Produsentene forsøker hele tiden å komme på nye, smarte funksjoner som skal skille dem fra konkurrentene. I fjor begynte alle å snakke om GPS-er som var tilkoblet Internett for å kunne hente helt fersk informasjon. Men ingen av disse finessene nådde Skandinavia. I år har de endelig kommet, og både Garmins og Navigons modeller kobler seg opp via 3G-nettet. Tomtom lanserer nettilgang i GPS senere i høst. Takket være det, kan de hente ned mer detaljert informasjon om trafikkproblemer enn den som sendes ut via TMC. Men man kan også søke etter hoteller, restauranter og få mye mer informasjon enn bare adressen. Man kan få annen informasjon som kan være praktisk på reisen som vær, flyavganger, mobile fartsbokser og parkeringsinformasjon.
Navigator eller mobilen?
Hvis du har en smarttelefon med pekeskjerm og innebygd GPS, kan det være fristende å kjøpe et navigeringsprogram til den i stedet for et nytt apparat. I enkelte tilfeller kan det være en funksjonell nødløsning, men i lengden bør man tenke på begrensningene. Skjermen er mye mindre, høyttaleren er sjelden god, og nøyaktigheten er ikke noe å skryte av. Har du iPhone, finnes det en løsning på dette som du kan lese om senere i artikkelen.
Billigere oppdateringer
Siden vi startet å testet GPS-navigatorer i 2007, har det skjedd mye med prisene. Da kostet toppmodellene 5000–7000 kroner, mens man nå kan komme unna med halvparten. Men innkjøpsprisen er, som mange har merket, ikke hele kostnaden. Etter hver test får vi kommentarer fra leserne med skrekkhistorier om gamle kart og svinedyre oppdateringer. Der har det faktisk blitt mye bedre. Alle tilbyr nå minst én oppdatering, og for toppmodellene følger det ofte med flere år med gratis kart. Til og med abonnementsprisene har nå kommet ned i noen overkommelige hundrelapper. I tillegg kommer fartsbokser til en lignende kostnad.