Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Auralic Polaris

Auralic Polaris

Knallgod lyd, strømming og tilkobling av alt i en boks, høres for godt ut til å være sant.

Skrevet av / 05.06.17 - 16:02
Auralic Polaris
Lasse Svendsen

De kan ikke slå seg på brystet med hverken lang erfaring eller et berømt navn. De har ikke McIntosh, Audio Research eller Electrocompaniets lange historie å se tilbake på, men Auralic blir lagt merke til også utover hifi-kretser.

Det er ikke fordi du finner dem på Elkjøp, det gjør du nemlig ikke, men det Hong Kong-baserte selskapet, har på kort tid blitt et navn på eksepsjonelt gode digitalomvandlere.

Også kalt DAC, for enkelhets skyld.

Alle digitale avspillere har en DAC, eller digital lydprosessor ombord. Mobilen, DVD-spilleren eller kabel-TV-mottakeren, har alle en slik integrert. Ellers ville du ikke fått lyd i hodetelefonene, eller fra lydutgangene på baksiden.

De fleste moderne forsterkere har også en DAC innebygget. Som regel handler det om en enkel krets som gir deg muligheten til å koble til TV-en eller en laptops digitale utgang til anlegget. Er forsterkeren helanalog, trenger man en separat DAC.

Det er her Auralic har skaffer seg et navn. Deres små omvandlere og strømmebokser har gitt mange muligheten til å løfte lydkvaliteten fra digitale lydkilder. Ofte til en relativt hyggelig pris.

Som den lille Auralic Aries Mini. En trådløs strømmemottaker som gir deg bedre lyd fra Spotify eller Tidal. Den plugger du bare i forsterkeren eller receiveren du allerede har, og så løfter du lydkvaliteten fra mobilen når du strømmer musikk. En relativt betydelig oppgradering av lyden sammenlignet med en Chromecast Audio eller Apple TV.

Det finnes andre løsninger også. Blant de mest elegante er forsterkere med alt innebygget. Altså en kombinasjon av innganger for analoge og digitale lydkilder, kombinert med strømming og en forsterkerdel. Slik at du bare trenger å koble til et par høyttalere i den andre enden.

Akkurat slik er Auralic Polaris. Et Columbiegg i form av en integrert forsterker med 120 W effekt, innganger for alt fra TV-en til platespilleren, og trådløs strømming.

På mange måter er den relativt lik Technics SU-G30. Også den en trådløs integrert forsterker, med analoge og digitale lydinnganger. Platespillerinngang inkludert.

Veldig praktisk, av flere årsaker. Ikke bare fordi man kan koble til både gamle og nye lydkilder, men for mange er det også en til dels betydelig oppgraderer av anlegget med bedre lyd. Og bekvemmelighet, må jeg tillegge.

For dette er hifi som hele familien kan bruke.

Førstegangsoppsettet

Auralic Polaris er antitesen til den klassiske hifi-forsterkeren. Den er så langt fra noe stort beist, som du trenger hjelp til å få ut av esken. Bare 33 cm bred og med tørrvekten under 5 kilo, får den plass i en IKEA-hylle.

Første gangen den settes opp, kan den virke kompleks. For å få den koblet til nettverket må du laste ned Lightning DS-appen for iOS eller Android, og følge instruksjonene på skjermen. Det følger også med en bruksanvisning, en av de dårligste jeg har sett dessverre, så bruk heller appen.

Oppsettet tar en stund, regn med 15–20 min hvis alt går som det skal. Det gjør det hvis man er nøye på å lese anvisningene i appen. Etter det, er det meste plankekjøring. Bruk gjerne fjernkontrollen til å konfigurere de analoge inn- (og ut-) gangene. Trenger du ikke platespillerinngang, kan den fungere som en vanlig analog inngang i stedet.

Hvis du ønsker å koble den til aktive høyttalere, eller en separat effektforsterker, er det også mulig.

Musikkserver

Den støtter selvsagt Tidal. Bare legg inn brukernavn og passord, så kan du strømme fra Tidal HiFi og Masters-katalogen, med bit perfect prosessering, som gir deg uavbrutt musikk i høy oppløsning.

De digitale lydkildene kan kobles til et bredt utvalg innganger. Balansert AES/EBU, koaksial, optisk, USB og Wifi eller ethernet.

