Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Gaming laptoper

Laptopenes Lamborghinier

Når spill står på menyen trenger man seriøst hurtig maskinvare. Disse fire gaming-laptopene er skapt til å kjøre fra alt annet!

Skrevet av / 09.03.15 - 00:01
Gaming laptoper
John Hvidlykke

Produkter i denne test

Spill, og da spesielt 3D spill i første persons perspektiv (first person shooter) stiller de høye krav til en datamaskin. Derfor er det blant spillerne man finner de raskeste maskinene. Når du er omringet av fiender og bare en lynrask manøver kan redde deg, kan selv millisekunder være kostbare.

I en laptop for gaming er grafikkortet den viktigste ingrediensen, og maskinene i denne testen er alle utstyrt med grafikkort hentet fra øverste hylle. Interessant nok har alle testens deltakere grafikkort fra Nvidia, noe som tyder på at erkekonkurrenten AMD Radeon har falt litt tilbake i konkurransen.

En grafikkprosessor i tungvektsklassen har høyt strømforbruk og en likeså stor varmeproduksjon. Derfor blir gaming laptoper uunngåelig større og tyngre enn vanlige bærbare, og strømforsyningene er noen solide saker på størrelse med en murstein. Så når man skal ta med seg sin «bærbare«» til LAN-party skjer det sannsynligvis på en tralle og ikke i skuldervesken. Det finnes imidlertid spesielle gamer-ryggsekker med plass til de tunge laptopene og alt nødvendig utstyr.

 

Designet for å imponere

Både på innsiden og på utsiden er alle laptopene i denne testen skapt for å imponere. Selv om det er på slagmarken man skiller klinten fra hveten, gjelder det å gjøre en stilig entré til LAN-partyet! Her er svaret tydeligvis diskré, barsk eleganse. Alle fire maskiner er helsvarte i utførelsen. Unntaket er tastaturet som lyser opp i farget LED-belysning.

 

Merkevarelyd

Lydsiden i bærbare maskiner pleier ikke å være noe å skrive hjem om. Et par skjorteknappstore høyttalere i et tynt plastkabinett er ikke oppskriften på god lyd. Gaming laptopene er et behagelig unntak. De store solide kabinettene gir plass til bedre kvalitet, og selv om det ikke minner om hi-fi, er lydkvaliteten faktisk overraskende god. Da vi er opp i prestisjeklassen er det dessuten ofret penger på bedre høyttalere. Liksom med luksusbiler, har noen av produsentene alliert seg med kjente høyttalerprodusenter som Klipsch og Dynaudio til å levere lydsiden.

Det er generelt sett brukt de beste komponentene over hele linjen. Skjermene er store og lyssterke. Tastaturene har bedre ergonomi enn vi er vant til på bærbare, og det er takket være det store formatet blitt plass til separate numeriske tastaturer som på stasjonære maskiner. Harddiskene er enten erstattet av eller supplert med SSD disker som gir lynrask oppstart.

 

Ikke bare til spillfugler

Gaming PC-ene i denne testen er tilpasset de krav som dataspill stiller. Men det betyr ikke at de er uegnet til alt annet – tvert i mot. Hvis du har behov for å håndtere krevende grafiske oppgaver som videoredigering og bildebehandling i den tunge ende av skalaen, vil disse maskinene være som skapt til oppgaven. 4K-skjermen i Acer V Nitro vil for eksempel være perfekt til høyoppløst video i UHD-oppløsning. Ser man utover det aktuelle testfeltet kan det også betale seg å shoppe etter en nedsatt gaming PC av siste års modell, hvor du med litt flaks kan finne en i7-basert maskin med et Nvidia GTX 770 eller 780 grafikkort til spottpris. En slik PC er for langsom til nye spill, men fortsatt en drøm til grafikk og video som ikke stiller krav til 3D evnene.

