Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Kurvet OLED-TV fra LG

LGs nye 55-tommers OLED-TV 55EA980W er kurvet for IMAX-lignende opplevelser. Den lover fantastisk fargegjengivning og uendelig kontrast.

Skrevet av / 05.09.13 - 15:49
Kurvet OLED-TV fra LG

Fordelen med organiske lysdioder, eller OLED, er at de ikke trenger baklys, fordi hver piksel er sitt eget lys. Svart oppnås ved at pikslene er skrudd av, dermed kan man oppnå teoretisk uendelig svartnivå fra en OLED-skjerm. LGs 55-tommers 55EA980W er en slik TV. Vær obs på at oppløsningen er vanlig 1920 x 1080, og ikke 4K Ultra HD.

LG sin OLED-teknologi skiller seg ut ved å benytte hvite piksler i tillegg til grunnfargepikslene. Dette skal løse problemer OLED-teknologien har med ujevn fargedistribusjon og at TV-ens blå piksler har kortere levetid enn øvrige piksler. De hvite billedpunktene kan vise alle individuelle farger i spekteret, som gjør at de kan forsterke de blå pikslene for lengre levetid. Vi loves med andre ord ”en revolusjonerende bildekvalitet med optimal fargegjengivelse i en unik TV med lang levetid.”

Perfekt kontrast
Fordi hver piksel tennes og slukkes individuelt, trenger ikke OLED-teknologien noe baklys. Derfor vil svarte områder i bildet være helt svarte. I motsetning til LCD-TV-er med LED-baklys eller -sidelys.

Responstiden på OLED er dessuten ekstremt lav, som gir enda bedre skarphet ved raske bevegelser på skjermen.

IMAX-lignende opplevelser
Foruten å oppnå en mest mulig spektakulær bildeopplevelse, er skjermen svakt konkavt bøyd. Dette for å kunne tilby en IMAX-lignende opplevelse hjemme i stua. De som har vært i en IMAX-sal, eller for den saks skyld Oslo Colosseum, vet hva det er snakk om. Fordelen med en bøyd skjerm er at avstanden fra øyet til alle deler av bildet er like stor, dersom man sitter på riktig avstand fra skjermen. LG hevder å ha forsket i fem år TV-skjermen, som allerede har blitt belønnet med Red Dot: Best of the Best og Europas beste Design-TV i EISA 2013 Awards. Også Samsung og Sony har nå hoppet på den krumme TV-vognen.

Energibesparende
LG hevder også markedets mest energibesparende TV, med inntil 67 prosent lavere strømforbruk enn en vanlig flat-TV. Store deler av TV-en er laget av karbonfiberforsterket plast, som gjør den ekstremt tynn, kun 4,3 millimeter dyp, og med en lav vekt på bare 17 kilo.

Lansering skjer i løpet av fjerde kvartal 2013, til en veiledende pris på 79.999 kroner.

Våre utplasserte journalister på IFA kommer tilbake med live-bilder fra TV-en, straks disse foreligger.

lge.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top