Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Power fjerner JBL Live 400BT fra sortimentet

Etter en tysk test viste tilstedeværelse av kreftfremkallende stoffer, melder Power at de fjerner hodetelefonene fra hyllene i hele Norden.

Skrevet av / 30.07.20 - 14:05
Power fjerner JBL Live 400BT fra sortimentet

For få dager siden kunne Lyd & Bilde fortelle at den tyske forbrukerorganisasjonen Stiftung Warentest (som tilsvarer det norske Forbrukerrådet) hadde konstatert tilstedeværelsen av en svært stor mengde polyaromatiske hydrokarboner, også kalt PAH-stoffer, i de trådløse hodetelefonene JBL LIVE 400BT.

PAH-stoffer finnes bl.a. i eksos fra biler, skorsteinsrøk og røk fra skogbranner og kan være kreftfremkallende selv i veldig små mengder.

Nordisk elektronikkkjede fjerner produktet

Ettersom øreputene sitter direkte på huden, er tilstedeværelsen av kreftfremkallende stoffer selvfølgelig et stort problem, og Stiftung Warentest frarådet at man bruker produkter som inneholder store mengder av f.eks. polyaromatiske hydrokarboner.

Den tyske organisasjonen lagde en såkalt lyntest av JBL Live 400BT, fordi produktet for et par uker siden var på tilbud i den tyske Aldi-kjeden for bare EUR 60 (tilsvarende 642 kroner).

Men kjapp research viste at hodetelefonene også blir solgt i stort sett alle elektronikkkjeder i Norden. Derfor rettet Lyd & Bilde en henvendelse til Elkjøp, Expert, POWER, Proshop og WUPTI, som alle har JBL LIVE 400BT i sitt sortiment.

Både Elkjøp, Expert, POWER, Proshop og WUPTI har JBL LIVE 400BT i sitt sortiment. (Foto: JBL)

Og både POWER og Expert, som deler sortiment og eierkrets, reagerte raskt på vår henvendelse. Elektronikkkjedene var ikke på forhånd kjent med resultatene av den tyske testen. Men forbrukerbeskyttelse har høyeste prioritet, sier en talsperson fra kjedene.

Hos POWER kan man alltid være sikker på at man får en lav pris. Men også sikker på at man får trygge produkter, uttaler Henning Lahus, Nordic Category Director S&V.

Han fortsetter:

Med utgangspunkt i den tyske testen av JBL LIVE 400, stopper vi inntil videre salget av modellen hos både Expert og POWER.

JBL avviser

Produsenten av de omstridte hodetelefonene avviser at JBL LIVE 400BT bør gi forbrukerne grunn til bekymring.

Dermed svarte JBL via selskapets PR-byrå følgende på vår henvendelse i begynnelsen av uken:

At Harman, Customer Safety Is Our Highest Priority. Our Products Are Developed To Meet Applicable Safety Regulations In All Global Markets Including The European Union. The JBL Live400BT And All Our Products Conform With Safety Requirements Under REACH Regulation.

Stiftung Warentest har for øvrig opplyst til Lyd & Bilde, at mengden av skadestoffer i hodetelefoner ikke bare blir undersøkt i forhold til grenseverdier i REACH, men også i forhold til GS 2014:01 PAK, som er en veiledning fra det tyske føderale instituttet for arbeids-sikkerhet og -sunnhet.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

2 hendelser på “Power fjerner JBL Live 400BT fra sortimentet”

  1. Johannes Holte

    Både power og elkjøp har fortsatt disse live i nettbutikken deres, til tross for uttalelsen fra Power

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

Støyreduserende ørepropper fra OnePlus

Rimelige ørepropper fra Redmi

Ørepropper: Audio-Technica lover kremlyd

Hodetelefoner leser hjernen din

0
Scroll to Top