 

Grafikkortet er en liten superdatamaskin

Grafikkortene i de testede maskiner har regnekraft som for få prosessorgenerasjoner siden var forbeholdt superdatamaskiner. Faktisk brukes det nettopp grafikkort i moderne superdatamaskiner. Det skylles at grafikkortprodusentene har vært flinke til å designe effektive prosessorer med mange kjerner. Mens de alminnelige prosessorene til en PC har to eller fire prosessorkjerner, må antallet av kjerner i de største grafikkprosessorene telles i tusenvis.IBM og Nvidia arbeider akkurat nå med å bygge to superdatamaskiner, basert på IBMs Power8 prosessorer og Nvidias kommende Volta grafikkprosessor. Når de to maskinene er ferdige i 2017 eller 2018 vil de få en regnekraft på 150 petaFLOPS (150 millioner milliarder beregninger i sekundet), noe som er nesten fem ganger raskere enn de raskeste superdatamaskiner i dag!Hvis du selv har fått lyst til å leke med superdatamaskiner kan du melde deg inn i BOINC-nettverket, som utnytter overskuddstid på private PC-er og spillkonsoller til å løse superdatamaskinoppgaver som å analysere radioteleskopdata i søket etter intelligent liv i universet. BOINC-programmet kan også utnytte regnekraften i ditt grafikkort.

piz_daint1
Den sveitsiske Piz Daint-superdatamaskin bruker grafikkprosessorer fra Nvidia til at booste regnekraften opp i petaFLOP-skalaen.

 

 

Slik testet vi

Det å teste maskinvare er seriøst arbeid. Som oftest. I dette tilfellet inkluderte det imidlertid en hel del lek og moro! PC-ene ble testet med en rekke av de nyeste 3D-spill, hvor husets 12-årige sønn måtte tas inn som fagkonsulent.

Det ble selvfølgelig også gjort målinger med våre vanlige testprogrammer, Browsermark og Geekbench, supplert av 3DMark 11 som er en simulering av nettopp 3D-spill. Vi har tidligere benyttet 3DMark Vantage, men 3DMark 11 er etterfølgeren. Som tommelfingerregel gir den nye testen tallverdier som ligger på omtrent en tredel av 3DMark Vantage testen. Da vi testet MSi GS70 Stealth i fjor fikk den da en Vantage score på 14.682. I 3DMark 11 oppnår den bare vel 4.052 point. Alle de testede maskinene ligger således over den et år gamle testen. Noen er til og med mer enn fordoblet.

Den rå motorkraften er det som skiller disse maskinene fra de øvrige 99 prosent av markedets laptoper, men vi så selvfølgelig også på de egenskapene som vi normalt vurderer bærbare maskiner på, som ergonomi, vekt, lyd og kvaliteten på skjermen.

 

project-cars-10 2771431-9053075413-25493 Crysis3ExplosionsBeneaththeLibertyDome the-witcher-3-novigrad
<
>
Star Citizen Arena Commander

Produkter i denne test

Asus G751

Slagskip til storspillere

Denne kjempelaptopen fra Asus avgjør slaget.

Imponerende og lynrask maskinvare som kan løpe i sirkler omkring din gamle bærbare maskin. Spektakulær design.
Asus G751 er kolossalt stor og tung. Og dyr.
Les hele testen

Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD

Lettvekter med ultraskarp skjerm

Acers toppmodell er ultrakompakt, med en skjerm som nesten er for god til bare å spille med.

Ultralekker design, lav vekt og en skjerm i særklasse. Har to grafikkort.
Har ikke krefter til de tyngste spill i høyeste oppløsning. Ingen optisk stasjon.
Les hele testen

MSi GT72 256NE Dominator

No-nonsens killermaskin

MSi er minimalistisk som en leiemorder, men med mange muligheter under panseret.

God grafikkytelse og lekker maskinvare.
Litt kjedelig design og høy pris.
Les hele testen

Alienware 15

Bagasjevennlig killermaskin

Alienware 15 er perfekt til hobbykrigere på farten, som har bruk for massevis av krefter på minimalt med plass.

Fantastisk design og solid byggekvalitet. Du blir garantert lagt merke til når du stiller til kamp med Alienware. Mulighet for grafikkoppgradering.
Den er god, men man får mer for pengene hos Asus og MSi. Ikke optisk stasjon.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Scroll to Top