Leica LUX Grip

Gripende dyrt kameragrep

Prisen er det eneste som hindrer meg fra å mene at dette er beste kameragrepet der ute.

Leica LUX Grip 13

Foto: Leica

Helt siden iPhone ble introdusert i 2007, har det eksistert alskens merkelige typer tilbehør til mobilen. Alt fra påfugl fargede etuier, til nyttige monteringsbraketter og lekre håndlagede deksler i ekte skinn. 

Og siden iPhone 12 ble lansert med et ganske brukbart kamera, har det også dukket opp en god del fototilbehør til iPhone. Her snakker vi om alt fra små linser som endrer brennvidde og nærgrensen, til blitser, stabiliserende gimbals, selfiestenger med Bluetooth, og ikke minst små grep som alle skal gi deg en bedre fotoopplevelse. 

De fleste slike grep, har liten annen funksjon utenom å gi et bedre grep om den allerede ganske glatte mobilen, og introduserer en separat utløserknapp. I seg selv praktisk nok, men ikke nødvendigvis noe som gir deg bedre bilder med mobilen.

Foto: Leica

Leica LUX Grip

De aller fleste duppedittene som finnes til iPhone har det til felles at de koster lite. Det skal ikke Leica Lux Grip beskyldes for. Det er faktisk et av de mest kostbare tilbehørene vi har sett til iPhone, og kan lett misforstås som et glorifisert kameragrep til mobilen.

Etter å ha prøvd det selv, er bildet god del mer nyansert. Lux Grip, som det kalles, festes til mobilens MagSafe, altså det magnetiske feltet bak på iPhone-modeller fra iPhone 12 og nyere.

Foto: Lasse Svendsen

Grepet som er laget i solid lettmetall, har to programmerbare funksjonsknapper, en totrinns utløserknapp, og et innstillingshjul foran. Sånn sett ligner grepet egentlig litt på grepet på et Leica kamera, og grepet har til og med stativfeste i bunnen. Der finner man også USB-kontakten for lading av grepet. Som skal rekke til cirka 1000 eksponeringer.

Leica Lux-app

Leica-grepet kobler seg til iPhone via Bluetooth, og her kommer det som gjør Lux Grip spesielt, og skiller det i vesentlig grad fra andre grep vi har sett til iPhone: Leica Lux-appen. Den funker kun med Lux-grepet, og man får et ettårig gratis PRO-abonnement på Leica LUX-appen når man kjøper grepet.

Det er en app som ikke må forveksles med Leica Fotos-appen som man bruker sammen med Leicas kameraer. For appen kommuniserer bare med Lux Grip, og appen ser nesten helt lik ut som skjermflaten på et Leica M-kamera.

Med grepet koblet til en iPhone og appen oppe, har man mange muligheter for å gjøre ulike innstillinger før man tar bilder. Som valg av eksponering, ISO og lukkertid.

For eksempel ligger det en hel del Leica-simuleringer i appen, som gjør det mulig å legge på fargefilter etter egen smak, og det finnes også en innstilling for ulike Leica-objektiver, fra Summilux M, til Summicron M, og Noctilux M objektiver, hvor appen etteraper objektivenes ulike bokeh-karakterer.

Foto: Lasse Svendsen

Det er ganske lekkert utført må jeg medgi, og appen har en meny for valg av innstillinger som for eksempel bildeformater – og her kan man velge mellom RAW og RAW Pro – hvor RAW Pro lagrer bildene som en 10-bits DNG-fil. Det er også mulig å vise histogram, og fokus peaking kan legges til på skjermen. Klikker man fra Photo til Aperture i appen, kan man stille inn blenderverdier fra f1,4 med innstillingshjulet foran på grepet.

Foto: Lasse Svendsen

I bruk 

Grepet er lite nok til at det passer i lomma, og det finnes et etui som er tilpasset Lux Grip som ekstrautstyr. Der er det også plass til en liten AirTag, slik at man til enhver tid vet hvor man har lagt håndgrepet til mobilen.

Som jeg må medgi er en fryd å jobbe med. 

Det virker som magneten sitter godt nok på mobilen til at man føler seg trygg når man går med mobilen i hånda, koblet til Lux-grepet. Ergonomisk sett kan det nesten ikke gjøres bedre. Grepet sitter ikke bare godt, det er godt å holde i også, og det praktiske ved at man har et innstillingshjul som kan brukes til en foretrukket innstilling, er i seg selv en god nok grunn til å ha et separat grep på mobilen. 

Foto: Lasse Svendsen

Hvertfall for de som tar mye bilder med en iPhone. iPhone Pro-modellene har jo som vi vet ganske omfattende menyer for valg av innstillinger, inklusive RAW-format. Her er det bare gjort enklere og mer oversiktlig enn Apple klarer selv. Muligheten for å etterape Leicas bildeestetikk og objektiver, vil nok mange Leica-fotografer vite å sette pris på. 

Foto: Leica
Les videre
Exit mobile version