: Acoustic Energy AE1 mkIII Special Edition

Eksklusiv bombe

Små høyttalere kan ikke trosse fysikkens lover, men denne prøver hardt. Og lykkes nesten.

Lyd & Bilde mener

Superdetaljert Nøytral klang Lynrask dynamikk Potent bass
Begrenset lydtrykk og dypbass Høy pris
 • 11 cm aluminiumsbass
 • 25 mm vevd diskant-
 • membran faseplugg
 • 45–50 000 Hz ± 3 dB frekvensområde

 

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 28000 kr

På samme måte som legendariske Acoustic Energy AE1 fra 20 år tilbake var en enestående liten høyttaler, er den aller siste utgaven et magisk fyrverkeri av en høyttaler. Originalen regnes som en milepæl blant små høyttalere, en bitte liten engelsk høyttaler som trodde den var en stor amerikansk studiomonitor. Dagens utgave er ikke stort større, men har den samme spillegleden kombinert med en uhørt presisjon og gnistrende dynamisk kontrast. Veldig ulikt den stereotypiske oppfatningen av engelske høyttalere, men så var også konstruktøren Phil Jones langt fra den stereotypiske engelske høyttalerkonstruktøren.Mannen spiller bassgitar og ville ha en liten studiomonitor som kunne få fram bassen uten å knele også når man spilte høyt. Full klaff. Dagens utgave er den tredje i rekken, og er enda bedre, nesten tre ganger dyrere, men har også mer påkostet utførelse, bedre elementer og elektronikk. Men akkurat denne utgaven er en blodtrimmet versjon – en såkalt Special Edition – hvor Acoustic Energys nåværende konstruktører har ryddet opp i delefilteret for å hente ut mer av musikkens innerste. Så langt lages det bare 250 par av denne råtassen, som er en raffinert utgave av Acoustic Energy AE1 mk III.

Søk dekning
Klangkarakteren er den samme på den oppgraderte SE-versjonen som på Acoustic Energy AE1 mk III i vanlig utgave. Forskjellene ligger andre steder, som i fokus og oppløsning. Den gnistrende dynamiske kontrasten og eksplosive bassen er godt bevart her, og er så oppsiktsvekkende bra at den får andre høyttalere til å høres ut som de har åndenød. Som hos små høyttalere flest finnes det ikke dypbass her. Bassen rekker fint ned til 45 Hz i et vanlig boligrom, og selv om den ikke slenger de dypeste orgeltonene i fanget på deg, er basskvaliteten og – relativt sett – basskvantiteten fremragende. Høyttalerne har dynamisk kontrast i bøtter og spann. De kan også spille mye høyere enn størrelsen skulle tilsi, og samtidig har de steinkontroll over lydbildet. Problemene oppstår på saftige innspillinger som Poem of Chinese Drume med Yim Hok-Man, et rent trommespor hvor det lille basselementet i aluminium til slutt ikke makter mer og bryter opp lydbildet med hørbar forvrengning. Men opp til et visst punkt er det nesten ikke grenser for dynamikk i disse små bombene av noen høyttalere.

Fokuset i det fjellstøe lydbildet er sylskarpt, og her er massevis med luft og rom, dog ikke i samme grad som Audiovector S1 Avantgarde, en annen kompakt med ekstreme kvaliteter i samme prisklasse. De litt større Audiovectorene har bedre rekkevidde i bassen og bånddiskanten er luftigere og får fram overtoner bedre, men SE-versjonens mellomtone gjengir vokaler med større overbevisning. Om det er Melissa Walker eller Hans Theesink spiller ingen rolle, SE-versjonen har ingen betoning i nedre mellomtone, slik S1 Avantgarde har en liten tendens til. Derfor lyder også store strykere som celloer ikke så mørkt som på S1 Avantgarde.

De små nyansene i musikken slipper man å lete etter, for høyttalerne er så totalt gjennomsiktige at blir man ikke bergtatt av den eksplosive dynamiske kontrasten, så er det åpenheten som overbeviser. Høyttalerne har så mange ekstreme kvaliteter at summen av alt dette gjør de små SE-utgavene vanvittig engasjerende å lytte til.

Konklusjon
Man har aldri et kjedelig øyeblikk med disse høyttalerne. Raffinement og finesse kombineres perfekt med eksplosiv dynamikk og en total kontroll som svært få høyttalere i denne prisklassen og størrelsen kan oppvise maken til. Nok en gang har Acoustic Energy vist at de kan referansehøyttalere bedre enn de fleste. Alle som vil ha ufarget lyd i en liten og solid innpakning, behøver ikke lete lenger. Morsommere enn dette er det neppe mulig å lage en liten høyttaler, bare sørg for at den har nok krefter i ryggen fra forsterkeren, ellers blir det som å kjøre Ferrari med strikkmotor. Råfett, men bare til et visst punkt.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.