Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Samsungs UHD TV er oppgraderbar

Samsungs nye Ultra-HD TV-er gjøres mer fremtidssikre med Evolution kit.

Skrevet av / 06.09.13 - 18:54
Samsungs UHD TV er oppgraderbar

Samsung har som vanlig en av de største hallene på IFA-messen, og viser frem en rekke Ultra-HD TV-er er i ulike størrelser og fasonger.

Først ut er F9000-serien bestående av 65 og 55” F9005 modellene. Disse er allerede tilgjengelig i butikk i Norge til priser på henholdsvis 49.995 og 33.995 kroner. F9005 serien kommer med såkalt Quadmatic bildebehandling som også tar seg av den viktige oppskaleringen fra SD/HD til Ultra HD. Dette er den samme teknikken som brukes i Samsungs high-end S9 serie, og ut fra det vi kan se på IFA-messen fungerer det effektivt.

 

98” S9 UHD

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toppserien S9000 har også fått et nytt familiemedlem. De eksisterende 85” og 110” modellene med Gallery Design får nå selskap av en 98” modell. Alle tre TV-ene bruker et avansert bildepanel med LED-baklys, opphengt i en ramme med innebygde høyttalere.

 

Buet UHD-TV

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buede TV-skjermer er også en trend på IFA-messen. Samsung avduket en ny 65” Ultra HD prototype med buet skjerm på messen i går. Det er ennå uvisst om denne settes i produksjon, men TV-en ser i alle fall lekker ut. Den buede skjermen får bildet til å virke mer omsluttende, særlig når man står nær skjermen – og det kan man jo gjerne gjøre når bildet er så skarpt! Vi tror dette kan være en ekstra kul skjerm for TV-spill.

 

OLED med Ultra-HD oppløsning

Aller mest imponerende er nok Samsungs UHD OLED skjerm. Med kombinasjonen av OLED-panel og Ultra HD 3840 x 2160 oppløsning er dette noe av det råeste du (ikke) kan kjøpe. Kombinasjonen av de to avanserte bildeteknikkene gir et sylskarpt bilde med fantastiske farger og suveren kontrast. Men disse TV-ene er ennå noen år unna masseproduksjon.

 

Buet OLED 55”

Klar for salg er derimot Samsungs bue OLED-skjerm. Den er 55 tommer stor og har et buet OLED-panel med tradisjonell Full HD (1920 x 1080) oppløsning. Selve panelet er montert i en tynn utenpåliggende ramme som også inneholder høyttalerne – tydelig inspirert av de større S9 UHD modellene. TV-en kommer til Europa ved juletider og vil koste 8000 euro. Norsk pris og tilgjengelighet kunne ikke Samsung Norges representant bekrefte enda, men de føler seg ”ganske sikre” om at vi også får se den i butikkhyllene hjemme snart.

 

Oppgraderbar med Evolution Kit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det snakkes mye som fremtidssikre TV-er på IFA-messen i år. 4K/Ultra HD teknikken er som kjent på et tidlig stadie,  og selv om den nye HDMI 2.0 standarden er et skritt i riktig retning mangler man fortsatt felles standard for produksjon og distribusjon av 4K signaler. Mange stiller seg derfor spørsmålet om årets nye 4K modeller er rustet for fremtiden.

 

For å redusere usikkerheten har Samsung utstyrt samtlige av sine UHD-TVer med en separat koblingsboks. Denne boksen inneholder alt av tilkoblinger, slik at man bare trenger strekke en kabel opp til TV-en i tillegg til strøm. Det fiffige er at koblingsboksen også inneholder bildeprosesseringen til TV-en, og blir utskiftbar. Om fremtiden skulle bringe med seg kravet om nye tilkoblinger, formater eller komprimeringsstandarder kan man simpelthen bytte ut boksen med en ny, uten å gjøre inngrep i selve TV-en. Løsningen kalles Evolution Kit og er en videreføring av Samsungs oppgraderbare Smart TV løsninger slik vi kjenner fra bl.a dagens 8-serie. Dermed kan de som vurderer en slik TV i dag føle seg litt tryggere.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top