BLACK FRIDAY TILBUD PÅ LYD & BILDE. 50% BARE I DAG! SE TILBUDET HER!

TEST: Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R

Mye mer av det gode!

Hvis det er fint med en kjempebra skjerm, må to være enda bedre. ZenBook Pro Duo er en forfriskende nytenkning.

Karakter
Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R

Lyd & Bilde mener

Superlekker maskin med skyhøy ytelse. Og den doble skjermen i 4K-oppløsning er fantastisk.
Prisen matcher den høye ytelsen – og det samme gjelder vekten. Du kan finne 15" bærbare som bare veier halvparten.
 • Prosessor: 2,6 GHz Intel Core i7-9750H (hexacore, 12 tråder)
 • Skjerm 1: 15,6” OLED UHD (3860 x 2140 piksler) touch, 60 Hz
 • Skjerm 2: 14,1” IPS UHD (3860 x 1100 piksler) touch, 60 Hz
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Grafikk: Nvidia GeForce RTX 2060 m. 6 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64-bit
 • Harddisk. 512 GB SSD
 • Mål og vekt: 35,9 x 2,4 x 24,6 cm (BxHxD) / 2,5 kg
 • Wifi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, HDMI, 1 x USB-C (med Thunderbolt 3), 2 x USB 3.1, 3,5 mm minijack
 • Web: asus.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 26999 kr

Du kan aldri få for mye skjermplass – men du kan kanskje få for lite skrivebord! Jeg skriver dette med en 27″ 4K-skjerm foran meg – og en 3K-skjerm like ved siden av. Det holder akkurat til tekstbehandling i Word, Outlook-mail, Chrome-browser samt Slack til interne beskjeder. Hvis jeg også åpner Photoshop, blir det trengsel på skjermene. Og når jeg er på reportasje og må klare alt på en 13″ bærbar, bryter alt sammen!

Derfor kan jeg levende forestille meg hvilket behov Asus ville dekke da de lagde Asus ZenBook Pro Duo UX581. Og den måten de har løst det på, er svært original.

Det helt iøynefallende spesielle ved ZenBook Pro Duo er skjermene. For det er to av dem. En virkelig fet femtentommers OLED-touchskjerm med 4K-oppløsning. Og en akkurat halvparten så stor, men like fet skjerm over tastaturet. Skjermen er teknisk sett på 14″, men i 3:1-format, og dekker derfor hele kabinettets bredde.

Ekstraskjerm i Cinerama-format

Skjermene kan brukes til å utvide Windows-skrivebordet, på samme måte som når man bruker to separate skjermer på en stasjonær PC. Flytende verktøypaletter i kreative programmer kan legges på ekstraskjermen, og tegnere og grafikere kan ved hjelp av den medfølgende pennen, bruke skjermen som ergonomisk perfekt digitizer. Ut over dette kan den brede, lave «Screen Pad Plus»-skjermen (3840 x 1100 punkter) brukes til såkalte Task Groups, hvor samlinger av verktøy aktiveres med et trykk. Man kan selvfølgelig også bare bruke ekstraskjermen til underholdning mens man jobber i Excel på hovedskjermen. Den er bred nok til å vise selv Ben Hur!

Screed Pad-skjermen kan brukes til å utvide Windows-skrivebordet, på samme måte som når man bruker to separate skjermer på en stasjonær PC. Foto: Asus

Profesjonell kvalitet

OLED-hovedskjermen er i full profesjonell kvalitet, er sertifisert av både Pantone og VESA (HDR), og oppfyller fargerommet i sRGB (133 %), Adobe RGB og filmindustriens DCI-P3 (100 %).

Men en laptop består av annet enn skjerm (selv om skjermene her utgjør tre firedeler av arealet på den åpne PC-en). Kabinettet er i børstet marineblå aluminium, og alt ser så lekkert ut som man forventer til nesten 27 tusenlapper. Tastaturet i samme marineblå farge er behagelig, og med rimelig vandring og god plass mellom tastene. Touchpad-en er plassert til høyre for tastaturet, hvor den dublerer som numerisk tastatur. Det er et godt utvalg av porter: to fullstørrelse USB og en USB-C med Thunderbolt 3. Maskinen støtter den nye Wifi 6-standarden.

Det er ikke første gang jeg har sett en laptop med ekstra skjerm fra Asus. ZenBook Pro 15, som jeg testet for et år siden, hadde en miniskjerm i touchpad-en. Forskjellen er at denne gangen er skjermen stor og god nok til å være mer enn bare et partytriks.

