Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: MacBook Pro 13’’ 2018

Apples råeste 13-tommer

Den kompakte 13’’ MacBook Pro er maskinen for krevende oppgaver.

Skrevet av / 27.10.18 - 13:22
MacBook Pro 13’’ 2018
Lasse Svendsen

Den er kostbar som fy, men så rå at de mest krevende brukerne antagelig svelger den høye prisen uansett.

For Apples nye generasjon bærbare maskiner er behørig oppgradert der det trengs mest. Ytelse, tilkoblinger og skjermkvalitet. Den relativt kompakte 13-tommers-utgaven av MacBook Pro, har en av de beste skjermene vi har sett på noen laptop.

Den har også fått dobbelt så mange USB-C-kontakter, fire i tallet, og kan endelig leveres med firekjerners prosessorer. Som gjør den bedre egnet til krevende arbeidsoppgaver. Og nei, vi snakker ikke Excel og Powerpoint her, snarere Adobe Creative Collection, Capture One og Final Cut Pro X. Avansert programvare for grafikk, AI, foto og videoredigering.

De som ikke har de samme behovene for kraft og ytelse, kan heller se på en MacBook Air eller den enda mindre og syltynne MacBook 12’’.

Alternativt en av de rimeligere alternativene uten touch bar (pekefelt og fingeravtrykkleser) med 13-tommers skjerm, hvor prisene starter på godt under halvparten av hva testmaskinen vår koster.

Alternativene

Denne er nemlig makset i alle bauger og kanter, med den kraftigste prosessoren, toppet med minne og utstyrt med 2 TB SSD-lagring. Som er det maksimale man kan få i en 13-tommers MacBook Pro nå om dagen.

Trenger man enda mer ytelse, lagring, minne og en enda større skjerm, er 15-tommers-utgaven av MacBook Pro en alternativ valgmulighet.

13’’ MacBook Pro

Mens grunnversjonen uten pekefelt er utstyrt med en firekjerners 2,3 GHz Intel Core i5-prosessor, med 8 GB minne og 128 GB SSD-lagring, er denne utgaven med touch bar, utstyrt med en ny firekjerners 2,7 GHz Intel Core i7-prosessor (Coffee Lake), med 16 GB minne og hele 2 TB SSD-lagring.

Dette flaggskipet blant Apples 13-tommere er altså det råeste de lager av bærbare maskiner, bare slått av en topp-konfigurert 15-tommers MacBook Pro. Lik den vi testet høsten 2018.

13-tommers utgaven med pekefelt og fingeravtrykkleser, bruker Intels åttende generasjon prosessorer, med Intel Iris Plus 655 grafikkprosessering. Det er et fremskritt sammenlignet med med forrige generasjon prosessorarktitektur på Pro-utgavene.

Det samme kan hevdes om firekjerners prosessor som kjører tyngre multikjerneoppgaver bedre enn to kjerner.

Et vesentlig punkt er at maskinen ikke oppgraderbar. Før man bestiller, må man velge prosessor, minne og lagringskapasitet på maskinen. Den kan nemlig ikke åpnes og oppgraderes av brukeren selv.

True Tone skjerm

Ikke uventet er skjermkvaliteten fantastisk, og den er nesten enda bedre enn på 15-tommeren. Den virker litt skarpere, men har den samme typen IPS-panel med P3-fargerom, som viser flere farger enn RGB-fargerom. Den støtter også Apples True Tone-teknologi, som tilpasser lysstyrken og hvitbalansen til omgivelsene.

Sikkerhet

Maskinen er utstyrt med 65 faster i full størrelse, en konfigurerbar styreflate og det karakteristiske pekefeltet med fingeravtrykkleser, som noen elsker og andre hater.

Pekefeltet erstatter de vanlige F-tastene, og kan også konfigureres av brukeren. Den kan også vise snarveier i programmer som støtter det i Mac OS, og viser for eksempel faner i nettleseren, avspillingstaster for musikk eller film, og mye annet.

Fingeravtrykkleseren til høyre, er genial ikke bare fordi den kan låse opp maskinen fra dvale, men også fordi den gjør maskinen sikrere. For eksempel kan man bekrefte betalinger med fingertuppen, slik man er vant til fra iPhone.

