annonse
annonse

Pressemelding:

Tingenes mobilnett blir enda bedre

(Fornebu, 21. november 2018) Ved hjelp av Telenors nye mobilnett for tingenes internett (IoT) kan en liten brikke fra tech-selskapet Oss Norge gi deg innsikt i strømforbruket ditt. I dag lanserer Telenor kommunikasjonsteknologien LTE-M, og blir dermed den første nordiske operatøren med et fullverdig landsdekkende mobilnett optimalisert for tingene dine.

I september åpnet Telenor 4G-nettet for tingenes internett (IoT), som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via Telenors eksisterende mobilnett. I dag styrkes nettet med en ny kommunikasjonsteknologi: LTE-M. Telenor har allerede signert avtaler med flere selskaper som skal ta i bruk den nye teknologien, deriblant Oss Norge og Flowbird.

– Vi har hatt stor pågang av selskaper som ønsker å ta i bruk IoT på 4G. Å optimalisere vårt eksisterende 4G-nett for tingenes internett åpner opp for enormt mange muligheter. Det er spennende å kunne bidra med og finne konkrete løsninger på virkelige utfordringer, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift.

Ove Fredheim
Å optimalisere vårt eksisterende 4G-nett for tingenes internett åpner opp for enormt mange muligheter, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift. Foto: Martin Fjellanger

Gir innsikt i eget strømforbruk

Den nye kommunikasjonsteknologien gjør at tingene kan sende mer data raskere, selv fra steder med vanskelige dekningsforhold. Tech-selskapet Oss er et av de første selskapene som tar i bruk den nye teknologien. De har utviklet en brikke som ved hjelp av LTE-M vil gi forbrukere innsikt og oversikt over sitt eget strømforbruk.

– Innen utgangen av 2018 skal alle norske husstander få nye, smarte strømmålere. Strømmålerne vil samle store mengder data om strømforbruket ditt som sendes til nettselskapene. Oss-Brikken gir deg tilgang til denne dataen på enkel måte, slik at du som forbruker også kan følge med på hva som trekker mest strøm hjemme hos deg. Brikken kobles inn i sikringsskapet og videresender data til Oss-Appen som tolker og oversetter informasjonen slik at den blir forståelig for deg. LTE-M sørger for raske dataoverføringer og at brikken alltid er koblet til nett, selv om den er plassert i kjelleren eller andre steder det er dårlig dekning, sier Janne Blaasvær, markedssjef i Oss.

Teknologien rulles ut i disse dager til de 500 første testbrukerne og forventer å levere over 100.000 brikker de neste 3 årene, om ikke flere.

Norge første land ut

Et annet selskap som er klare til å ta i bruk LTE-M, er det franske selskapet Flowbird. De leverer parkeringsautomater som kan måle luftforurensing og støy, gir statistikk av trafikkbildet, samt hjelper bilister med å finne og betale for parkeringsplassen gjennom app.

– Ved hjelp av Telenors nye IoT-nett kan vi endelig teste ut produktet og tjenesten vår på ordentlig. Den første testen skjer i Norge, før vi ruller ut løsningen i flere land, sier Egon Bjune, administrerende direktør i Flowbird Norge.

Flowbird
Flowbirds parkeringsautomat kan måle både luftforurensning og støy.

Ulik teknologi til ulike formål

Det nye mobilnettet for tingenes internett består av to nye kommunikasjonsteknologier: NarrowBand IoT og LTE-M. NarrowBand IoT gir svært god inntrengende dekning og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden kan vare opptil 10 år. LTE-M har flere av de samme egenskapene, men kan sende mer data raskere, og er derfor godt egnet for sensorer i bevegelse eller skal sende data oftere.

– Som markedsledende innen IoT i Norge er det viktig for oss å være i forkant av kundenes behov. Det er derfor ekstra hyggelig å være den første operatøren i Norden som tilbyr et komplett landsdekkende nett for tingenes internett med over 99 prosent befolkningsdekning og opptil 81 prosent arealdekning. I dag har vi ca. 1,3 millioner enheter koblet til 2G og 3G. Disse skal på sikt over på LTE-M, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift.

Fakta:

Oss Norge AS

Oss har utviklet en ny teknologi som gjør at informasjonen fra den nye, automatiske strømmåleren din blir gjort tilgjengelig for deg på en enkel måte. Oss-brikken hjelper deg med å hente ut informasjon fra strømmåleren, og Oss-appen oversetter og tolker denne informasjonen for deg. Både hardware og software utvikles og produseres her i Norge.

Flowbird AS

Cale konsernet ble etablert i 1955 og er i dag en del av Flowbird etter fusjonen med franske Parkeon i 2018.Flowbird tilbyr egenproduserte smart city parkeringsautomater, mobilapplikasjoner, elektroniske parkeringsløsninger med kamera for å innhente statistikk om trafikken i bysentre. Alle parkeringsautomater har en topphatt/målestasjon for automater som måler NOX/CO2/Støy. Flowbird har en egen app som hjelper bilfører til å finne frem til ledige p-plasser, med mulighet for å kunne reservere en plass (P-hus). Betaling gjøres via Vipps i kombinasjon med vår egen betalingsapp.

LTE-M

  • LTE-M står for Long Term Evolution-Machines og er en ny kommunikasjonsteknologi som passer for mer aktive sensorer med behov for utvidet batterilevetid og/eller inntredende dekning.
  • LTE-M ligner på NB-IoT, men gir noe høyere hastigheter og tilrettelegger for større datapakker enn NB-IoT.LTE-M støtter SMS, og vil etter hvert også støtte VoLTE.
  • Teknologien egner seg godt til sporing av mennesker og gjenstander, trygghetsalarmer, og betalings-terminaler, mm. LTE-M er forventet å erstatte mange av dagens 3G (2020) og 2G sensorer (2025). NB-IoT
  • Narrowband-IoT er en ny kommunikasjonsteknologi som er skreddersydd for sensorer med få og små dataoverføringer som krever lang batterilevetid og utvidet inntrengende dekning.
  • Maks anbefalt datamengde er 250kB pr måned eller 5MB pr år.Lavere hastighet men lengre batterilevetid og bedre inntrengende dekning enn LTE-M.
  • Teknologien åpner muligheten for at millioner av hverdagslige ting som søppelkasser, strømmålere og brannalarmer kan knyttes til internett   
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×