Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple MacBook Air 2018

Mindre og skarpere

MacBook Air har gjenoppstått i et mindre format med en betydelig bedre skjerm.

Skrevet av / 06.01.19 - 10:15
Apple MacBook Air 2018
Jonas Ekelund

Bortsett fra en liten oppfriskning i fjor, er det nå tre år siden MacBook Air ble oppgradert. Siden den gang har vi fått se oppgraderte MacBook Pro samt at lille MacBook har hatt sin premiere. Mange mistenkte nok at den siste ville bli en erstatter for Air. Det var derfor en overraskelse ved høstens lanseringsevent at det faktisk kom en ny modell av MacBook Air.

Den store nyheten er at den gamle lavoppløste skjermen endelig har blitt erstattet med en moderne Retina-skjerm. Målene og vekten har krympet ytterligere, men tross dette har maskinen fått en større styreplate og et tastatur med fingeravtrykkleser. Lyden har fått en skikkelig oppgradering. Innsiden har selvfølgelig mer moderne kretser og den nye sikkerhetskretsen. Det samme gjelder portene, som nå i likhet med det øvrige sortimentet har gått over til USB-C.

Ulempen med oppgraderingene er at dette ikke lenger er en utpreget budsjettmodell. Den forrige modellen kostet 2/3 av hva MacBook og MacBook Pro gjorde. Nå skiller det bare hundrelapper, noe som gjør valget betydelig vanskeligere.

(Foto: Apple)

Utseende og konstruksjon

På papiret ser det kanskje ikke så dramatisk ut at den har krympet et par centimeter på den ene siden, en og en halv på den andre, og at den har blitt noen millimeter tynnere. Side om side er det imidlertid slående, og det minner mer om lille MacBook. Kantene rundt den gamle skjermen ser grotesk brede ut til sammenligning. Faktum er at volumet har krympet med 17 prosent, og vekten har gått ned en hel hekto. Det utgjør faktisk en ganske stor forskjell i vesken. Vil man også lette på miljøsamvittigheten, er det fint å vite at den er laget av 100 prosent gjenvunnet aluminium.

Skjermen

Det mest slående med nye MacBook Air er at den endelig har fått en moderne skjerm. Den gamle 1,3-megapikselskjermen har blitt erstattet av en herlig ny med 4 megapiksler. Dermed er det slutt på de grovkornede pikslene som gjorde liten tekst vanskelig å lese og dataredigering av bilder vanskelig. Men det er ikke bare oppløsningen som har blitt forbedret; den kan også gjengi 48 prosent flere farger. Dessuten har skjermen bedre betraktningsvinkel, slik at man slipper forgjengerens vanskelige fargeskiftninger. Dermed er Air meget brukbar for bilderedigering på farten. Selv om den mangler Truetone-fargekorrigereren som MacBook Pro har.

Nytt tastatur og større styreplate, samt lynraske USB-C-porter. (Foto: Apple)

Bruk

Allerede når man skal sette i ladekabelen, noterer man at den gamle Magsafe-kontakten er borte. I stedet brukes, akkurat som på de øvrige bærbare modellene, gjennomgående USB-C. Både for lading og for tilkobling av eksterne enheter. Med Thunderbolt 3-støtte kan man koble til en 4K-skjerm. Har man mange gamle USB-enheter, blir det imidlertid til at man skaffer en adapter. Det gjelder også om man vil overføre bilder fra SD-kortet, da den tidligere innebygde kortleseren har forsvunnet. Kjedelig nok finnes det bare to porter, noe som gjør at det for mange blir nødvendig å skaffe en USB-C-hub.

Styreplaten har blitt betydelig større og støtter praktisk nok Force Touch. Tastaturet er av den nye grunne «butterfly»-typen. Slaglengden er mindre, men det er mer behagelig å skrive på. Forhåpningsvis er det bedre konstruert enn på den seneste MacBook Pro, som hadde problemer med at skitt samlet seg og tangentene sluttet å fungere. Øverst oppe til høyre sitter den nye fingeravtrykkleseren, som både kan brukes for innlogging og identifisering ved kjøp. Dette takket være T2-sikkerhetskretsen som også krypterer harddisken og lar maskinen lytte etter Siri-kommandoen.

Ytelse

Er man ikke så godt inne i Intels benevnelser på prosessorer, er det lett å tro at nye Air burde være betydelig raskere. Den er jo også tre år nyere. Men det har faktisk ikke hendt så mye med den energieffektive Core i5 som Apple har valgt. Den er noe raskere enn MacBook og gamle Air, men betydelig langsommere enn MacBook Pro. SSD-diskene er imidlertid raskere, noe som er viktig ved daglig bruk. Grafikken har blitt raskere, men må drive tre ganger så mange piksler, noe som gjør at sluttresultatet likevel oppleves som langsomt. Det eneste området hvor Air har blitt betydelig raskere, er videoavkodingen, takket være den nye T2-kretsen.

(Foto: Apple)

Konklusjon

Har man en gammel MacBook Air som man vil oppgradere, er 2018-modellen et bra skritt fremover. Den oppleves som raskere og er både mindre og lettere. Men fremfor alt har den endelig fått en høyoppløst skjerm med bra fargegjengivelse. At den bruker samme USB-C som de øvrige nye Apple-produktene, er smidig, selv om oppgraderingen fra den gamle modellen innebærer at man må skaffe seg adapter. Imidlertid har prisen steget skikkelig, spesielt om man velger mer lagringsplass. Er det smidighet man er ute etter, bør man kanskje se på 12″ MacBook i stedet, mens en enklere MacBook Pro er betydelig raskere og ikke så mye dyrere.

Karakter
Apple MacBook Air 2018
Premium

Home mener

Endelig en bra skjerm. Mindre og lettere. Grafikken er ikke den raskeste. Bare 2 USB-C porter. Ikke så billig lenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Lyd & Bilde
Scroll to Top