Den kan også kobles trådløst til nettverket og støtter strømming av musikkbiblioteket ditt fra andre enheter, med Open Home og UPnP, og kan brukes sammen med musikklienten Roon.

Alternativt kan du plugge musikkbiblioteket ditt på en USB-disk til inngangen foran eller bak, eller åpne kabinettet og montere en 2,5’’ harddisk eller SSD som du overfører musikken til.

Da har du strømming, musikkspiller med eget bibliotek, avspilling fra digitale og analoge lydkilder, og forsterker i et kompakt og stilrent kabinett.

Kledelig eller kjedelig

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men Auralic har anstrengt seg for at den skal lyde godt.

Den interne DAC-prosessoren støtter lydfiler med opp til Quad-Rate DSD og PCM-filer (CD-format) opp til 32-bit/384kHz. Den har også fem valgbare digitalfiltre som endrer klangkarakteren etter smak. Precise er den anbefalte og den jeg likte best.

Polaris bruker også Auralics Femto dataklokking, som de mener er mer presis og gir lavere fasestøy, ned til -151 dBc/Hz.

Veldig fint, særlig når man leser Auralics egne ord om all den avanserte teknikken som finnes i Polaris. Men alt er verdiløst dersom man ikke blir overbevist over lyden, som av de fine ordene.

Så jeg startet med hiten til The Weeknd og Daft Punk, I Feel It Coming. En fengende poplåt med sugende rytme, og lett å finne på strømmetjenester som Spotify og Tidal.

På de kompakte Piega Premium 1.2 strømmet rytmen og vokalene ut i en varm strøm, med en påtagende varm klang som ga et stort og behagelig lydbilde. Bassen var til stede i rikt monn, ikke fullt så stram og potent som fra en Hegel H360, men klangfull nok.

Med de langt mer krevende Sonus faber Serafino tilkoblet, vokste naturligvis lydbildet til større dimensjoner. Her kom også bassen mer til sin rett, også på Bruno Mars 24K Magic, hvor de store høyttalerne langt lettere avslører at det også finnes bra med dypbass i Polaris-forsterkeren.

Den vokser med kvaliteten på lydkilden, og lydvolumet. Strømmer du fra Spotify og spiller lavt, lyder den ullent og innesluttet. Bytter du til Tidal HiFi eller Masters, og skrur opp lyden, kommer langt flere detaljer fem, lydbildet blir bedre fokusert og det er mer dybde i musikken. Den lyder ikke like skarpt fokusert som Hegel H360, snarere får den varme klangen den til å lyde mer som en japansk analog MosFet-forsterker. Fet lyd, bokstavelig talt.

Detaljrikdommen kommer ikke til sin rett før man spiller høyoppløste lydfiler – minst på CD-nivå. Keith Jarrets Köln-konsert på CD, Chet Bakers Love For Sale på Tidal Masters og Beyoncés Pray You Catch Me, fra albumet Lemonade, lyder fantastisk detaljert og samtidig glatt som silke.

Viktigst av alt, det er en fest å høre på, men Polaris-forsterkeren kommer ikke til sin rett før du forer den med lydfiler av høyeste kvalitet. Har du bare MP3-filer, tror jeg ikke dette er forsterkeren for deg.

Fleksibel og kompleks

Auralic Polaris er en sjelden vellykket forsterker, strømmer og musikkserver, som det aller meste kan kobles til. Den driver også tungdrevne høyttalere fint, og lyder fremragende. Vel å merke så lenge den får en diett med lydfiler av høyeste kvalitet. Da er den et interessant alternativ til Hegel, Electrocompaniet og Naims trådløse forsterkere. Auralic Polaris er hakket mer fleksibel, men det har sin pris. Den kan virke kompleks å sette opp, og den daglige navigeringen er best overlatt til fjernkontrollen eller appen.

For dette er hifi som hele familien kan bruke.

quote

picture1 picture2 picture3
<
>
Den lille forsterkeren er svært fleksibel, med strømming og tilkoblinger av det aller meste.

Lyd & Bilde mener

Forsterkeren løser mange floker med sine endeløse tilkoblinger, og lyder forbasket godt i tillegg. Lang oppstartstid, kompleks menynavigering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

Scroll to Top