Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Sonos: Dette er ikke OK, Google!

Sonos tar Google til retten for en anklage om å ha kopiert deres teknologi. Amazon er neste i rekken.

Skrevet av / 08.01.20 - 16:45
Sonos: Dette er ikke OK, Google!

Har Google misbrukt sin posisjon til å kopiere teknologi fra Sonos? Det er påstanden i et søksmål som på tirsdag ble reist ved to rettsinstanser i USA. Sonos krever både økonomisk erstatning for brutte patenter og et forbud imot Googles høyttalere, smarttelefoner og datamaskiner i USA.

«Google har kopiert vår patenterte teknologi. Tross våre gjentatte og omfattende forsøk de siste årene på å finne en gjensidig tilfredsstillende løsning har Google ikke vist noen vilje til å samarbeide. Derfor har vi ikke noe annet valg enn å gå rettens vei,» sier Sonos’ CEO, Patrick Spence i en offisiell uttalelse.

Google talsperson Jose Castaneda sier til New York Times, at de to selskapene har diskutert teknologirettigheter i årevis, og at man hos Google er skuffet over at Sonos har valgt å gå til domstolen i stedet for å forhandle med dem. Han sier også at Google vil forsvare sin side av saken energisk

Og det er ikke bare Google, som ifølge Sonos har brutt selskapets patenter. Det samme skulle gjelde Amazon. Men Sonos har valg å nøye seg med å kjempe mot en gigant om gangen!

Sonos har saksøkt Google ved distriktsdomstolen i Los Angeles for brudd på fem patenter, men sier samtidig at de mener at både Google og Amazon har brutt rundt 100 patenter.

Sonos ga selv nøklene til Google og Amazon

Det påståtte patenttyveriet har ikke skjedd om natten under lommelyktens lys. Sonos utleverte selv alle tekniske detaljer til Google tilbake i 2012. Det gjorde de for at Google skulle være i stand til å integrere sin Google Music-tjeneste i Sonos’-høyttakere. Det virket problemetfritt, da Google den gang var et internettfirma som ikke lagde høyttalere. «Vi var naive,» innrømmer de nå hos Sonos.

Højttalerne er bare et middel for Google og Amazon

Saken handler ikke bare om misbrukte patenter. Sonos frykter at Google og Amazon vil oversvømme markedet med høyttalere til dumpingpriser. For mens høyttalere er Sonos’ levebrød, er de for Google og Amazon bare en snarvei til å selge varer og samle inn data. Og det er der de virkelig store pengene ligger for Google og Amazon.

Inntil et par år siden var Sonos i praksis enerådende, når det gjaldt små hjemmehøyttalere til streaming. Denne posisjon er raskt i ferd med å endre seg på grunn av stemmestyrte smart-høyttalere med Google Assistant eller (i de store språkområder) Amazon Alexa. Google og Amazon selger i dag like mange smarthøyttalere i måneden, som Sonos gjør på et helt år.

Likevel har Sonos vært varsomme med å gå ut mot Google og Amazon. For likt som alle andre elektronikkprodusenter er selskapet avhengig av Googles søkemotor og Amazons nettbutikk. Om Sonos sine produkter ikke dukker opp i søk hos de to, kan de like gjerne gi seg.

 

Kilde: New York Times

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top