Search
Generic filters

: Epson Stylus Photo R2880

Sort-hvitt-kongen

Ingen skrivere klarer alt, men Epsons kommer skremmende nært.

Lyd & Bilde mener

Meget høy utskriftskvalitet Fargedybden Fantastisk s/hv-kvalitet Fleksible justeringer
Små blekkpatroner Blekkbytte Høy pris
 • Epson Stylus Photo R2880
 • UltraChrome K3
 • pigmentblekkk
 • 8 x 11 ml blekkpatroner
 • A3+ papirformat,
 • maks 1,3 mm tykt
 • 5760 x 1440 dpi oppløsning
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6990 kr

Noen ganger hjelper det ikke hvor mye man kalibrerer eller justerer, utskriftene blir aldri 100 prosent optimale. Men med denne skriveren er det mulig å komme tett på det optimale. Hvis man vil. For Epsons nye R2880 kan bli nesten perfekt med litt fargejusteringer. Som den utgåtte R2400, bruker også den nye Epson-skriveren UltraChrome K3 pigmenterte blekk, som vår referanseskriver, Stylus Pro 3800 fra Epson. I tillegg har den samme Radiance-teknologi som den rimeligere R1900-skriveren, hvor fargeektheten og blekkutnyttelse er blant parameterne som er forbedret.

Ni patroner, men åtte plasser
Den bruker åtte 11 ml patroner med pigmentert blekk. Fotosvart for høy kontrast på blankt papir, mattsort for matt papir, lys grå, enda lysere grå, gul, cyan, lys cyan, vivid magenta og lys vivid magenta. Men bare åtte av disse ni blekkpatronene om gangen. For man må dessverre bytte mellom fotosvart og mattsvart etter papirtype, ved å fysisk bytte mellom blekkpatronene. Vivid magenta og lys vivid magenta, skal gi bedre fargedybde på utskriftene.

Fargejusteringer
Skriveren har fått helt ny programvare, med bedre kontroll på blekkmengde og andre innstillinger. Når man installerer programvaren får man ikke bare muligheten til å velge ulike utskriftskvaliteter, fra fotoutskrift med høy utskriftshastighet, til høyest mulig fotokvalitet i programvaren Epson Easy Photo Print. Man får også en plug-in for Photoshop selvsagt, slik at man har kontroll over profiler og fargestyring mens man jobber med bildene før utskrift.

Opptil 30 ark kan lades fra toppen på R2880, mens den halvautomatiske arkmatingen fra åpningen bak er tilpasset papir opptil 1,3 mm tykkelse. Skrivehodene har et blekkavstøtende belegg som forbedrer dråpeplasseringen og utskriftskvaliteten. I programvaren som kan brukes rett fra Photoshop, finner man støtte for 16-bits-utskrifter og valget mellom Adobe RGB eller sRGB fargerom. Man kan ikke bare skrive ut i opptil 5760 punkter per tomme – mot 4800 dpi på HP B8850 – men også få flere grundige justeringer av både fargebalanse og tonalitet på sort-hvitt-utskrifter. Dermed kan man både kontrollere kontrast, tonalitet og mer, samtidig som man kan finjustere kontrast og lys på utskriftene.

Fargekvalitet
Heller ikke denne skriveren er noe lyn. På aller beste kvalitet brukte den 7 minutter og 45 sekunder på å skrive ut testplansjen i A3-format. Velger man litt lavere utskriftskvalitet, noe man trygt kan gjøre uten synlig kvalitetstap, er det mulig å banke ned utskriftstiden med et par minutter.

Epsons Radiance-teknologi med LUT (Look Up Table) på R2880, korrigerer fargeverdiene fra RGB for hver enkelt blekkfarge. Fargebalansen fra skriveren så mildt sagt merkelig ut på de første utskriftene. Rødt og blått var altfor kraftig gjengitt, men etter å ha forsøkt med ulike fargeprofiler, satt fargene som et skudd. Fargemetningen er strålende, og på semimatt eller blankere papir, ser fargespekteret på testplansjene langt bedre ut enn fra forgjengeren R2400. Det er flere detaljer i utskriftene, med langt finere kontrast og fargegraderinger.

Sort-hvitt
Men det er sort-hvitt-utskriftene som virkelig skinner. Uten en eneste justering, bare ved å velge Advanced Black and White-utskrift, siger den ene praktfulle s/hv-utskriften etter den andre ut av skriveren. Den leverer de skarpeste og mest detaljrike s/hv-utskriftene til dato, og med den samme fint graderte tonaliteten til Epsons dobbelt så dyre Pro 3800.

Likevel anbefaler jeg at man gjør seg kjent med skriverens utskriftskarakter på ulike papirtyper, og eksperimenterer med kontrast, tonalitet og lysstyrke for hver viktige utskrift. De ekstra minuttene kan være forskjellen mellom strålende og fantastisk.

Konklusjon
Epson R2880 er A3-skriveren for fotografer som lager sort-hvitt-kopier mer enn alt annet. Da er dette et opplagt valg, man får rett og slett førsteklasses s/hv-utskrifter fra denne skriveren, og de er bedre enn det meste der ute. Fargeutskriftene er absolutt av høy klasse, men her må man jobbe mer for optimal kvalitet. Hvis man kan finne R2880 til lavere enn veiledende pris, er vi villig til å se gjennom fingrene med de små blekkpatronene – for en A3-skriver – og irritasjonsmomentet med at man må skifte blekkpatroner hver gang man bytter mellom blankt og matt papir.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  HP Photosmart Pro B8850

  Genial løsning

  Etter å ha sett utskriftene fra HP-skriveren, skulle vi ønske at flere hadde kopiert HPs geniale løsning.

  Les også

  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!