Search
Generic filters

: Mark Levinson No 532

Mark Levinson No 532

Man skal være ganske kravstor for å trenge mer effekt enn det Mark Levinson No. 532 kan levere. Effektforsterkeren som veier solide 55 kilo, leverer 400 W per kanal, kontinuerlig. Og mye mer enn det når det virkelig trengs.

Lyd & Bilde mener

Silkeglatt raffinement Eksplosiv dynamikk Stabil under belastning Balansert lydbilde Bunnsolid byggekvalitet
Koster litt

Ingenting er så moro som klokkeklar og samtidig steinhøy musikk. Dessverre helles ofte babyen ut med badevannet, for selv om forvrengningen er omvendt proporsjonal med antall desibel, er det ofte veldig høyt – og bare det. Finesser og små klangnyanser som setter musikken i et mer troverdig perspektiv – i dobbel forstand – drukner i en massiv lydmur som kan vekke de døde. Derfor er det mulig å høre forskjell på en 400 W forsterker til 20 000 kroner og en til mange ganger den prisen. Og nettopp derfor finnes det et marked for forsterkere av Mark Levinsons kaliber. I denne prisklassen, hvor en forsterkerkombinasjon fort koster 150 000 kroner eller mer, får man klemt de siste dråpene, eller skal vi si klangnyansene, ut av musikken man lytter til. Og det på en måte som gjør at mange mener det er verdt pengene. Mark Levinson – firmaet, ikke mannen – så dagens lys i 1972, og er dermed en av de eldste amerikanske produsentene av high-end-forsterkere. De har klart å beholde fokuset og utelukkende holdt seg til forsterkere, og senere CD-spillere, men aldri høyttalere. Forsterkerne og mannen med samme navn skaffet seg fort et navn i engere hi-fi-kretser, og etter bare noen få år var Mark Levinson plassert på stjernehimmelen og fikk panegyriske omtaler. Mange av de gamle forsterkerne er fremdeles ettertraktet for sin raffinerte og muskuløse klang og går for mer enn nypris på bruktmarkedet i dag. Mannen bak er for lengst ute av Mark Levinson, som nå drives av Harman-gruppen, som også eier Harman/Kardon og JBL – to andre amerikanske hi-fi-giganter.

400 W
Man skal være ganske kravstor for å trenge mer effekt enn Mark Levinson No. 532 kan levere. Effektforsterkeren, som veier solide 55 kilo, leverer 400 W per kanal. Kontinuerlig. Og mye mer enn det når det trengs. Forsterkeren er fullbalansert, det vil si at hele kretsløpet i begge kanaler har separat jord for lavest mulig støyterskel, og mest mulig musikk.

Den ser ut som den er bygget for å tåle en krig, og chassiset er laget for å isolere de steindyre komponentene fra utvendig interferens og elektrostøy. Innvendig er den delt i tre seksjoner. En inngangs- og kontrolldel i midten, og et forsterkertrinn i mono på hver side. To store og blytunge ringkjernetrafoer – en til hver kanal – leverer strøm til 24 utgangstransistorer – per kanal. Signalveien er kortet ned med cirka 35 prosent sammenlignet med forrige generasjon effektforsterkere fra M-L. Og alle komponentene er montert på Arlon-kretskort som er langt mindre følsomme for interferens og isolerer komponentene i kretsløpet bedre. Til 175 000 kroner er No. 532 M-Ls dyreste stereo-effekttrinn, No. 532h med halve effekten koster 70 000 kroner, og det finnes også mono, tre-  og femkanals effektforsterkere, foruten referansen, No. 53 på 1 x 500 W til 215 000 kroner.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Mark Levinson No 326s

  Mark Levinson No 326s

  326S er basert på Mark Levinsons dyreste forforsterker, den todelte No. 32, men her er alt integrert i ett kabinett.

  Les også

  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.