Search
Generic filters

: Linn Majik DS-I

Magisk lyd uten CD

Hos Linn i Skottland har de for lengst lagt CD-spilleren på hylla, og sverger i stedet til digital streaming (DS) for best mulig lyd!

Lyd & Bilde mener

Musikalsk og finkornet lydkvalitet
Krever tilkobling til router
 • 2 x 100 W (4 ohm)
 • 6 digital inn
 • 5 analog inn
 • Moving magnet RIAA
 • Ethernet-inngang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 26000 kr

Derfor finner du heller ikke noe CD-drivverk i den nye Majik DS-I, som er laget for å ta opp kampen med erkerivalen Naim og deres musikalske alt-i-ett-boks Uniti. I Majik DS-I er CD-spilleren erstattet med en ethernet-kontakt for avspilling av musikk via hjemmenettverket. Linn har klokkertro på at denne formen for musikkavspilling  digital streaming (DS)  er det som gjelder nå og i fremtiden.

Majik DS-I
Med Majik DS-I har Linn tatt to av sine mest populære produkter, den integrerte forsterkeren Majik-I og digitalspilleren Majik DS, og samlet dem i en felles enhet. Forsterkeren har i tillegg fått flust med digitale lydinnganger som gjør det mulig å koble til andre lydprodukter (f.eks. tv) digitalt, og dermed dra fordel av Linn-spillerens innebygde D/A-konverter. Med på kjøpet får du også et skikkelig RIAA-trinn for tilkobling av platespiller. I en integrert enhet som DS-I deler både lydkilden og forsterkeren det samme kretskortet. En slik konstruksjon er lettere utsatt for forstyrrelser, og får typisk et noe høyere støygulv enn separate komponenter. For å motvirke dette har Majik DSI fått en ny strømforsyning kalt Dynamik. Linn er så stolte av den nye strømforsyningen at de tilbyr den som modulbasert oppgradering til de fleste av sine eldre produkter, og lover en markant lydforbedring. Majik DS-I er derimot utviklet med Dynamik fra bunnen av.

DSI vs. DAC?
De eksterne USB-DAC-ene har oppnådd stor popularitet den siste tiden, rett og slett fordi mange nå har flyttet musikksamlingen over på en pc eller ekstern harddisk. For noen få tusenlapper kan du oppnå en markant lydforbedring i forhold til pc-ens eget lydkort. Det er likevel to viktige forskjeller på en DS-spiller og en god ekstern D/A-konverter som for eksempel Hegel HD10.

Den første ligger i kontrollmulighetene. Med en DS-spiller har du mulighet til å navigere og styre musikkavspillingen fra sofakroken med en iPhone eller iPod touch som fjernkontroll. Men den kanskje viktigste forskjellen, som også gir utslag lydmessig sett, er at DS-enheten har fullstendig kontroll over musikkavspillingen. Før du spiller av musikk, lagres låtene i et bufferminne som forhindrer mulige avlesningsfeil. Og fordi både avspilling og D/A-konvertering foretas internt, er de to prosessene 100 % synkronisert etter det samme klokkesignalet. Dette minsker risikoen for digitalstøy (jitter), som ellers kan påvirke lydkvaliteten negativt.

Linn vs. Naim
Sammenlignet med en alt-i-ett-enhet som Naim Uniti er Majik DS-I nokså minimalistisk. Her får du ingen CD-spiller, ingen dedikert iPod-inngang og ei heller noe innebygd trådløst nettverk. Dette skyldes nok ikke at skottene har vært gjerrige, men snarere at de ønsker å holde produktene så enkle som mulig for lyden sin del. Denne filosofien er utøvd til punkt og prikke på referansespilleren Klimax DS til 125 000 kroner, som kun har strømtilkobling, ethernet-inngang og analoge stereoutganger å skilte med på baksiden. Sett i forhold til Linn-produkter flest kan man regne Majik DSI som ganske velutstyrt.

