Hvilken bærbar mac bør jeg velge?

Redaksjonen svarerKategori: DataHvilken bærbar mac bør jeg velge?
Thomas Løw-Owesen skrev for 11 måneder siden

Hei!

Jeg skal kjøpe ny bærbar pc gjennom jobb. Valget står mellom Macbook Air 2020 og Macbook Pro 13 tommer.

Jeg driver ikke med videoredigering eller noe form for grafisk arbeid. Maskinen vil bli brukt til mye forskjellig bla tilkobling til eksterne skrivebord/servere, visma systemer etc. og mulighet for å kjøre litt flere prosesser samtidig.

Viktige ting for meg: God batteritid, kjapp pc, lav viftestøy

Hva er det beste kjøpet mellom de to? Samt hvilken spec variant skal jeg velge? 🙂

L&B Svar
Helene L&B svarte for 10 måneder siden

Hei

De to maskinene er rettet mot to forskjellige typer brukere. En MacBook Air er det beste valget for de som trenger en bærbar PC (Mac) til vanlige kontoroppgaver, skole eller fritid, og er lettere og litt blligere enn en 13-tommers MacBook Pro.

Annonse

Hvis man skal velge en Air, er vår anbefaling utgaven med 1,1 GHz firekjerners prosessor og 16 GB minne med 256 GB SSD-lagring. Da stiger prisen fra innstegsmodellen på 12800 kr, til 16800 kr. Altså 4000 kr mer, og da er man i Pro-territorium.

En MacBook Pro 13 med 1,4 GHz firekjerners prosessor, 8 GB minne og 256 GB SSD-lagring koster nemlig det samme.

Da får man en mye bedre skjerm, touch bar som kan konfigureres som f-taster, mye bedre ytelse på alle programmer – selv om man ikke bruker tunge grafiske programmer, og en maskin som er mer anvendelig til alle slags oppgaver. Særlig hvis man kjører flere oppgaver samtidig.

Personlig ville jeg lagt til mer minne, selv om det koster 2500 kr for 16 GB, for det gjør maskinen bedre egnet til flere samtidige oppgaver.

Alternativet hvis man kan strekke budsettet, er en Pro-modell med 2,0 GHz firekjerners prosessor, 15 GB minne og 512 GB SSD-lagring. Da fyker prisen opp i 25.000 kr, men da får man også to istedet for fire USB/Thunderbolt tilkoblingsporter.

Batteritiden er omlag den samme uansett hvilken du velger, men synker selvsagt når maskinen jobber hardt. Viftestøy er sjelden et problem på moderne Mac-er, og med mindre du skal drive med tung kompilering eller omfattende 3D-rendering av arkitekturoppgaver, er det ikke et problem. Men da skal du i tilfelle ha en annen maskin.

Her kan du lese den siste testen av Pro-modellen med 13-tommers skjerm:

https://www.lydogbilde.no/test/data/apple-macbook-pro-13-2020?usr=1

Annonse

Med vennlig hilsen

Lasse Svendsen