: Pioneer VSX-920

Harmonert og velutstyrt

Pioneer VSX-920 har mange tilkoblingsmuligheter, og låter utsøkt både i stereo og surround.

Lyd & Bilde mener

God lyd Funksjoner 6 HDMI-innganger
Mangler litt kraft Ikke lydreturkanal
 • 6 x HDMI 1.4 inn, 1 x HDMI ut
 • 3D-støtte / ikke lydreturkanal
 • 7 x 100W
 • 8ohm, 1 kanal drevet
 • MCACC Romkorreksjon
 • Alle HD-lydformater
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5198 kr

VSX-920 er mer enn en liten oppgradering av sin forgjenger VSX-919. Forsterkertrinnene er bygget opp igjen fra grunnen av, denne gangen med diskrete forsterkertrinn til alle kanaler hvor forgjengeren kun hadde diskret oppbygning til frontkanalene mens de øvrige forsterkertrinnene delte samme ”forsterkerpakke”.

Utstyr og brukervennlighet
Foruten HDMI 1.4 har receiveren fått en kul gratisapplikasjon til nedlasting som lar din iPhone eller iPod Touch styre den. Den kan alternativt styres over nettverk via en PC. iPhone-tilkobling til USB-inngangen følger med i pakken, og inngangen støtter dessuten avspilling av ulike lydformater fra minnepinne eller harddisk. Om du ønsker, kan du kjøpe en blåtannmottaker for å overføre musikk fra mobiltelefonen direkte til receiveren. Dette er dessuten den eneste receiveren i testen med internettradio, som gir tilgang på flere tusen radiostasjoner, mange med bedre lydkvalitet enn DAB-radio.

Foruten å støtte Dolby ProLogic IIz som lar deg koble til et par ekstra høyttalere i høyden, har Pioneer-receiveren såkalt Virtual Height Speaker. Denne matrisen forsøker å psykoakustisk skape en høydedimensjon uten at det fysisk finnes høydehøyttalere.Vær oppmerksom på at VSX-920 ikke har lydreturkanal (ARC). Romkorreksjonen til Pioneer er avansert, og den regner ut stående lydbølger og faseproblematikk i rom og høyttalere, så vel som avstander, lydnivåer og klangkarakter.

Den mangler multikanals forforsterkerutgang, så man får ikke koblet til ekstra effektforsterker eller aktive høyttalere. Receiveren er relativt enkel i bruk, og Virtual Height Speaker viser seg å fungere såpass bra at vi velger å la den være aktivert i surround. Fjernkontrollapplikasjonen til iPod er morsom i bruk, men slett ikke nødvendig.Romkorreksjonen tar sin tid, men så blir resultatet også bra. Når ”Pure Direct” er aktivert i stereo, overstyres likevel ikke høyttalerkalibreringen. Vi skifter derfor til et tomt minne, hvor ingen romkorreksjon er lagret.

Lydkvalitet
Musikken til elektropop-jenta Lucy Swann gjengis med en dyp og kontrollert bass, samtidig som stemmen til Lucy kommer meget klart frem. Rytmene på ”To Juggle” er tunge, men receiveren holder dem i tømmene. Og perkusjonen er nyansert og ryddig. VSX-920 har en mer organisk og naturlig måte å gjengi musikken på enn Sony-receiveren. Receiveren er kraftig nok, selv om vi kunne tenke oss enda litt mer muskelkraft. Onkyo og Yamaha har begge litt mer kraft å rutte med. Med HD-lyd fra ”Avatar” digger vi straks hvordan fasen sitter som støpt mellom front- og bakkanalene – dette er psykoakustisk dessert av gourmetklasse! Ettersom receiveren korrigerer også for klangkarakteren til subwooferen, oppleves bassen som litt slankere enn når suben er ukorrigert. Samtidig integreres bassen mye bedre i lydbildet, og om du synes det blir litt tamt, er det bare å skru opp lydnivået på subwooferen noen decibel. Bassen er her mer balansert og åpen enn med de andre receiverne. ”Virtual Height Speakers” gjør dessuten at lydbildet oppleves enda litt større og komplett. Det er ikke det samme som å ha fysiske høyttalere i taket, men det hjelper litt på opplevelsen.

Konklusjon
Pioneer VSX-920 er en receiver med kule funksjoner, som å bruke iPhone/iPod som fjernkontroll, nettverkstilkobling, og den er den eneste i testen med USB-inngang som støtter MP3-avspilling fra minnepinne og lyd fra iPod/iPhone. Den er også den eneste med internettradio. ”Virtual Height Speaker” gir dessuten enda litt mer romfølelse fra høyttalerne, selv om det ikke finnes høydehøyttalere tilkoblet. Musikk i stereo er meget klart gjengitt, med kontrollert og dyp bass. Lyden er rett og slett meget bra, men vi savner litt mer kraft. Det samme gjelder for lyd i surround. Her skilter Pioneer med en meget faseriktig gjengivelse av bakkanalene, slik at lydbildet blir meget omsluttende. Receiveren korrigerer klangkarakteren i subwooferen, slik at den blir mer integrert. En flott receiver, men som mangler lydreturkanal (ARC).

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Onkyo TX-SR608

  Oppløst kruttønne

  Onkyo TX-SR608 bygger på forgjengeren, og har HDMI 1.4 som eneste nyhet. Men om den er like bra, har konkurrentene noe å frykte.

  Sony STR-DN1010

  Lett å bruke - lett å feste

  Sony STR-DN1010 er meget enkel i bruk, og lydreturkanalen fungerer rett ut av esken. Lyden er også bra.

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.