Brukervennlighet
Majik DS-I skiller seg også fra Naim Uniti ved at den krever noe mer jobb i oppstartfasen. Uten innebygd wi-fi blir det nødvendig å koble enheten til en nettverksrouter for å knytte den til hjemmenettverket. Deretter kreves det at pc-en eller nettverksharddisken din har en kompatibel mediaserver (Linn anbefaler TwonkyMedia) som kan kommunisere med DS-spilleren. Sist, men ikke minst, må du ha en måte å styre musikkavspillingen på, og dette gjør du lettest med en iPhone eller iPod touch.
Majik DS-I kan virke mer tungvint å sette opp enn en Naim Uniti, men når du først har gjort dette er det en vesentlig forskjell i betjeningskomfort mellom de to. Linn med sin iPhone-betjening gjør det enkelt å velge låter, lage spillelister og navigere gjennom musikksamlingen din fra a til å på touch-skjermen. Med Uniti må du ta til takke med en standard fjernkontroll og et lite display på fronten av spilleren. En annen begrensning
for Uniti sin del er at man ikke kan navigere frem og tilbake mens musikken spiller, ei heller lage spillelister slik Linn-spilleren tillater.

Lydkvalitet
Siden Majik DS-I er en direkte konkurrent til Naim Uniti, var det nærliggende å sammenligne med denne. Uniti er kjent for sin svært spenstige og slagkraftige lyd, som gir musikken massevis av energi og engasjement, uten at lyden blir for basstung eller pompøs av den grunn. Naim-forsterkeren har også rikelig med krefter til å drive tungdrevne høyttalere til akseptable lydnivåer.

Linn DS-I har til sammenligning noe mindre kraft å rutte med, og det hører man først og fremst ved at man ikke kan spille like høyt. Lyden kan imidlertid beskrives som enda litt mer raffinert enn Naim. Spesielt i diskanten er det klart hørbart at Linn har en bedre oppløsningsevne, og gjengir flere detaljer og nyanser fra opptaket, uten å bli for lys eller spiss. Mellomtonen har en anelse mindre varme enn Naim, og kan virke noe slankere i stemmegjengivelsen. Bassen er heller ikke like fyldig som hos Naim, men derimot noe fastere og mer presis i anslagene. Totalt sett opplever vi Linn DS-I som hårfint bedre når man benytter seg av spillernes innebygde streamingfunksjon til å spille av musikk. Men her dreier det seg like mye om smak som kvalitetsforskjeller, og det skal understrekes at begge spillerne låter meget bra.

At DS-systemet har sine lydmessige fordeler fikk vi også bekreftet da vi koblet en ekstern musikkspiller (Logitech Squeezebox) til en av DS-Is digitalinnganger. Dette skal i teorien låte helt likt, siden man benytter den samme D/A-konverteren i begge tilfellene. Likevel er det en klart hørbar forskjell i lydkvalitet mellom de to når vi spiller av de samme musikkfilene. DS-spilleren har merkbart bedre musikalsk flyt og rytmesans, og en helt annen snert i trommeslagene. Både stemmer og instrumentklang er rikere og mer nyansert. Sagt på en annen måte låter musikken mer organisk og ekte gjennom Linn-spilleren, mens Logitech-spilleren har et mer hermetisk digitalpreg over seg.

Andre konkurrenter?
Foruten Naim Uniti er det ikke mange produkter som byr på de samme finessene som Linn DS-I i en og samme boks. Norske Hegel tilbyr riktignok sin H200-forsterker sammen med D/A-konverteren HD10 til en pakkepris på rundt 23 000 kroner. Denne løsningen har ikke den samme brukervennligheten når det gjelder avspilling, og har heller ikke fullt så raffinert lydkvalitet, men veier opp for mye av dette med vesentlig mer kraft. Med 200 W per kanal er H200 mer egnet til å drive store høyttalere i et stort rom.

Konklusjon
Med Majik DS-I har Linn endelig greid å gjøre DS-teknologien sin mer tilgjengelig for folk flest. Her får du en av markedets beste musikkavspillere kombinert med en meget god forsterker, gode tilkoblingsmuligheter og utmerket brukervennlighet. Den får sterk konkurranse fra Naim Uniti, men er et bra alternativ for dem som legger større vekt på streaming enn CD-avspilling. Tatt i betraktning at DS-I koster bortimot halvparten av de to enhetene (Majik-I/Majik DS) den bygger på, snakker vi om et aldri så lite røverkjøp!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Polestar 2 har alt som skal til for å bli en suksess, inkludert et vellydende anlegg fra Harman Kardon.
  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.