Lyn og torden

En liten, men viktig detalj på Pro-maskinene med pekeflate, de har fire – ikke bare to USB-C-kontakter, alle med Thunderbolt 3. Som støtter overføringshastigheter opp til 40 Gigabit per sekund. Det er åtte ganger raskere enn USB 3 med 5 Gbps.

USB-C-kontaktene er toveis og brukes til alt fra tilkoblinger til lading, og kobling til ekstra skjerm via HDMI. Maskinen støtter én tilkoblet 5K-skjerm, eller to 4K-skjermer samtidig. Praktisk for bilde- og videoredigering, for eksempel. Da kan man ha verktøylinjer, arbeidsområde og bildebibliotek, på hver sin skjerm.

Hvis man ikke kan bruke de innebyggede høyttalerne, kan man plugge inn hodetelefoner til en 3,5 mm lydutgang på høyre side. De innebyggede høyttalerne lyder godt nok til tale, men et par tilkoblede høyttalere er definitivt å foretrekke.

Særlig hvis man driver med musikkproduksjon, eller skal sette lyd til et videoopptak.

Kompakt ytelse

Forbausende nok scorer 13-tommeren nesten likt med 15-tommeren vi testet. I våre målinger klarer den 5314 poeng, i Geekbench 4 singelkjernetest. Det er hakket bedre enn 5205 på 15-tommeren, men den scorer litt bedre i multikjernetesten: 21120 mot 19146 for 13-tommeren.

Ser vi på grafikkytelsen, ender vi på samme score, 3351 frames onscreen i T-Rex-testen på GFXBench.

Det siste kan virke overraskende, for 15-tommeren har en mye råere grafikkprosessor.

Svaret ligger nemlig i den praktiske testen. Hvor 15-tommeren vi testet, er raskere på praktisk talt alt. Rendering i Photoshop, eksportering fra Final Cut Pro X, og batch-prosessering av 50 MB bilder i Photoshop CC.

Men forskjellen er ikke alltid like stor. For ordens skyld, denne utgaven av 13-tommeren er både i målinger og praktiske tester betydelig raskere enn 2017-modellen av MacBook Pro 13 – med tokjerners 3,1 GHz Intel Core i5-prosessor.

Trenger man en bærbar maskin til krevende oppgaver, video- og bilderedigering, eller krevende programvare som Wolfram Matematica, lønner det seg absolutt å velge den råeste utgaven av 15-tommeren, med Radeon Pro grafikk-prosessor.

Det er nemlig i grafikktesten forskjellene er størst. Der må 13-tommeren se seg slått, til dels ettertrykkelig, av 15-tommeren. FPS-score, eller frames per second, ligger langt bak og rendering med OpenCL i Luxmark, er ikke i nærheten.

For de som trenger heftig prosessorytelse i Capture One, Photoshop Lightroom eller Final Cut Pro X, er 13-tommeren et mer kompakt valg hvor ytelsen ikke ligger langt bak den råeste 15-tommeren.

Konklusjon

Årets generasjon av Apples MacBook Pro 13’’, er endelig blitt den arbeidsmaskinen vi har etterlyst. Ny prosessorarkitektur med firekjerners prosessorer, har gitt 2018-modellene med pekeflate og fingeravtrykkleser, et kjærkomment løft i ytelse. Den knuser 2017-modellen, og har fått bedre skjerm, og finnes i mange tilpasningsbare konfigurasjoner. Et fortreffelig valg for brukere med behov for en kraftig bærbar, men som ikke vil ha eller trenger en 15-tommers skjerm.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
MacBook Pro scorer svært bra i våre tester, men ligger bak de best i grafikkytelse.
Karakter
MacBook Pro 13’’ 2018

Home mener

Markedets kanskje beste skjerm og superb opplevd kvalitet i alle ledd. Meget god ytelse i denne utgaven, god batteritid. Finnes kun med USB-C-kontakter, kan ikke oppgraderes og minne og mer SSD-lagring koster. Moderat grafikkytelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Scroll to Top