Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Test av 3 HD-receivere

Hjemmekinoens muskelbunter

Den blodseriøse hjemmekinofantasten trenger skikkelig kraft og finesse for å få det aller beste ut av lydsporet. Og da holder det ikke med en søt, liten forsterkersak!

Skrevet av / 14.12.09 - 23:00
Test av 3 HD-receivere
Marius Siste artikler:
Marius

Produkter i denne test

Gode hjemmekinoopplevelser krever naturligvis et bra bilde. Men enda viktigere er det at bildet følges opp av god lydkvalitet. Om valget sto mellom et middels bra bilde og overlegen lyd, eller omvendt, er jeg personlig ikke i tvil om at jeg ville valgt det første. Hørselen er vår dominerende sans, og innholdet i lydsporet bestemmer i høy grad vår opplevelse av et program som inneholder både lyd og bilde.

Hjertet i hjemmekinoanlegget
Forsterkeren er hjertet i hjemmekinoanlegget og bestemmer i stor grad lydkvaliteten fra dette. En god hjemmekinoforsterker er derfor en forutsetning for spektakulære lydopplevelser. I denne testen av tre surroundreceivere søker vi etter en nyansert og briljant gjengivelse av de små detaljene, slik at vindpust, et ekko i fjellet eller løv som faller fra trærne, gjengis så oppløst at stemningen er til å ta og føle på. Samtidig skal det være kraft nok til å gjengi skuddsalver, eksplosjoner og utagerende orkestermusikk i de mest intense scenene, med stålkontroll. Dette krever sitt! For mens en receiver til under ti tusen kroner kan gi et snev av begge deler, vil den aldri være i nærheten av å gjenskape hele lydbildet med en så høy troverdighet som vi søker i denne testen.

Dessuten er det viktig med gode musikkopplevelser, det være seg i surround eller stereo. Dette er også en god grunn til å koste på seg en del kroner i en surroundreceiver. En tommelfingerregel er at en surroundreceiver bør være minst like musikalsk som en stereoforsterker til rundt halve prisen eller litt mer.

Vi søker i denne testen etter totalopplevelsen. Men alle budsjetter har en begrensning, og vi har satt en stopp på 20 000 kroner, slik at man har råd til noen skikkelige høyttalere og en god Blu-ray-spiller i tillegg. Dette er nemlig også meget viktig for den totale lydpakka.

Utstyr
I tillegg til å besitte et kraftig høykvalitets-forsterkersteg, må en surroundreceiver være oppdatert på ny teknologi. De nye HD-lydformatene på Blu-ray gir mye bedre lyd enn DVD-formatet tillater, men topp lyd får man bare hvis receiveren dekoder disse direkte. HDMI versjon 1.3 er nødvendig for dette. Og ettersom stadig flere produkter bruker HDMI-standarden (PS3, Xbox 360, PVR, videokameraer osv.), er det en fordel om receiveren har en del slike innganger.

Mange receivere har videre fått enda flere forsterkerkanaler, for å kunne sette opp et surroundsystem med enda flere høyttalere. Onkyo TX-NR3007 er for eksempel en 9.2-receiver. Det betyr at den har ni separate forsterkertrinn, i tillegg til to uavhengige subwooferutganger. Med den nye teknologien Audyssey DSX kan denne receiveren tilføre ekstra romfølelse ved hjelp av et ekstra par høyttalere montert i høyden i front, i tillegg til et annet par plassert langt til siden for fronthøyttalerne. Med senterhøyttaleren blir det dermed sju høyttalere i front og to bak, i tillegg til inntil to subwoofere.

Yamaha RX-V3900 er en 7.1-receiver, men også denne benytter høydekanaler for å utvide et 5.1-oppsett til å strekke seg i alle tre dimensjoner.

Pioneer SC-LX82 er også en 7.1-receiver, men har ingen fancy høydekanaler for å utvinne ekstra rominformasjon. Den støtter derimot et tradisjonelt oppsett med tre fronthøyttalere og fire bak­høyttalere.
 

Produkter i denne test

Yamaha RX-V3900

Villdyret

Yamaha RX-V3900 har vært på markedet en stund, men har funksjoner og en lydkvalitet som tar den helt opp i teten!

Låter topp Manuell innstilling enkelt
Noe tilbakeholden mellomtone
Les hele testen

Pioneer SC-LX82

Svitsjing til nytt nivå

Pioneer har gått over til klasse D-forsterkning i form av ICEpower. Her er høy effekt, lite varme og ekstrem dynamikk stikkordene.

Glimrende lydkvalitet
Manuell innstilling vrient
Les hele testen

Onkyo TX-NR3007

Forsterkeroverdose

Med ni forsterkertrinn og to uavhengige subwooferutganger, oppfordrer Onkyo deg til å fylle opp stua med høyttalere.

God lyd Mange forsterkerkanaler Mange HDMI-innganger
Litt grovkornet diskant Manuell innstilling vrient
Les hele testen

Lyd & Bilde mener

God lyd Mange forsterkerkanaler Mange HDMI-innganger Litt grovkornet diskant Manuell innstilling vrient

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top