Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Aperture 3 bildebehandlingsprogram

Proff foto- redigering med HD-video

Proff bildebehandling har manglet skikkelig videoredigering. Aperture 3 løser det og mange andre problemer. Unntatt ett.

Skrevet av / 10.04.10 - 08:00
Aperture 3 bildebehandlingsprogram
Marius Siste artikler:
Marius

Aperture 3 er ikke det eneste rendyrkede programmet for avansert bilderedigering. Men det er det eneste hittil som kombinerer en ikke-destruktiv bildebehandling med støtte for redigering av HD-video. Aperture 3 kan utelukkende installeres på Mac, noen pc-versjon finnes ikke. Da må man ty til Adobe Lightroom 3 som kan installeres på begge plattformer, og som kombinerer Adobe Photoshops omfattende muligheter for bilderedigering med et mer oversiktlig grensesnitt. Akkurat som Aperture 3.

Nye funksjoner
Grensesnittet på skjermen har mange likheter med Lightroom 3, men Apple har lagt inn funksjoner i Aperture 3 som Lightroom ikke har, og som møter profesjonelles behov langt bedre. Foruten en meget godt integrert redigerer for bildevisning (Slide shows), har Aperture 3 mye bedre støtte for HD-video, slik at man kan arbeide med både bilde- og videofiler fra kameraer som for eksempel Nikon D3s, Canon EOS 5D mk II og EOS 7D.
Blant over 200 nye funksjoner og endringer i Aperture 3 er ansiktsgjenkjenning og geotagging. Med ansiktsgjenkjenning (Faces) lik den vi kjenner fra Apples iPhoto 9, er det meningen at man skal kunne katalogisere for eksempel modeller ved å gi ett bilde navn, og så finner Aperture alle bilder av samme person ved hjelp av den integrerte ansiktsgjenkjenningen.

GPS-støtte
Noen fotografer vil finne getoagging langt mer nyttig. Med GPS-data i bildefilen er det meningen at man lettere skal kunne finne frem til bilder tatt på et gitt klokkeslett og dato, på akkurat det stedet man husker at man tok bildet. GPS-informasjonen kan også importeres fra en iPhone hvis man tar et bilde på samme sted med mobilen. Eller fra en GPS-navigator. Og man kan klikke og dra et eller flere bilder på et angitt sted på kartet i Aperture 3. Siden kan man enkelt finne bilder basert på location på kartet, noe som kan være nyttig for fotografer som fotograferer landskap eller til reisereportasjer, blant annet.

Masterredigering
Aperture lager et eget bibliotek hvor man hele tiden lagrer kopier av bildene man arbeider med, og man kan veksle mellom originalen og kopien man redigerer på. Denne masterredigeringen gjør alle endringene såkalt ikke-destruktive, hvor man alltid har originalen bevart som et ”negativ” på harddisken. Bildene kan også hentes og lagres på andre maskiner i et nettverk. Og det er mulig å lagre bildefiler fra flere maskiner i ett og samme bildebibliotek.

Slide show
Man kan lage ganske fancy bildevisninger som kan imponere kundene, for eksempel kan bryllupsfotografer lage en DVD til brudeparet som de siden kan se på flatskjermen hjemme. Det er også mulig å sette sammen prosjekter til bildebøker, som kommer i fem ulike størrelser og hvor man har ulike temaer og layout å jobbe med i Aperture.

HD-video
Minst like nyttig, særlig for fotografer som jobber med både video og stillbilder, er muligheten til å lage videovisninger hvor man kan kombinere stillbilder med video, legge på voice over, musikk og overganger som gir videoen et profesjonelt uttrykk i HD-kvalitet. Siden Aperture 3 ikke er et fullblods videoredigeringsprogram, er også arbeidsflyten mer oversiktlig. Skulle man savne egenskaper som man for eksempel finner i redigeringsprogrammet Final Cut, kan video eksporteres (og importeres) for videre arbeide og en endelig presentasjon av video og stills basert på fotografiene man har arbeidet på i Aperture.

Etterbehandling
Aperture har et rikholdig utvalg funksjoner for etterbehandling med underliggende justeringsmuligheter hvor man kan justere høylys, skygge, utføre fargekorrigering og endre tonalitet og kontrast. Apple har lagt inn flere ferdiglagede justeringsparametere og filtre som man har tilgang til i justeringspaletten. Paletten kan flyttes rundt på skjermen og kollapses dersom man trenger makismal utnyttelse av skjermflaten i fullskjermvisning av bildene. Blant de ferdiglagede parameterne finner man mye brukte justeringer som hvitbalansekorreksjon, eksponeringskompensasjon og fargejusteringer. Alt tilgjengelig med et par museklikk. Fotografer som ofte bruker en eller flere av justeringsmulighetene, kan lagre sine egne foretrukne innstillinger for etterbehandling som kan benyttes på ett eller flere av bildene i et prosjekt.

Aperture 3 har naturligvis støtte for plug-in-moduler og man kan importere ferdiglagede forvalg for bildejusteringer og bruke plug-ins som for eksempel Noise Ninja som man kan justere støydemping i bildene med. Aperture 3 har endelig fått et mye bedre verktøy for støydemping enn Aperture 2 hadde, som er mer effektivt uten at man mister detaljskarpheten når man legger på støyreduksjon.

Man kan ikke arbeide i lag (layers) i Aperture 3, men den nye og sterkt forbedrede penselpaletten (Brushes) gjør lag langt på vei overflødig. Man kan nemlig finjustere både størrelsen på pensler, effekten av dem og markere endringene i bildet med fargelagte felter slik at man lettere ser effekten av brushes, som er spesielt effektfull når man arbeider med portretter og hud. Bryllups- og motefotografer vil elske brushes i Aperture 3, for i brushes kan man arbeide inntil definerte linjer i bildet, slik at man bare arbeider med for eksempel ansiktet og ikke gjør endringer i klesplagget modellen har på.

RAW-format
På tidligere versjoner av Aperture har støtten for RAW-format vært mangelfull. Mange kameraer har rett og slett ikke vært støttet av Aperture 2, og Apple har sjelden oppdatert Aperture med støtte for råfiler i alle nyere kameraer. I Aperture 3 er råfilstøtten mer omfattende, men flere kameraer mangler fremdeles. Så man kan bare håpe på oftere og mye raskere oppdatering av RAW-formatstøtte til nye kameraer, enn hva tilfellet har vært tidligere.

Konklusjon
Med Aperture 3 har Apple laget et langt mer modent verktøy for profesjonelle fotografer enn forgjengeren Aperture 2. Med støtte for videoredigering og et omfattende utvalg verktøy for avansert bilderedigering, vil mange av fotografene som arbeider på Macer få mindre bruk for Adobe Photoshop enn tidligere. Faktisk er det endelig mulig å jobbe utelukkende med Aperture for første gang i denne utgaven, og behovet for Photoshop vil ofte begrense seg til de gangene man trenger grafikk til trykk på bildene man har redigert i Aperture. Med kjappere oppdatering av råfilstøtten i Apertures meget presise RAW-konverter, vil de færreste finne noen vesentlig grunn til ikke å benytte Aperture 3 daglig. Med mindre de bare jobber på pc-er.

Lyd & Bilde mener

Oversiktlig arbeidsflate Nøyaktige verktøy RAW-konverteren Gunstig pris Manglende råfilstøtte Støtter ikke norsk språk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top