Delta-boksen utrette?

En ganske så oppsiktsvekkende forbedring av lyden, er svaret.

Man trenger selvsagt en skikkelig kabel fra veggen og inn også.
Foto: Lasse Svendsen

Det som hadde vært en positiv opplevelse av en hørbar oppgradering av alt i lydbildet, rykket med ett opp i en høyere divisjon. Det virket som om de store Sonus faber-høyttalerne forsvant i løse luften, og rommet utvidet seg. Klaverklangen hang mektig midt i rommet, og vokaler strømmet vektløst rundt mens bassdynamikken naglet oss til Ekornes-stolene.

Vi kikket på hverandre igjen, Geir slo ut med armene, og jeg sank resignert ned i den oransje stolen. Faen.

Geirs kommentar

Å sitte å lytte til strømkabler og nettfilter er noe jeg vegrer meg sterkt for. Både jeg og redaktøren var ganske skeptiske da vi rigget oss til på testrommet, og vi var fast bestemt på at hvis forskjellene var marginale, så skulle vi ikke skrive om det men la det gå forbi i stillhet.

Men forskjellene var ikke marginale. De var snarere ganske så dramatiske. Det var snodig hvordan en innspilling av Kari Bremnes gikk fra å låte veldig bra gjennom Hegel H360 og Sonus faber Olympica III, til at klangen vokste seg til å bli gigantisk stor når strømutstyret fra Shunyata ble koblet til.

Den store etterklangen rundt Bremnes strakk seg plutselig godt oppover og utover, mens bakgrunnen ble kullsort. Selv satt jeg for det meste i et sete litt til siden for midten, og med de vanlig, svarte strømkablene rett i stikkontakten hørte jeg mest fra høyre høyttaler, og noe særlig holografi var det ikke å snakke om. Men med Shunyata-kablene og nettfiltret forlot lydbildet høyttalerne og hang i stedet vektløst i rommet foran meg.

Vi var først litt i tvil om det virkelig kunne være sant, men når vi koblet tilbake til de vanlige strømkablene, kollapset lydbildet foran oss. Det vi først syntes låt veldig bra, hadde nå blitt kjedelig og grått.

Jeg hadde litt på følelsen at det skulle bli slik, etter mine egne opplevelser med det rimelige nettfiltret EVO3 Corvus fra IsoTek. Men det er stadig litt irriterende å konstatere at det skal ha så mye å si. På én side er det alltid gøy å høre et nytt lag detaljer for første gang. Men det er egentlig mest irriterende. Dette er et vepsebol jeg gjerne kunne vært foruten.

Konklusjon

Etter noen uker med kablene og nettfilteret fra Shunyata, er vi tilbøyelig til å hevde at en oppgradering av anlegget, bør starte med strømmen. Jeg har hørt større lydmessige forbedringer med strømkabler og strømfiltre, enn jeg har hørt fra høyttalerkabler. Noe som igjen viser seg å gjenta seg i testen av Shunyata Hydra Delta D6, og Delta XC og NR V2-kablene. Man kan komme langt i å forbedre lyden med bare den ene strømkabelen, men vil man løfte både lydkvaliteten – og utgiftene – til himmels, kan Hydra Delta D6-boksen gjøre underverker for et anlegg.

Karakter
Shunyata Hydra Delta D6
High End

Lyd & Bilde mener

Signifikant forbedring av lyden over hele fjøla. Seks 230 V utganger rekker til et helt anlegg. Fryktelig dyrt.

11 hendelser på “Shunyata Hydra Delta D6”

  1. Jeg bruker Supra Lorad Silver, jeg er litt forvirret, for jeg hadde ikke ventet så stor forskjell for noe som kostet det samme som et par pils og en burger-tallerken på byen. Jeg må la det synke inn litt, og la det gå tid. Av og til blir man sjokkert og man lurer på om placebo nissen er på besøk. Strøm er vekselstrøm, dette vil si at den siste meteren og koblingspunkt kan være viktigst. Det er ikke sammenligbart som vann i vannrør feks som mange faller for, også er elektronisk utstyr påvirket av hverandre, og av Wi-Fi, blåtann etc.
    Jeg skal kjøpe Audioquest også, den rimeligste jordede, og kanskje 3-4 Supra silver til, samt en strømpadde.

    1. Kan vel si som alle youtubere i hifi, at bytt strømledninger først, største forskjellen her, deretter er høyttaler kabler og optisk Toslink og usb det som har gjort størst forskjell her, RCA er mer litt krydder, og kommer sist, men viktig det også.

