Designet for roboter i fremtidens hjem

For sjette år på rad har Electrolux-konsernet samarbeidet med studenter fra Designhögskolan i Umeå (UID) i Sverige om å utvikle produktideer for fremtidens hjem. Årets oppgave var å forestille seg hvitevarer for en robot med en hjemmeassistent som primærbruker og mennesker med ulike behov som eiere.

Designet for roboter i fremtidens hjem 5

Studentene utforsket hvilke nye løsninger og produktdesign som kunne være hensiktsmessige hvis rengjøring, matlaging, oppvask og klesvask primært ble utført av roboten og sekundært av mennesker. De designet for en rekke forbrukere, for eksempel synshemmede, eldre par med begrenset mobilitet og eldre som bor alene.

Når vi ser inn i fremtiden, vet vi at roboter kommer til å spille en større rolle i alle våre liv. Det gir oss en fascinerende mulighet til å utforske hvordan vi kan designe husholdningsapparater som personlige roboter kan bruke til å hjelpe forbrukere som står overfor utfordringer. Vi er glade for at studentenes ideer løste utfordringer som målgruppen deres sto overfor, men også ga løsninger som et bredt spekter av forbrukere ville sette pris på og til og med ha glede av», sier Thomas Johansson, Design Director, Dish Care, Business Area Europe, Electrolux Group.

Nedenfor finner du fire av studentenes ideer for 2023.

Tray Flex Assist. Foto: Electrolux

Tray Flex Assist

Tray Flex Assist er en oppvaskløsning for en robot som hjelper en blind bruker. Roboten bærer tallerkener, glass og bestikk til og fra bordet i brett med et håndtak øverst. Brettene – i kontrastfarger for synshemmede – kan settes direkte inn i oppvaskmaskinen. Oppvaskmaskinen, som er stemmestyrt, har en åpning der roboten kan plassere hånden sin for å vaske den med en silikonbørste.

Senti. Foto: Electrolux

Senti

Senti ser for seg at roboten skal støvsuge vanskelig tilgjengelige områder for eldre mennesker, som kan gjøre rent sammen med roboten i hjemmet for å holde seg i aktivitet. Roboten løfter støvsugeren og tilbehøret fra en dokkingstasjon og rengjør i henhold til instruksjonene i appen. Roboten returnerer støvsugeren til dokkingstasjonen, tømmer den for støv og rengjør tilbehøret.

Atmos. Foto: Electrolux

Atmos

Atmos har som mål å redusere farer og forenkle matlagingsprosessen ved å bruke en robot til å hjelpe en blind forbruker. Teamet har designet en koketopp med hull i toppen som slipper ut damp eller varme – men bare når en av de spesialtilpassede grytene er plassert over den. Koketoppen kan brukes til dampkoking og luftsteking. De rektangulære pannene har fire kontrastfarger og taktile markeringer. Roboten leverer dem også til bordet og tilbake igjen. Forbrukeren kan styre alt via talekommandoer.

Autocare. Foto: Electrolux

Autocare

Denne kompakte vaskeløsningen tar sikte på at en robot skal kunne hjelpe en eldre person som bor alene. Teamet har designet en vaskekurv med rom og hjul som roboten trekker bort til vaskemaskinen, som er bygget inn i kjøkkeninnredningen i (menneske)midjehøyde. Trommelen spretter ut av veggen, og roboten plasserer klærne i den. Trommelen lukkes og viser gjenværende vasketid med store, lysende tall på fronten. Når syklusen er ferdig, spretter trommelen ut, en skuff under åpnes og tøyet faller ut i skuffen. Roboten kan også hjelpe til med å henge tøyet til tørk.

Studentenes historiefortelling driver oss til å bli bedre. Dette samarbeidet handler ikke bare om å dele vår erfaring og ekspertise – vi lærer mye av disse talentfulle studentene når vi sammen ser fremover», sier Martin Alexanderson, Senior Design Manager, CX Product Line Wellbeing.

Tidligere temaer har inkludert design for «enslige mennesker som bor på liten plass» (2022), «flergenersjonshjem» (2021) og den «nye normalen» i post-COVID-verden (2020).

Les videre
Exit mobile version