Flytende verktøypaletter i kreative programmer kan legges på ekstraskjermen, og tegnere og grafikere kan ved hjelp av den medfølgende pennen, bruke skjermen som ergonomisk perfekt digitizer. Foto: Asus

Seriøs maskinvare

Under det blå metallsvøpet, som dessverre tiltrekker seg fettfingre som honning tiltrekker veps, finner man en sekskjerners Intel Core i7-prosessor (man kan også velge en åttekjerners i9, men da blir det dyrt!) og et Nvidia GeForce RTX 2060-grafikkort. Maskinen kommer i forskjellige varianter. Vårt testeksemplar hadde 16 GB RAM og 512 GB SSD. Men det kan nok lønne seg å shoppe litt rundt. I skrivende stund er det faktisk mulig å finne varianten med dobbelt så stort lager til omtrent samme pris som vår testmaskin. Under alle omstendigheter er det imidlertid snakk om mer seriøs maskinvare enn man oftest ser i maskiner til «alvorlig» bruk.

Benchmark

Intel Core i7-9750H prosessoren er «bare» den nest raskeste akkurat nå, men en Geekbench-score på henholdsvis 22 689 (multi-core) og 5126 (single-core) er fortsatt seriøst rask. Det samme viser Cinebench-testen (112,5 fps/1151 cb). Og PCMark 10-testen med et resultat på 5153 sier at ZenBook Pro Due vil utføre alle kontorprogrammer uten å bli svett i pannen.

Med en Nvidia GeForce RTX 2060-grafikkprosessor om bord er det rikelig med krefter til 3D-grafikk. 3DMark Time Spy-testen kommer ut med en score på 5776, og den litt eldre 3DMark Fire Strike får et resultat på 13 177.

Til video og foto

Ytelsesmessig er vi faktisk oppe i den bedre halvdelen av gaming-klassen, bortsett fra skjermene. 4K-skjermer med 60 Hz oppdatering er ikke det mest innlysende valget til spill, selv om det er sett før. Men det handler ikke om pausesunderholding. De mange grafikkreftene gjør ZenBook Pro Duo perfekt til kreativt arbeid med bilder og video. Og mange programmer kan dessuten utnytte regnekraften i grafikkortet til tallknusing.

Batteritiden er kortere enn de fleste arbeidsmaskiner. 1, 25 timer viser at to høyoppløste skjermer og kraftig 3D-grafikk krever strøm. Som alltid er den praktiske brukstiden likevel lengre enn det krevende stresstest-programmet. Men ta laderen med i vesken.

Foto: Asus

Ikke som noen annen

Vi pleier gjerne å dra paralleller og sammenligne produktene vi tester med konkurrentenes, men det er vanskelige å finne noen annen bærbar som minner om ZenBook Pro Duo. Vi er under alle omstendigheter oppe i «Pro»-klassen. Lenovo ThinkPad X1 Extreme og Apple MacBook Pro koster begge mye mer, men har «bare» en skjerm hver, og de blir begge forbikjørt på ytelse. Så i den gamle diskusjonen om dette er en «MacBook-killer», er svaret ja. Og den spiser andre MacBook-killere til frokost.

Konklusjon

Asus ZenBook Pro Duo UX581 er en maskin for dem som trenger å kunne ta hele sitt kompliserte arbeidsliv med i vesken. Den er like rask som en stasjonær – også når det gjelder krevende grafiske oppgaver. Og den har mer skjermplass enn de fleste har stående på skrivebordet. Det har sin pris, både i kroner og kilo. Økonomisk er det ikke noe å si på det. Faktisk virker den nærmest billig når man tar i betraktning at man får to høyoppløste OLED-touchskjermer og et grafikkort i det bedre sjiktet. Det går til gjengjeld ut over bærbarheten, da vekten på hele herligheten kommer opp over to kilo. Alt i alt er det likevel snakk om en svært vellykket maskin som fornyer sjangeren.

picture4
<
>
Tastaturet er behagelig, og med rimelig vandring og god plass mellom tastene. Foto: Asus
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
  De koster nesten det samme, og de henvender seg til samme målgruppe, nemlig de forbrukerne som gjerne vil ha en premium mobil uten å måtte robbe banken.
  Med en Huawei Watch GT2 Pro på armen, trenger du ikke bytte klokke etter trening. Den passer nemlig til de fleste antrekk.