  2. Stig Morten

    Først og fremst så vil jeg si takk for at dere «tørr» å publisere opplevelsen/testen! Hvorfor den delen av befolkningen som nærmest er fanatiske motstandere av at det kan være forskjell på kabler, leser en slik test i utgangspunktet, det lurer jeg på…?
    Når det publiseres en test av en forsterker, DAC, streamer osv. så er det ingen som krever at det skal fremlegges en teknisk rapport med målinger osv. for å godta den «subjektive» oppfatningen av at det ene merke låter bedre/annerledes enn de andre….
    Jeg har selv vært skeptisk til kabler men opplever at det er forskjeller på dem. De er ikke store, men det kan være det lille ekstra som gjør at ting faller på plass og da føles det stort.
    Ta en bil for eksempel, gjør noen tweaks ikke tuning men litt bredere dekk, bytte av dempere, få senket den litt osv… den går ikke fortere av den grunn men en profesjonell/erfaren sjåfør vil merke forskjellen under kjøring mens flertallet vil ikke merke noe i det hele tatt. Det er store forskjeller på bilførere det vet alle, jo mer enn kjører bil og samtidig interesserer seg for biler desto bedre sjåfør blir en, i tillegg så begynner man å legge merke til små detaljer som skjer ved å bytte/oppgradere diverse deler på bilen (ikke alle, det er noen som ikke kan læres og de som ikke vil lære).
    Det finnes de som ikke hører forskjell på lydkvaliteten mellom Spotify og Tidal, noen hører ikke når lyden begynner å «vrenge», mange hører ikke forskjell på utstyr til 20 000,- kontra 100 000,-.
    Alle med normal hørsel hører forskjell på lydnivå målt i desibel enten det er bass, mellomtone eller diskant men mange klarer ikke å høre forskjell på om basslyden er kontant eller pløsete og enda færre at det faktisk er nyanser også innen det området, det samme gjelder mellomtone og diskant. Presenter en Cerwin Vega høyttaler til hvermansen og de blir blåst av banen, så kan en presentere en høyttaler til 100 000,- som spiller like «høyt» men med et mye mer korrekt og nyansert lydbilde uten at vedkommende hører forskjell på dem! Ofte når en produsent kommer ut med et nytt produkt eller nyere versjon av det forrige (MK2) så er det gjerne gjort noen små tweaks i forhold til forrige generasjon og det er gjerne forandring i intern kabling i komponenten, når da det «godtas» at dette låter bedre enn det forrige kan det da være noe i dette med kabler?
    Det er ikke rart det ikke publiseres mer testing av kabler ol. for da våkner inkvisisjonen til live med en gang, høygafler og bålet gjøres klart umiddelbart. (Jeg blir sikkert idioterklært for mine sammenligninger ovenfor men det får så være!)

  3. Idiotisk. Tviler ikkje på at et støyfilter faktisk kan hjelpe foran medisinsk utstyr på et sjukehus der en drøss av ulike maskiner er kopla på samme strømnett og maskinene det er snakk om i praksis måler og visualiserer ørsmå forskjeller i elektriske signaler som kjem frå eller går gjennom ein menneskekropp, men å skrive ting som «Selv satt jeg for det meste i et sete litt til siden for midten, og med de vanlig, svarte strømkablene rett i stikkontakten hørte jeg mest fra høyre høyttaler, og noe særlig holografi var det ikke å snakke om» er latterlig. Alle som lytter til musikk veit at sitter du ikkje i den optimale poisjonen foran et stereo anlegg og har øyra med deg kan det raskt opplevast som om det er meir lyd i ein kanal. Du kan jo for pokker merke forskjellen godt berre du tørker voksen ut av eine øyret enkelte dager, men å påstå at denne forskjellen forsvant på grunn av filtrering av inngangsstrømmen er idiotisk. Det er et 230V AC signal som kjem inn til forsterkeren din. Det finst ingen form for stereo 230 AC. So i den grad ting blir påvirka må påvirkningen vere dønn lik for begge kanalene. Sannsynligvis har man berre hørt meir etter ein endring og/eller havna i ein litt anna posisjon etter denne magiske boksen var kopla til.

    PS: Ved testing av sånne bokser burde man uansett leige inn ein elektroingeniør som
    jobber med lyd til dagen for å åpne boksen og forklarer korleis kretsen(e) faktisk er bygd opp og kva det kan gjer med et 230V signal. Å kun bruke ein subjektiv lyttest og kopiere markedsføringa til produsenten er latterlig.

  4. Jeg har målt på en god del slike kabler opp igjennom, (både power, høyttaler og signal) og så lenge de har en viss dimensjon og ikke ‘idiotisk’ oppbygning, er det ingen elektrisk målbar forskjell i det hørbare eller overharmoniske frekvensområdet. Ingen.
    Jeg har heller aldri klart å høre forskjell, (nå er det tinnitus som gjelder, men før hadde jeg gode ører.) og har hatt ‘greit’ utstyr opp igjennom ofte både med modifiserte powersupply og signalveier.
    Å tro/håpe at en halvannen meter kabelstump skal gjøre hørbar forskjell på kilometervis med ‘hyssing’, er i beste fall optimistisk. Da er det noe noe fundamentalt feil med powersupplyet i utstyret! (Noe det normalt selvfølgelig ikke er i slikt utstyr.)

    Enig med Thomas, det hadde vært spennende å se om disse gutta hadde ‘hørt’ forskjellen i en blindtest, den mest klassiske er vel ABX-testen til Matrix-HiFi: http://matrixhifi.com/ENG_contenedor_ppec.htm
    Og hvor mange har handlet ‘Brilliant Pebbles’? https://www.machinadynamica.com/machina31.htm

  5. Har dere vurdert å bruke batteri som strømkilde som et alternativ til strømrensere? Et batteri av typen Tesla har laget for hjemmebruk kunne være aktuelt? Som ekstra bonus kan du få strøm nok til hele huset, og lade batteriet på et tidspunkt på døgnet når prisen er lav. En ekstra bonus er selvsagt at du fortsatt har strøm når naboen har mistet sin…

  6. Tore Särelind

    Interessant! Det hadde vært spennende om dere kunne teste de langt rimeligere alternativene til Audioquest som hifi-klubben fører. Vil et strømfilter og kvalitetsstrømkabel til 3000 hver også gi et merkbart løft i lydkvalitet? Mvh Tore

  7. Karstein Eriksen

    Tviler vel på at mi e snart-65 år gamle ører og middelmådig anlegg ville merket noe forskjell. Men har du lydanlegg som koster mer enn bilen din så ja, da bør du nok eliminere nettstøy 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top