Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Lenovo Yoga Book YB1-X91F

Til den lette, kreative bagasjen

Lenovos mikrobærbare to-i-en kan være med over alt, og går aldri tom for strøm. Og så er det tastaturet.

Skrevet av / 12.09.17 - 16:08
Lenovo Yoga Book YB1-X91F
John Hvidlykke

Det gikk et sus gjennom salen da Lenovo presenterte sin hovednyhet på IFA-messen i september i fjor. En bærbar datamaskin på bare 600 gram og 9,6 mm tykkelse. De dataene ville ha gjort den til verdens tynneste bærbare PC, hvis den ikke rent teknisk var et nettbrett med integrert tastatur. Men – nettbrett eller ei – den kjører Windows 10, så man kan bruke alle de velkjente programmene på den.

Siden den septemberdagen har vi ventet på å få den lille fyren inn på testbenken, slik at vi kunne se hvor mye datamaskin det har lykkes å klemme ned i den superattraktive emballasjen. Inntil posten endelig kom med den ganske lette pakken til redaksjonen. Lenovo Yoga Book svarer i høy grad til betegnelsen ”notebook”. Den tar mindre plass i vesken enn en A4 notatbok, og med sitt matte cover kan den minne om en Moleskin-notatbok som har vært i klørne på en industridesigner.

Tastatur uten taster

Lenovo er i gang med å vise at de er merket for innovative folk. Det å skape et ry som nytenkende er ikke lett når merket ellers er kjent for businessbærbare etter oppskriften ”firkantet, fornuftig og matt sort” – og like spennende som en tysk bensinstasjonssjokolade. Men de prøver iherdig. Og hvis Apple er innovative ved å fjerne hodetelefonkontakten, må Lenovo være lysår foran alle ved å fjerne alle tastene fra tastaturet! Ok, det er ikke helt så galt som det høres ut. Laptoper har etter hvert fått kortere og kortere vandring på tastene, i takt med at det er skåret av tykkelsen. Og den ubrutte, glatte touchflaten gir mulighet for annet enn inntasting av tegn. Man kan også bruke flaten som tegneblokk. En riktig en, vel å merke. Den medfølgende pennen bruker ordentlig blekk, og kan tegne på alminnelig papir – samtidig med at streken digitaliseres. Det fikk vi demonstrert under IFA-messen, hvor profesjonelle karikaturtegnere brukte Yoga Book som skisseblokk, tilsynelatende uten store vanskeligheter.

Yoga Book-navnet skyldes naturligvis at det er snakk om en to-i-en-maskin, som både kan brukes som nettbrett og PC med tastatur. Tastaturet kan imidlertid ikke tas av, men kan i stedet brettes rundt til baksiden. De leddelte metallhengslene i hele skjermens bredde virker usedvanlig stabile, og kan holde skjermen fast i enhver situasjon.

Antall inn- og utganger er på et absolutt minimum. En mikro-USB-port til lading og filoverføring, en mikro-HDMI-port til ekstern skjerm og en hodetelefonkontakt. Samt en holder til SIM-kort på versjoner med innebygget mobil nettadgang. En av og på- knapp og volumknapp avslører at vi har med et nettbrett å gjøre.

Bambi på isen

Vi har i mange år testet mange datamaskiner og en hel del nettbrett. I de fleste tilfellene handler skifte fra en maskin til en annen om å installere en rekke basisprogrammer, logge inn på brukerkontoen – og så komme videre fra der man slapp.

Å ta i bruk Yoga Book er litt mer komplisert. Selv om operativsystemet er Windows 10, og maskinen aksepterer standardprogrammer til PC-plattformen, er brukeropplevelsen en ganske annen enn vanlig. Det gjelder også tastaturet, hvor total mangel på følsomhet i tastene (haptisk feedback) betyr at man i begynnelsen sitter og stirrer på skjermen. Traff jeg? Lenovo har angivelig brukt to år på å optimere den kunstige intelligensen i tastaturet, som skal korrigere tastefeil på den glatte flaten. Det føles besynderlig, og man har en ”Bambi på isen”-fornemmelse når man lar fingrene danse over den glatte flaten. Så mye større er overraskelsen over at det faktisk kommer lesbar tekst ut av det. Helt følelsesløse er tastene heller ikke, da hvert trykk ledsages av en vibrasjon fra maskinen.

Benchmark

At det er snakk om et nettbrett mer enn en tradisjonell PC, avsløres i vår hastighetstest. Prosessoren er en firekjernes Intel Atom X5-Z8550 på 1,4 GHz. Og selv om den er dobbelt så kraftig som Asus VivoStick, som vi nylig testet, setter hastigheten alvorlige begrensninger for hva det er mulig å gjøre på yoga-boken.

Sagt i tørre tall klarer maskinen en Geekbench-score på henholdsvis 966 (single-core) og 3265 (multi-core). Det får selv den svakeste kontor-PC-en til å virke rask i avtrekket. En Cinebench-score på 136 demonstrerer også at det ikke er innenfor 3D-animasjon Yoga Book har sine karrieremuligheter. Kraftige maskiner har gjerne en ytelse på det femdobbelte.

Saken er at Lenovo har valgt å ofre regnekraften til fordel for bærbarhet og batteritid. Og at de har lykkes med det, demonstrerer Peacekeeper-batteritesten. Over åtte og en halv timer med tent skjerm og fullt kjør i nettleseren gikk det før batteriet var tomt. Det er ikke bare flott, men direkte fenomenalt! Du kan bruke den flittig en hel arbeidsdag uten å risikere å gå tom for strøm.

Konklusjon

Lenovo Yoga Book er helt klart annerledes, noe som i seg selv er forfriskende. Den er ikke bare så tynn og lett at man blir i tvil om man tok den med seg i vesken – og i så fall i hvilken lomme. Touch-tastaturet er også nyskapende, og den trykkfølsomme flaten er det mest intuitive regnegrensesnittet jeg til dags dato har sett på en datamaskin. Men det er også torner på rosene. Uansett om Lenovo har brukt lang tid på å utstyre tastaturet med kunstig intelligens til å korrigere tastefeil, er det fortsatt betydelig vanskeligere å bruke enn et normalt tastatur. Så hvis du er vant til blindeskrift, og leter etter en datamaskin til å skrive din neste mursteinsroman på, må du heller velge en større laptop med normalt tastatur. Nettbrettets brukergrensesnitt voldte også en del kvaler. Og den lange batteritiden betales med sneglefart i Intel Atom quadcore-prosessoren, som er alt annet enn rask. Hvis plassen betyr alt, eller du er frihåndstegner, er Yoga Book-en til gjengjeld genial.

picture1 picture2 picture3
<
>
(Foto: Produsenten)

Home mener

Ultrakompakt. Den er tynnere og lettere enn alt annet som har innebygget tastatur. Touch-tastaturet er snedig, og pennen er genial. Ekstrem batteritid. Tastaturet krever en hel del tilvenning, og plassen er like knapp som prosessorkraften. Et minimum av porter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Scroll to Top