Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minidatamaskin fra Apple med nyeste generasjons maskinvare.

Skrevet av / 04.02.19 - 10:15
Apple Mac Mini 2018
Jonas Ekelund

Mac Mini er Apples minste og billigste stasjonære datamaskin. Den er beregnet for de som ikke vil ha en alt-i-ett-maskin som Apple iMac, eller som synes at Apple iMac Pro er for mye for deres behov. Man kan lett bruke skjerm, tastatur og mus når man oppgraderer. Men det er ikke til skrivebordsarbeid den har blitt mest populær. Takket være sin beskjedne størrelse er den perfekt som kilde til hjemmekinoen. Og mange selskaper stabler dem i rack for databearbeiding.

Den ble lansert allerede i 2005, med en tredjegenerasjon i 2010 som så fikk små oppdateringer frem til 2014. Siden ble det stille, og mange begynte nok å forberede seg på at Apple hadde lagt ned Mini-serien. Det var derfor en hyggelig overraskelse på iPad Pro-eventet i oktober at man foruten en ny MacBook Air, også viste frem en helt ny Mac Mini. Et mer kraftfullt indre med raskere grafikk, SSD-disk med mer lagringskapasitet og nye raske tilkoblingsmuligheter. Samt en pris som begynner på et par tusenlapper mer, og springer i vei til nesten fem ganger (!) basisprisen når den er maksutrustet.

Uteseende og konstruksjon

Til tross for det kraftigere innholdet beholder nye Mac Mini det smidige formatet og klassiske formspråket. Det er fortsatt en maskin man lett kan gjemme vekk ved skrivebordet eller i TV-benken. Da skallet er laget i aluminium, kan det brukes for å avlede varmen fra innsiden. Og for første gang er den laget av 100 prosent gjenvunnet aluminium. Det er en meget solid maskin, langt fra de plastaktige mini-datamaskinene fra mange av konkurrentene.

Foto: Apple

Tilkoblinger og maskinvare

Tilkoblingsmulighetene på den gamle modellen var bra for sin tid, men begynte å føles umoderne. Bare hovedskjermen støttet 4K, og da bare med lav oppdateringsfrekvens. Denne modellen har raskere USB-porter og fire USB-C porter med støtte for Thunderbolt 3 og Displayport. Dermed kan man kjøre to 4K-skjermer i 60 Hz via Thunderbolt, pluss en til via HDMI. Eller en 5K-skjerm pluss en 4K-skjerm. Ikke verst for en maskin i nettbrettstørrelse!

Lagringen har også fått en skikkelig oppgradering. Den gamle modellen kom med en gammeldags mekanisk harddisk, eventuelt en Fusion Drive, og krevde en kostbar oppgradering for å få SSD-disk. Den nye modellen kommer med en betydelig raskere SSD-disk på 128 eller 256 gigabyte. Som tilvalg kan man få den med 512 gigabyte, 1 eller 2 terabyte. Dermed er behovet for ekstra disker mindre, og ytelsen mer enn vel tilgodesett. Lagringskapasiteten er imidlertid fastlåst og kan ikke oppgraderes. Derimot er det nå endelig mulig å sette i mer minne selv!

Ny T2 sikkerhetskrets og med minne man selv kan oppgradere. Foto: Apple

2018-modellen av Mac Mini er den første som er utstyrt med Apples T2-sikkerhetskrets. Dermed er sikkerheten høy, med fullstendig kryptering av harddisken i sanntid. Ved oppstart kontrolleres også at ingen har tuklet med maskin- eller programvaren, allerede før Mac OS X lastes. Da kretsen også håndterer bildebehandling, er en velkommen bieffekt at videobearbeiding har blitt fantastisk mye raskere. Ifølge Apple har HEVC-video-transkoding blitt opptil 30 (!) ganger raskere.

Bra med raske tilkoblinger av nyeste generasjon. Foto: Apple

Ytelse

Tidligere kunne man bare få Mac Mini med dobbelkjerne-prosessorer, som standard Intel Core i5, eller som tilvalg Intel Core i7. Det holder jo bra til å vise film på TV-en, men for mer krevende bruk er det på nåværende tidspunkt vel kleint. Nye Mac Mini fås enten med en åttende generasjon firekjerne Intel Core i3 eller en sekskjerne Intel Core i5, hvor begge kan utstyres med en sekskjerne Intel Core i7 i stedet. Betydelig mer energi!

Det bekreftes av våre syntetiske testprogrammer. Ifølge Geekbench har den entrådede ytelsen økt med nesten 30 % til 4753, mens multitrådede er mer enn fordoblet til 14 361. Videorendering har også blitt dobbelt så rask, ifølge Cinebench (40,19 fps, 561 cb). Grafikkytelsen er bra til å ha integrert grafikk, men kan selvfølgelig ikke måle seg med maskiner som har et dedikert grafikkort. Nettleserytelsen landet på 601 ifølge Basemark Web, noe som er nesten dobbelt så raskt som den nyeste MacBook Air.

Konklusjon

Apple Mac Mini har gjenoppstått fra de døde i en betydelig kraftigere skikkelse. Med de nyeste tilkoblingsmulighetene kan man koble inn mengder av tilbehør i full fart. Eller kjøre opp til tre skjermer med full 4K-oppløsning. Med den siste generasjon prosessorer er den dobbelt så rask som den gamle modellen, noe som står seg bra mot konkurrentene i samme størrelsesklasse. Basisprisen er fortsatt rimelig, men begynner man å plusse på oppgraderinger, blir det raskt kostbart. Er man fornøyd med sin gamle Mac Mini, men føler at den begynner å bli for sløv, eller vil koble inn mer høyoppløste skjermer, er den en soleklar oppgradering.

Karakter
Apple Mac Mini 2018

Home mener

Imponerende tilkoblingsmuligheter. Smidig format. Bra ytelse. Få oppgraderingsmuligheter, blir raskt dyr med ekstra tilvalg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Lyd & Bilde
Scroll to Top